Άλλο μετατάξεις, κι άλλο μετακομίσεις
Αυτό που φοβούνται δεν είναι η μετάταξη, αλλά η ... μετακόμιση, το ενδεχόμενο δηλαδή να χρειαστεί να μετακινηθούν σε υπηρεσία άλλης πόλης, απ΄αυτή που υπηρετούν σήμερα. Ο γραμματέας του νομαρχιακού τμήματος της AΔEΔY Δημήτρης Γεωργακόπουλος (φωτό) εκτιμάει ότι «Πολλά προβλήματα θα δημιουργηθούν στην πράξη» και προσθέτει:
«H AΔEΔY θα αντιδράσει, αν θιχτούν εργασιακά κεκτημένα και οι “οικογενειακοί προγραμματισμοί” συναδέλφων, που ίσως κληθούν να εργαστούν μακριά από την κατοικία τους».
Το σχέδιο για τις υποχρεωτικές μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να αρνηθούν τη νέα τους θέση και θα έχουν 15 μέρες προθεσμία να μετακινηθούν, από τη στιγμή που θα τους γίνει γνωστή η νέα τοποθέτησή τους μέσω δικαστικού κλητήρα.
Με βάση το σχέδιο, οι υπό μετάταξη υπάλληλοι:
1. Δεν θα μετακινούνται έξω από τα γεωγραφικά όρια των νομών στους οποίους εργάζονται και κατοικούν. Εάν, όμως, δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, θα μετακινούνται και εκτός νομού ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.
2. Θα τοποθετούνται σε κενές οργανικές θέσεις αντίστοιχης ή παραπλήσιας ειδικότητας.
3. Θα αμείβονται με τους μισθούς που λάμβαναν στις υπηρεσίες από τις οποίες μετατάσσονται.
Στην πράξη, όμως, ιδιαίτερα το μισθολογικό ζήτημα, δεν θα είναι ...ανώδυνο για πολλούς δημοσίους υπαλλήλους. Για παράδειγμα, οι μηχανικοί της Nομαρχίας θα συνεχίσουν να εισπράττουν τον ίδιο μισθό, αλλά θα χάσουν εκατοντάδες ευρώ από “έξτρα” επιδόματα, υπερωρίες κλπ.