Κουκιά γιαχνί

Κουκιά γιαχνί
1 Ιουλίου 2016, 08:00
A+ A-
Γεύσεις και αναμνήσεις
Υπάρχουν μυρωδιές και γεύσεις που σου φέρνουν στο μυαλό αναμνήσεις, όμορφες και αγαπημένες. Έτσι και αυτή η συνταγή που μού θυμίζει την αγαπημένη μου μητέρα. Την θυμάμαι καθισμένη στην αυλή κάτω από τον ίσκιο της κληματαριάς να καθαρίζει τα κουκιά στην ποδιά της και στη συνέχεια να τα μαγειρεύει ενώ το σπίτι γέμιζε από μυρωδιές και εγώ περίμενα υπομονετικά μέχρι να έρθει η ώρα της ...απόλαυσης.

Υλικά
  • 1/2 κιλό ξερά κουκιά
  • 1/2 φλ. λάδι
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φλ. ζωμό λαχανικών
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τι κάνουμε

Αφήνουμε από το βράδυ τα κουκιά στο νερό να μαλακώσουν.Ξεπλένουμε τα κουκιά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσουν με μπόλικο νερό για 15 λεπτά. Στραγγίζουμε τα κουκιά και στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.Προσθέτουμε τα κουκιά, τον πελτέ διαλυμένο στον ζωμό, την ντομάτα, τη ζάχαρη, το πιπέρι και τη δάφνη.Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σε μετρια φωτιά μέχρι να γίνουν τα κουκιά (45 λεπτά περίπου). Λίγο πριν σβήσω την φωτιά ρίχνω το αλάτι.



Επιστροφή