Συνταγές για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων

Συνταγές για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων
22 Δεκεμβρίου 2017, 07:00
A+ A-
Χρόνια πολλά.

Μετράμε αντίστροφα για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και την στιγμή που μαζί με αγαπημένα πρόσωπα θα καθήσουμε στο τραπέζι για να γιορτάσουμε την Άγια Ημέρα της Χριστιανοσύνης.

Τι θα μαγειρέψουμε όμως, έτσι ώστε να είναι όλα στην εντέλεια και να ικανοποιήσουμε όλους τους καλεσμένους μας;

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν...

Σαλάτα με κους κους και κουκουνάρι

Τι θα χρειαστείτε:

1/4 φλιτζανιού κουκουνάρι
1 φλιτζάνι κους κους
2 φλιτζάνια νερό
2 κ.σ. λάδι
1 κ.σ.μέλι
1 κ.σ. αλάτι
1/4 κ.σ. κανέλα
2 φλιτζάνια γλυκοπατάτες κομμένες σε κύβους
350 γρ. λάχανο
1 φρέσκο ρόδι, κρατάμε μόνο τους σπόρους
Τυρί φέτα (προαιρετικά)

Τι θα κάνετε:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σ' ένα μεγάλο τηγάνι καβουρδίζετε το κουκουνάρι σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρυσίσει και να βγάλει τα αρώματα του. Παράλληλα μαρινάρετε τις γλυκοπατάτες με 1 κ.σ. λάδι, το μέλι και την κανέλα. Τις τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και τις αφήνετε να ψηθούν στο φούρνο για 30-35' ή μέχρι να μαλακώσουν.

Αφού καβουρδίσετε το κουκουνάρι, το αποσύρετε σε γυάλινο δοχείο. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό, 1 κ.σ. λάδι κι 1/2 κ.σ. αλάτι. Το αφήνετε να βράσει και προσθέτετε το κους κους. Το αποσύρετε από τη φωτιά, ανακατεύοντας και το αφήνετε καλά σκεπασμένο για 5'.

Ενώ μαγειρεύεται το κους κους, ζεσταίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό, το λάχανο και 1/2 κ.σ. αλάτι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα κι αφήνετε να μαγειρευτεί το λάχανο στον ατμό του για 5'. Ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα, ανακατεύετε καλά και μαγειρεύετε για άλλα 5' ή μέχρι να μαλακώσει το λάχανο. Αποσύρετε από τη φωτιά την κατσαρόλα και προσθέτετε το κους κους, τις γλυκοπατάτες και το κουκουνάρι. Σερβίρετε γαρνίροντας με τους σπόρους ροδιού και την τριμμένη φέτα.

 

Πάπια με μπέικον και μανιτάρια

Τι θα χρειαστείτε:

1 πάπια 1,5 κιλό περίπου με τα εντόσθιά της
100 γρ. μπέικον σε κυβάκια
100 γρ. φρέσκα μανιτάρια ή αποξηραμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μικρή μπαγκέτα σε κυβάκια
1 αυγό
50 ml κρέμα γάλακτος
5-6 κουτ. σούπας  βούτυρο
Λίγος φρέσκος μαϊντανός
4 καρότα σε λωρίδες
2 πράσα σε λωρίδες
4 κλαράκια σέλερι
Αλάτι-πιπέρι

Τι θα κάνετε:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C . Σοτάρετε σε βαθύ τηγάνι, τα κρεμμυδάκια με τις 2 κουταλιές  βούτυρο και προσθέτετε το μπέικον. Αν υπάρχουν, σοτάρετε και τα εντόσθια ψιλοκομμένα. Έπειτα προσθέτετε τα μισά μανιτάρια (αν χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα, θα πρέπει προηγουμένως να τα έχουμε μουλιάσει και να τα έχουμε στραγγίσει καλά). Τα αφήνετε να σοταριστούν για μερικά λεπτά μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε τους κύβους του ψωμιού και τον μαϊντανό. 
Χτυπάτε σε μικρό μπολ το αυγό και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Ρίχνετε το μίγμα στο τηγάνι, ανακατεύετε και αλατοπιπερώνετε.
Γεμίζετε την κοιλίτσα της πάπιας με το μίγμα της γέμισης και την ράβετε. Την αλείφετε εξωτερικά με 2 κουταλιές  βούτυρο και την αλατοπιπερώνετε καλά. Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 75 λεπτά περίπου, φροντίζοντας να την περιχύνετε συχνά με το ζωμό της.
Στο μεταξύ ζεματίζετε τα καρότα, τα πράσα και το σέλερι για 5 λεπτά σε βραστό κι αλατισμένο νερό. Τα σουρώνετε και τα σοτάρετε μαζί με τα υπόλοιπα μανιτάρια, στο υπόλοιπο βούτυρο.
 

Πίτα με κιμά και κάστανα

Τι θα χρειαστείτε:

500 γρ. φύλλο κρούστας
800 γρ. κιμάς ανάμεικτος (χοιρινός και μοσχαρίσιος) 
80 γρ. βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γρ. κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα
100 γρ. σταφίδες ξανθές
50 γρ. κρέμα γάλακτος
80 γρ. λευκό κρασί
200 γρ. γιαούρτι
½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 αυγά
βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Τι θα κάνετε:

Ζεσταίνουμε το  βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά, μέχρι να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας συχνά για να μην σβολιάσει. Σβήνουμε με το κρασί και αφού πάρει μια-δυο βράσεις, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τα κάστανα, το γιαούρτι, τις σταφίδες, την κρέμα γάλακτος, το ένα αυγό ελαφρά χτυπημένο, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.
Αλείφουμε τη φόρμα με λίγο  βούτυρο και την αλευρώνουμε. Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο μας και αλείφουμε το πρώτο φύλλο με βούτυρο. Το απλώνουμε στη φόρμα φροντίζοντας να ανεβαίνει και στα πλαϊνά τοιχώματα, χωρίς να το τρυπήσουμε στη μέση. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα 4-5 φύλλα.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το μίγμα της γέμισης στη φόρμα πάνω από τα φύλλα και διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα αλειμμένα ένα–ένα με βούτυρο. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με το δεύτερο αυγό, το οποίο έχουμε χτυπήσει ελαφρά με πιρούνι.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 55-60 λεπτά περίπου. Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο, περιμένουμε 5-10 λεπτά και στη συνέχεια την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα ή σχάρα. Την αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν την κόψουμε σε κομμάτια.

 

Σοκολατόπιτα με ρόδι

Τι θα χρειαστείτε:

7 αυγά
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
200 γραμμάρια βούτυρο
3/4 φλιτζανιού τσαγιού κοσκινισμένο άγλυκο κακάο
250 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια
1 πορτοκάλι (θα χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα του)
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
Σπόρους από 2 ρόδια
1 φόρμα στρογγυλή λυόμενη με αποσπώμενο πάτο 32 εκ. ή ένα πυρέξ.

Τι θα κάνετε:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κουβερτούρα σοκολάτας και 200 γραμμάρια βούτυρο.
Σε πολύ χαμηλή φωτιά λιώνουμε τη σοκολάτα.
Μόλις λιώσει, προσθέτουμε 3/4 φλιτζανιού τσαγιού κοσκινισμένο άγλυκο κακάο και ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά και συμπληρώνουμε το μείγμα με 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ.

Αμέσως μετά το αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσει.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών με τη μισή ζάχαρη και τους χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια κρέμα.
Μόλις δημιουργηθεί η κρέμα,βάζουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Επίσης ρίχνουμε στο μπολ το μείγμα σοκολάτας και τους κρόκους των αυγών και συνεχίζουμε το χτύπημα. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα με την υπόλοιπη ζάχαρη.
Ρίχνουμε σταδιακά τη μαρέγκα στο υπόλοιπο μείγμα και τη διπλώνουμε απαλά με σπάτουλα. Αλείφουμε με λάδι μια φόρμα και στρώνουμε στη βάση της μια λαδόκολλα. Κρατάμε 2 φλιτζάνια τσαγιού από το μείγμα σοκολάτας και το υπόλοιπο το αδειάζουμε στη φόρμα.
Η σοκολατόπιτα ψήνεται στους 180 βαθμούς.
Χρειάζεται 35 λεπτά για να ψηθεί.
Όταν τη βγάλουμε από το φούρνο, την αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσει και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα σοκολάτας.
Τη βάζουμε να ψηθεί στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά ακόμα και είναι έτοιμη. Σερβίρουμε με σπόρους ροδιού.

 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Υλικά

Γέλιο

Χαρά

Εμπιστοσύνη

Σεβασμός

Αγκαλιές

Φιλιά

Τι κάνετε:

Παίρνουμε πολύ γέλιο και το ανακατεύουμε με χαρά. Ανοίγουμε ένα φύλλο σεβασμό και τυλίγουμε με εμπιστοσύνη. Ζεσταίνουμε τα υλικά μας με μια αγκαλιά και τα γαρνίρουμε με πολλά φιλιά....

 

Επιστροφή