GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ-ΕΥΒΟΙΑ: Ποια είναι και πού στοχεύει

GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ-ΕΥΒΟΙΑ: Ποια είναι και πού στοχεύει
24 Απριλίου 2017, 10:42
A+ A-
Ο ρόλος της εταιρείας στις αιτήσεις ΟΣΔΕ και άλλα ενδιαφέροντα που πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες.

Ενα σύμβουλο αναζητούν οι αγρότες για την κατάθεση των αιτήσεων για τη λήψη της ενιαίας ενίσχυσης και η εταιρεία GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αναλαμβάνει και αυτή τη διαδικασία.

Παρέχει, όμως, και επιπλέον υπηρεσίες στους αγρότες με στόχο να καταστεί ένας χρήσιμος σύμβουλός τους στην προσπάθεια να αναπτυχθούν και να καινοτομήσουν.

Το engomi.gr συνομίλησε με την Νανά Καραντώνη-Στουπή, συνεργάτη της GAIA και σύμβουλο διοίκησης και ανάπτυξη δικτύου ΚΕΑ, και τον Δημήτρη Μπουρίκα, τεχνικό και υπεύθυνο λειτουργίας του ΚΕΑ Κύμης-Αλιβερίου.

Διαβάστε τι μας είπαν για την εταιρεία...

Ποιοι είναι οι σκοποί και οι δραστηριότητες της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ;

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2014. Ήταν το αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας για τη δημιουργία μιας ευρύτερης συμμαχίας στρατηγικών εταίρων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Στο μετοχικό σχήμα της εταιρίας συμμετέχουν ο παραγωγικός κλάδος μέσω 70 ισχυρών αγροτικών συνεταιρισμών, ο χρηματοοικονομικός μέσω της Τράπεζας Πειραιώς η οποία συμμετέχει στην εταιρία μέσω της θυγατρικής της ΕΞΕΛΙΞΗ και ο τεχνολογικός μέσω τη Neuropublic.

Σκοπός της εταιρίας είναι η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών (για όλο το φάσμα της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγικής διαδικασίας) στους παραγωγούς και τις οργανώσεις τους, διαμέσου ενός εκτεταμένου δικτύου Κέντρων Εξυπηρέτησης Αγροτών και ενός τεχνολογικού δικτύου παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

 Πώς εμπλέκεται η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2017 στην Εύβοια; Τι σημαίνει ακριβώς φορέας συντονισμού και τι έργο παράγει;

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, εμπλέκεται ευθέως και ουσιαστικά στην διαδικασία υποβολής δηλώσεων για την λήψη της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών μας διασφαλίζοντας πόρους ύψους 2 περίπου δις που παρέχει η ΚΑΠ στη χώρα. Με απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο αποκλειστικός Φορέας Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης  όλων των ΚΥΔ, με σύμβαση την οποία έχει υπογράψει για το διάστημα έως το  2020 με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Κατ αρχήν διαθέτει σε όλες τις πύλες υποδοχής των δηλώσεων τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία για την αποτελεσματική υλοποίηση του έργου, εντοπίζει τα όποια λάθη παρουσιάζονται και καλεί τις πύλες υποδοχής να τα διορθώσουν. Με την έννοια αυτή εκτελεί το έργο συντονισμού των πυλών πανελλαδικά, άρα και στην Εύβοια,  ώστε το όλο έργο να εξελιχθεί με επιτυχία στα ασφυκτικά χρονικά όρια που έχουμε στη διάθεσή μας, παρέχοντας τους ταυτόχρονα και ένα σύστημα αυτοαξιολόγησης του έργου τους. Παράλληλα παρέχει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον επιβλέποντα φορέα του έργου,  τη δυνατότητα να αξιολογεί τελικά τους πιστοποιημένους από τον ίδιο φορείς και να ελέγχει, αν και κατά πόσο ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Εν συνεχεία, συνεπείς στην αντίληψη αρχών υποστήριξης της συνεταιριστικής ιδέας, διαθέτουμε στους συλλογικούς φορείς έκφρασης των αγροτών (συνεταιρισμούς , συλλόγους κλπ), οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί ως πύλες υποδοχής αιτήσεων ΟΣΔΕ, όλες τις υποδομές μας (κτιριακές, τεχνολογικές, προσωπικό κλπ) στην υποβοήθηση επιτυχημένης εκτέλεσης του ΟΣΔΕ. Η όλη συνεργασία εξελίσσεται μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ). Έτσι και στην Εύβοια, εγκαινιάζοντας από φέτος συνεργασία αρχών εφ όλης της ύλης του αντικειμένου δραστηριοτήτων του, με τον Αγροτικό-Κτηνοτροφικό-Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Κύμης Αλιβερίου, στηρίζουμε  στους αγρότες της Εύβοιας εις ό,τι αφορά την λήψη των επιδοτήσεων τους , διαθέτοντάς τους  όλες τις δυνάμεις των  ΚΕΑ Καρύστου, Αλιβερίου, Κύμης, Χαλκίδας, Ιστιαίας . Και όλα αυτά χωρίς να επιβαρύνεται το κόστος των αιτήσεων, με μειωμένο σε σχέση με πέρυσι τιμολόγιο, με εγγυημένο θετικό αποτέλεσμα, με ανθρώπινες συνθήκες επικοινωνίας και συνεργασίας. 

Έχετε αναλάβει φορέας συντονισμού στο ΟΣΔΕ, όπως ισχυρίζεστε. Γύρω από το θέμα υπήρξε μια μεγάλη σύγκρουση με την ΕΔΑΣΕ και κάποιους άλλους φορείς που δεν σας αναγνωρίζουν και σας καταγγέλλουν για  ανύπαρκτο και αχρείαστο έργο. Ποια είναι η θέση σας;

Δεν ισχυριζόμαστε. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αποδεικνύεται μάλιστα από τις επίσημες συμβάσεις που έχουμε υπογράψει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το σύνολο πια των πυλών υποδοχής , όπως προβλέπονταν θεσμικά. Και μάλιστα η ΕΔΑΣΕ ήταν από τους πρώτους διαμαρτυρόμενους φορείς που προσέτρεξαν να προσυπογράψουν την σχετική σύμβαση που υποτίθεται κατήγγελλαν. Κανείς δεν μιλά πια για τέτοιου είδους θέματα που άγγιζαν τα όρια της προσβολής, της κακοήθειας, της συκοφαντίας, ξέφευγαν από τα όρια του ανταγωνισμού και άγγιζαν ακόμα και τα όρια της δικαστικής εμπλοκής όσον αφορά την διασφάλιση των συμφερόντων της εταιρείας μας, και που για κάποια από αυτά ήδη έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.

Τώρα που κατακάθισε ο κουρνιαχτός, ο καθένας καταλαβαίνει πως ο καυγάς ήταν για το πάπλωμα, την μείωση δηλαδή του χρηματικού κόστους  για τις υπηρεσίες που απολάμβανε από την GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ η ΕΔΑΣΕ.

Και, τέλος πάντων, «ιδού πεδίον δόξης λαμπρό». Μπορεί να κάνει το έργο του ΟΣΔΕ η ΕΔΑΣΕ χωρίς τη συνδρομή και τη χρήση των παρεχόμενων υπηρεσιών  της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ;  Ας το κάνει και εμείς θα της επιστρέψουμε τα χρήματα που μας έχει καταβάλλει για το έργο μας το οποίο χαρακτηρίζει «ανύπαρκτες υπηρεσίες». Ας επιτελέσει το έργο για τους πελάτες της χωρίς σφάλματα και λάθη, που στερούν χρήματα στους παραγωγούς, χωρίς να ξεχνά να υποβάλλει αιτήσεις παραγωγών στο σύστημα, χωρίς να «παρκάρει» όπου – όπου χωράφια και στον έλεγχο να το πληρώνουν οι παραγωγοί, να διορθώσει έγκαιρα και σωστά όποια λάθη  της υποδειχθούν κατά την διαδικασία της αποσφαλμάτωσης.

Τέλος, επειδή «η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να φαίνεται αλλά και να είναι τίμια», σκοπεύει η ΕΔΑΣΕ το όποιο κέρδος ωφελήθηκε από την μείωση του κοστολογίου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ  να το επιστρέψει στους παραγωγούς- πελάτες της που υποτίθεται ότι για αυτούς κοπτόταν; Θα τους το διαθέσει με άλλης μορφής παροχή ή θα το κρατήσει στα ταμεία της; Και προφανώς μάλλον χρειάζονται έξτρα εξηγήσεις για το ύψος των  έξτρα χρεώσεων για φωτοτυπίες, υποβοήθηση συμπλήρωσης  καρτέλας αιγοπροβάτων, για συμπλήρωση βιβλίου εισροών-εκροών στη διαδικασία επιτόπιου ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ…

 Τι σχέσεις είχατε με την ΕΔΑΣΕ μέχρι τώρα και γιατί έχουμε σήμερα τη συγκεκριμένη εμπλοκή που καθιστά «εχθρικό» το κλίμα μεταξύ σας;

H EΔΑΣΕ ήταν και παραμένει μέτοχος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ιδιότητα που συνεχίζει να κατέχει ως προς το εταιρικό-οικονομικό αντικείμενο των σχέσεων μαζί μας. Ωστόσο, δεν ακολουθεί και δεν υπηρετεί το σχέδιο ανάπτυξης που η συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων μας, συνεταιριστικών φορέων, αποφάσισε. Το σχέδιο ανάπτυξης είναι προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες που διαμορφωθήκαν στη χώρα μας από την οικονομική κρίση και την κρίση του πρωτογενούς τομέα, αλλά και εναρμονισμένο με τους όρους και προϋποθέσεις που θέτει το νέο νομικό-θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς.

Επιλέγοντας λοιπόν η ΕΔΑΣΕ να λειτουργεί με την παλιά κεκτημένη ταχύτητα αποκλειστικής ενασχόλησης με το ΟΣΔΕ και την λειτουργία της απλά ως φορέας εμπορικής δραστηριότητας , και όχι με το κύριο αντικείμενο που έπρεπε να έχει ένας συνεταιρισμός, (την παραγωγική ενασχόληση με το γεωργικό προϊόν, τη συγκέντρωση, προώθηση και εμπορία του, αλλά και γενικότερα με την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών σε όλο το φάσμα της αγροτικής δραστηριότητας), ουσιαστικά αποξενώθηκε και απομονώθηκε από την ουσία της δραστηριότητας που υποτίθεται συμμετέχει.

Το γεγονός αυτό της στέρησε τη δυνατότητα αξιοποίησης των πολλών διαφορετικών εναλλακτικών επιλογών για κερδοφόρες δραστηριότητες που  της προσέφερε η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και που ταυτόχρονα θα εξυπηρετούσαν πολλαπλά και θα έδιναν διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας. Επέλεξε να περιοριστεί σε ένα αντικείμενο (αυτό του ΟΣΔΕ) που η κερδοφορία του στις σημερινές συνθήκες που διαμορφώνει η αγορά φθίνει, και την οδήγησε τελικά να έρθει εχθρικά αντιμέτωπη με την ίδια την «οικογένεια της» και να σταθεί απέναντι, με ανάρμοστους τις περισσότερες φορές τρόπους και μεθόδους, που προσέβαλλαν το ίδιο το συνεταιριστικό κίνημα και τις αρχές του.

Κάτω από αυτό το «εχθρικό» κλίμα, ήταν φυσιολογικό επακόλουθο να θελήσουμε να σταματήσουμε ως GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ την προνομιακή σχέση συνεργασίας που είχαμε μαζί τους και για το επί μέρους αντικείμενο του ΟΣΔΕ, επιλέγοντας έναν άλλον αντίστοιχο συνεργάτη – εταίρο για αυτή τη διαδικασία στην Εύβοια , όπως προηγούμενα σημειώσαμε , που αποδέχτηκε να γίνει  συναγωνιστής και συνδιαμορφωτής  μιας αναγεννητικής, νέας  κατάστασης στον αγροτικό χώρο. Αυτό το γεγονός θα μπορούσε να τους οδηγήσει  με σύνεση να αξιολογήσουν και πιθανά να επανεξετάσουν δημιουργικά τη στάση και τις στοχεύσεις τους, αυτοί αντίθετα επέλεξαν το δρόμο μιας ακόμα επιθετικότερης στάσης και ρήξης. Ας είναι.

Οι αγρότες μας βλέποντας, μαθαίνοντας, όντας τελικά ωφελημένοι,  θα εκφραστούν, και θα αναγκάσουν όλους μας να κάνουμε τις όποιες διορθωτικές κινήσεις απαιτούνται. Εμείς τουλάχιστον από τη δική μας σκοπιά έτσι έχουμε σκοπό να πορευθούμε. 

 Σας κατηγορούν ότι είστε μια ιδιωτική εταιρεία, ξένη και άπειρη με την Εύβοια και τον αγροτικό χώρο. Τι πιστεύετε;

Κατ αρχάς, γιατί είναι κακό μια ιδιωτική εταιρία να επενδύει σημαντικά κεφάλαια και τεχνολογία στον πρωτογενή τομέα; Εν συνεχεία, δεν καταλαβαίνουμε την επίκληση του «ιδιωτικού» από αυτούς που λειτουργούν, και μάλιστα κερδοσκοπώντας, με αποκλειστικά καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Από αυτούς που κάνουν χρήση μόνο των προνομίων του συνεταιριστικού νόμου (ιδιαίτερα όσον αφορά τα φορολογικά τους), όχι όμως και των υποχρεώσεων τους. Από αυτούς που επιλέγουν την μίξη γεωργικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων δασοκομίας σαν ένα τρικ συμμόρφωσης στο συνεταιριστικό νόμο Σκανδαλίδη. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης τους είναι σήμερα να είναι ξεκρέμαστοι ως προς τα εάν μπορούν να αναγνωρισθούν και να εγγραφούν στο Μητρώο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή στο μητρώο του ΥΠΕΚΑ , με ό,τι συνέπειες μπορεί αυτό να έχει για τους γεωργούς μέλη τους.

 Όπως δεν καταλαβαίνουμε και την αντίθεση «ιδιωτικού» και «συνεταιριστικού», όσον αφορά τους όρους οικονομικής λειτουργίας τους, σαν ισότιμες και αλληλοσυμπληρούμενες μορφές οικονομικής οργάνωσης μαζί με τον «δημόσιο τομέα» της Ελληνικής Οικονομίας. Εκτός αν οι επικαλούντες  τέτοια επιχειρήματα «ονειρεύονται» επιστροφή στο παρελθόν, στο  άνομο και αδιαφανές καθεστώς λειτουργίας των συνεταιρισμών, που με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και στις πλάτες των αγροτών έκαναν πάρτι χτίζοντας περιουσίες και πολιτικές καριέρες.

Τώρα, όσον αφορά τους άπειρους και έμπειρους: Θυμίζει την παροιμία «100 η αλεπού-101 τα αλεπουδάκια». Χρειάζεται πολύ θράσος για να «κατηγορεί» ο μαθητής το δάσκαλο άπειρο, αυτόν που πάνω του στηρίζεται όλη η τεχνική βάση διαχείρισης των επιδοτήσεων. Να χρεώνει απειρία σε αυτόν που προσέφερε και προσφέρει άμεσα την υπηρεσία της δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης σε 520.000 παραγωγούς σε όλη τη χώρα. Αυτόν που η βάση απασχόλησης του προσωπικού του δεν είναι παρά επιστήμονες Γεωτεχνικοί, Μηχανικοί, Οικονομολόγοι. Αυτόν που δεν κοιτά «να βγάλουν από την μύγα ξύγκι» εφήμερα , αλλά επενδύει (και μάλιστα υψηλά ποσά)  σε υποδομές, εξοπλισμό και πόρους, σεβόμενος απόλυτα τον «αγρότη-πελάτη» του. Αυτοί που άμεσα μέσα από το επιχείρημά τους αποδέχονται πως η μόνη εξυπηρέτηση που μπορούν να παρέχουν στον Έλληνα αγρότη είναι η εμπλοκή τους με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Φαίνεται πως είναι γλυκό το μέλι των επιδοτήσεων ή κατά το κοινώς  λεγόμενο: «είναι πολλά τα λεφτά μπάρμπα…».

Καταλαβαίνουμε όμως απόλυτα την γειτονική στην Εύβοια, Ένωση Συνεταιρισμού Βόλου, επίσης δραστήριου μέλους της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, που επιλέγει στα πλαίσια του συνόλου των παρεχόμενων υπηρεσιών να προσφέρει ανταποδοτικά χωρίς χρέωση τη δήλωση ΟΣΔΕ στα μέλη της,  ως αξιόλογο παράδειγμα συνεταιριστικής πρακτικής, που όμως η ΕΔΑΣΕ ούτε βλέπει , ούτε ακούει. Καταλαβαίνουμε τους εργαζόμενους που «ντοπαρισμένοι» από την διοίκηση της ΕΔΑΣΕ και θέλοντας να υπερασπιστούν το «ψωμί τους», φτάνουν και υπερβαίνουν τα όρια της ευπρέπειας και θέλουμε ένα να τους πούμε: Να κάνουν όσο καλύτερα μπορούν τη  δουλειά που κάνουν, να τιμήσουν το μεροκάματο που παίρνουν, και οι καλύτεροι θα έχουν θέση και αναγνώριση στα ΚΕΑ της Εύβοιας.

 Ήρθατε για να μείνετε στο νομό; Ποιες οι πρωτοβουλίες σας; Τι μπορούν να προσφέρουν δηλαδή τελικά τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ) της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στους παραγωγούς της Εύβοιας;

Η Εύβοια είναι ένας ευλογημένος τόπος για την παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών αγαθών, ένα βήμα από το μεγάλο διατροφικό καταναλωτικό κέντρο των 5 εκατομμυρίων ψυχών της Αττικής. Το ανάγλυφό του, τα χαρακτηριστικά του ως μεγάλο νησί, που διαμορφώνει ένα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος κλίμα, το έμπειρο και καλά καταρτισμένο ανθρώπινο παραγωγικό δυναμικό, η ικανοποιητική επάρκεια σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού, δίνουν την δυνατότητα παραγωγής μεγάλης ποσότητας και καλής ποιότητας προϊόντων. Για αυτό και σε διάφορες χρονικές  και ιστορικούς περιόδους η Εύβοια μεγαλούργησε.

Τι ήταν αυτό που - πέρα από τις γενικότερες αναγόμενες στη κρίση αιτίες - έφταιξε και στράβωσε τα τελευταία χρόνια, και οι δυνατότητες αυτές δεν αξιοποιήθηκαν; Χωρίς αμφισβήτηση θεωρείται πως βασική αιτία ήταν ο χαμηλός βαθμός συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών μας. Επί μέρους πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση που έγιναν έχουν καταγραφεί με θετικό πρόσημο.

Ακολουθούν κατά σειρά και χωρίς ιεράρχηση: η μη αξιοποίηση των δεδομένων της ευφυούς γεωργίας μειωμένων εισροών που θα μείωνε το κόστος και θα βελτίωνε περισσότερο την ποιότητα των προϊόντων, η απουσία εφαρμογής συστημάτων ποιότητας και αντίστοιχης  πιστοποίησης τους, η ανυπαρξία προβολής-προώθησης των προϊόντων και η επιλογή της εξωστρέφειας με το άνοιγμα νέων αγορών. Και σίγουρα η αδυναμία απορρόφησης Επενδυτικών Ευρωπαϊκών πόρων - μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι μόνο - στην κατεύθυνση ξεπεράσματος των συγκεκριμένων αιτιών.

Αυτά όλα  ακριβώς αποτελούν τη βάση και το υπόβαθρο των πρωτοβουλιών που σχεδιάζουμε να πάρουμε στην Εύβοια. Ανάμεσα στα άλλα προτεραιότητα μας είναι να στηρίξουμε προβληματικές  και να βοηθήσουμε να αναπτυχθούν νέες (εκεί που δεν υπάρχουν) συλλογικές παραγωγικές πρωτοβουλίες (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών κλπ).

Δεν ήρθαμε τώρα στο Νομό. Υπήρχαμε μέχρι τώρα μέσω της ΕΔΑΣΕ και των Κέντρων Εξυπηρέτησης Αγροτών που αυτή λειτουργούσε,  που όμως η ΕΔΑΣΕ δεν κατάφερε να  αξιοποιήσει το πλέγμα των διαθέσιμων εργαλείων που της παρείχαμε ώστε οι αγρότες του Νομού της Εύβοιας να τα γνωρίσουν, να τα αγκαλιάσουν  και να λάβουν ωφέλεια.  Ήταν αυτό ακριβώς που μας ανάγκασε να αλλάξουμε τη συνεργασία μας , και να δημιουργήσουμε αυτοδύναμα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών υπό την άμεση εποπτεία μας, και ταυτόχρονα να επεξεργαζόμαστε την μετεξέλιξη και λειτουργία τους ως ΚΕΠ σε συνεργασία με τους Δήμους. Άρα να είστε σίγουροι πως έχουμε σκοπό να μείνουμε για πάρα πολλά, πολλά χρόνια, προσφέροντας , ανανεώνοντας , ψάχνοντας και ερευνώντας για νέες καινοτομίες στον αγροτικό χώρο….

Τα  ΚΕΑ στην Εύβοια στελεχώνονται από νέους και νέες επιστήμονες και θα βρίσκονται συνεχώς, όλο το έτος, στο πλευρό των παραγωγών με στόχο να τους προσφέρουν  συμβουλές και βοήθεια για το σύνολο της αγροτικής τους δραστηριότητας και όχι μόνο για την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ όπως:

  1. Συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικές με επιδοτήσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα
  2. Σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις σχετικά με την διαχείριση  των αγροτικών & κτηνοτροφικών μονάδων τους
  3. Λογιστικές υπηρεσίες μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων

Άρα να είστε σίγουροι πως έχουμε σκοπό να μείνουμε για πάρα πολλά, πολλά χρόνια, προσφέροντας , ανανεώνοντας , ψάχνοντας και ερευνώντας για νέες καινοτομίες στον αγροτικό χώρο…. 

Επιστροφή