Βουτιά θα κάνουν οι βάσεις σε πρωτοκλασάτες σχολές

Βουτιά θα κάνουν οι βάσεις σε πρωτοκλασάτες σχολές
18 Αυγούστου 2016, 09:33
A+ A-
Σε λίγες μέρες οι επίσημες ανακοινώσεις.
Σε λίγες μέρες αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα το υπουργείο Υγείας τις βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ με πιο πιθανή ημερομηνία τη Δευτέρα 22 Αυγούστου. Ο νέος χάρτης που θα διαμορφωθεί στις βάσεις 2016 θα καθορίσει και τα νέα δεδομένα στις υψηλόβαθμες σχολές, με κάποιες να διατηρούνται στα ίδια υψηλά επίπεδα, αλλά και κάποιες άλλες -πάλαι ποτέ κραταιές- να επιχειρούν ελεύθερη πτώση.

Με εξαίρεση τις ιατρικές σχολές, οι εκτιμήσεις θέλουν τις σχολές που στο παρελθόν είχαν υψηλή ζήτηση να πέφτουν. Πιο συγκεκριμένα, η πτώση αφορά τις Νομικές σχολές, τις σχολές Ψυχολογίας, τις Πολυτεχνικές, τις Οικονομικές και τις σχολές Πληροφορικής. Μάλιστα, η πτώση κυμαίνεται από 100 ως 150 μόρια, ενώ ενδέχεται να φτάσει και τα 400 και 500 (μεγαλύτερη θα είναι η μείωση σε πανεπιστήμια της περιφέρειας).

Όσον αφορά τα τμήματα Παιδαγωγικής που κάποτε εξασφάλιζαν επαγγελματική αποκατάσταση αναμένεται να βρεθούν στα ...αζήτητα, με τη βάση εισαγωγής για κάποια από αυτά να πέφτει ακόμη και πέριξ των 10.000 μορίων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός πως η πτωτική τάση, ενδέχεται να ρίξει σχολές νομικής - όπως εκείνη του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης - ακόμη και κάτω από το "φράγμα" των 18.000 μορίων.

Αντίστοιχη πτώση φαίνεται πως θα δούμε στη σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Μετσόβειου.

Χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις φαίνεται πως θα παραμείνουν οι σχολές για μια θέση σε σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, αλλά και για τα σώματα ασφαλείας. Σε αυτή την εξέλιξη συμβάλει το γεγονός πως αυτές οι σχολές είναι οι μόνες που οδηγούν απευθείας στο δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα, οι αστυνομικές σχολές αναμένεται να κινηθούν στα 18.100 με 18.200 μόρια όσον αφορά στους αξιωματικούς και 16.100 για την σχολή Αστυφυλάκων. Αντίστοιχα οι σχολές Ευελπίδων υπολογίζεται να κινηθούν κοντά στις 16.000 (ΟΠΛΑ) και 17.350 (ΣΩΜΑΤΑ) αντίστοιχα.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι σχολές ιατρικής, αλλά και ΤΕΙ του ιατρικού και παραϊατρικού κλάδου αναμένεται να σημειώσουν αύξηση που ανά περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 500 μόρια.

Επιστροφή