Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης καίει τους καταναλωτές
Την extra επιδότηση θέρμανσης περιμένουν χιλιάδες νοικοκυριά για να μπορέσουν να δώσουν παραγγελία πετρελαίου, την ώρα που τα στοιχεία από τους εμπόρους πετρελαιοειδών δείχνουν πτώση παραγγελιών τουλάχιστον 25% σε σχέση με πέρσι.
Με τον υδράργυρο να κατρακυλά, το Χειμώνα να έχει κάνει αισθητή την παρουσία του και τη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφώνεται στα 1,050 ευρώ/ λίτρο, οι παραγγελίες όχι μόνο είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με πέρσι, αλλά ακόμα κι αυτοί που παραγγέλνουν είναι για ποσότητες 300- 500 λίτρων, λόγω του μεγάλου κόστους.
Ακόμα και οι δυνητικά δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς το σύστημα της προκαταβολής επιδόματος έχει καταργηθεί προ πολλού, αλλά σε συγκυρία που οι τιμές του πετρελαίου ήταν χαμηλότερες.
Τώρα με τιμές πολύ υψηλές οι πρώτες δόσεις επιδόματος έρχονται στις αρχές Φεβρουαρίου, δηλαδή πολύ αργότερα από την επιβάρυνση των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα να μην γίνονται παραγγελίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληθωρισμού για το Νοέμβριο, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι υψηλότερη κατά 14,7% σε σχέση με πέρσι, ενώ ακριβότερο κατά 13,1% είναι και το φυσικό αέριο.
Τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Καυσίμων δείχνουν ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θέρμανσης καταγράφονται στη Μυτιλήνη (1,22 ευρώ), στις Κυκλάδες (1,244 ευρώ), στη Σάμο (1,18 ευρώ), στη Μαγνησία (1,146 ευρώ), στη Θεσπρωτία (1,142 ευρώ).