Τι είναι το έλλειμμα (οέο);

Τι είναι το έλλειμμα (οέο);
22 Δεκεμβρίου 2010, 12:42
A+ A-
Μια ομιλία του Κώστα Μαρκόπουλου με το μάτι του egnomi.gr!
Το egnomi.gr σχολιάζει εντός παρένθεσης και με bold γράμματα απόσπασμα της ομιλίας του Κώστα Μαρκόπουλου στη Βουλή για τον προϋπολογισμό: 

"Μπροστά στη κρίση, όλα τα κόμματα πρέπει να εγκαταλείψουμε τα στρογγυλεμένα λόγια και τις μισές αλήθειες (Κώστα Καραμανλή ακούς ή έχεις πάει για φαΐ;). Να πάψουμε να ζούμε με αυταπάτες. Το μοντέλο της μεταπολίτευσης, τερμάτισε με αποτυχία (και γιατί κυβερνούν ακόμα οι ίδιοι;). Το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για την υπερβολική διόγκωση του δημοσίου τομέα, η Ν.Δ. ευθύνεται για την ατολμία της να τον συμμαζέψει. Και η αριστερά, ευθύνεται για τις μόνιμες αδικαιολόγητες αντιστάσεις της (και την πληρώνουμε εμείς που δεν ευθυνόμαστε καθόλου!).

Τι είναι το έλλειμμα (οέο!); Ένα κλάσμα. Αριθμητής το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. Παρονομαστής το ΑΕΠ. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.; (ποια είναι και η τετραγωνική ρίζα του 4.654;) Το ΠΑΣΟΚ βασίζει τη στρατηγική του στη μείωση του αριθμητή, δηλαδή στη μείωση των δαπανών και την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Η Ν.Δ. στηρίζει τη στρατηγική της στην αύξηση του παρονομαστή, δηλαδή ανάπτυξη, νέος πλούτος κλπ.

     Και τα δύο οδηγούν σε μείωση του ελλείμματος.

     Για αυτό καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό.

     Γιατί έχουμε άλλη άποψη και στρατηγική για την οικονομία.

     Τι είναι το χρέος; (Κώστα, φτιάξε λεξικό!) Μαζεμένα ελλείμματα ετών και τόκοι των δανείων μαζί με τα δάνεια. Στο τέλος του Μνημονίου, το χρέος της Ελλάδας θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο (επιτέλους και μια πρωτιά!). Για αυτό είναι λάθος η κυβέρνηση. Γιατί θα εθιστούμε στη λιτότητα και την ύφεση για πολλά πολλά χρόνια χωρίς ελπίδα (Merry Christmas!).

     Για αυτό καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό (το είπαμε αυτό, μην επαναλαμβανόμαστε!)". 

Επιστροφή