Ρατσιστική διάκριση σε βάρος μεταναστών
Για ρατσιστική διάκριση σε βάρος μεταναστών καταγγέλλει τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το Σωματείο Εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», το οποίο σε ανακοίνωσή του επισημαίνει:
«Συνάδελφος μετανάστρια πήγε να ανανεώσει το ασφαλιστικό της βιβλιάριο στο ΙΚΑ Οινοφύτων γιατί ήθελε να κάνει εμβόλιο στο παιδί της που έχει κλείσει τα 18 και συνεχίζει να πηγαίνει σχολείο.
Η ανανέωση βιβλιαρίου για παιδιά που φοιτούν, είτε στο σχολείο είτε στις παραπάνω δομές εκπαίδευσης, γίνεται με τη βεβαίωση σπουδών που στην προκειμένη περίπτωση είχε πάρει από το σχολείο για να την προσκομίσει στο ΙΚΑ.
Όμως, τελικά, διαπίστωσε, ότι κάτι τέτοιο ισχύει μόνο για Έλληνες ή αλλοδαπούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Την ίδια στιγμή δεν μπορεί να ανανεώσει την ασφαλιστική της κάλυψη ούτε μέσω του ΟΑΕΔ ως άνεργη καθώς όσοι φοιτούν δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής στον ΟΑΕΔ.
Ο μόνος τρόπος για να ασφαλιστεί είναι να σταματήσει το σχολείο για να μπορεί να ασφαλιστεί ως άνεργη ή να σταματήσει το σχολείο για να βρει δουλειά και να ασφαλιστεί ως εργαζόμενη.»
Την Πέμπτη 19 Μαΐου το σωματείο με τη στήριξη φορέων, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΙΚΑ – Οινοφύτων απαιτώντας της ανανέωση του βιβλιαρίου της μαθήτριας.
Στην παρέμβαση επισημάνθηκε ότι τέτοια είναι τα αποτελέσματα μιας αντιλαϊκής πολιτικής. Τελικά το ΙΚΑ αρνήθηκε την ανανέωση του βιβλιαρίου της μαθήτριας κάνοντας επίκληση στην νομοθεσία.
Στην κινητοποίηση του σωματείου συμμετείχαν το συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.
Στις φωτογραφίες στιγμιότυπα από την παράσταση στο ΙΚΑ.