Μαρμελάδα της Άνοιξης
13 Μαΐου 2016, 08:00
Φράουλες ...το φρούτο της εποχής
Η Ανοιξη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και τα καλά της φύσης στο τραπέζι μας. Μερικά από τα φρούτα της άνοιξης που σε πολλούς αρέσουν είναι και οι φράουλες. Τώρα λοιπόν, μπορούμε να φτιάξουμε σπιτική μαρμελάδα με αγνά υλικά και με απλό τρόπο.
Υλικά:
• 2 κιλά φράουλες ώριμες και γερές
• 1 1/2 κιλό ζάχαρη
• 1 λεμόνι (χυμός)
Τι κάνουμε:
Πλένουμε τις φράουλες, αφαιρούμε τα κοτσάνια, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση σε στρώσεις, εναλλάξ με τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε μία νύχτα στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα βράζουμε τις φράουλες σε μέτρια φωτιά για 10' λεπτά, χωρίς να απομακρυνθούμε γιατί φουσκώνουν και ξαφρίζουμε όταν χρειάζεται.
Αν φουσκώσουν πολύ, κατεβάζουμε την κατσαρόλα απ᾿ τη φωτιά, και όταν κάτσει ο αφρός την ξαναβάζουμε.
Τρία λεπτά πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
Όταν η μαρμελάδα θα αφήνει μια στρώση στην ανάποδη μεριά της κουτάλας είναι έτοιμη, οπότε την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα μέσα σε επίσης καυτά, καλά αποστειρωμένα βάζα.
Στη συνέχεια τα σφραγίζουμε. Τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε τα βαζάκια σε ξηρό και σκοτεινό μέρος και όταν ανοιχτούν τα βάζουμε στο ψυγείο.
Υλικά:
• 2 κιλά φράουλες ώριμες και γερές
• 1 1/2 κιλό ζάχαρη
• 1 λεμόνι (χυμός)
Τι κάνουμε:
Πλένουμε τις φράουλες, αφαιρούμε τα κοτσάνια, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση σε στρώσεις, εναλλάξ με τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε μία νύχτα στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα βράζουμε τις φράουλες σε μέτρια φωτιά για 10' λεπτά, χωρίς να απομακρυνθούμε γιατί φουσκώνουν και ξαφρίζουμε όταν χρειάζεται.
Αν φουσκώσουν πολύ, κατεβάζουμε την κατσαρόλα απ᾿ τη φωτιά, και όταν κάτσει ο αφρός την ξαναβάζουμε.
Τρία λεπτά πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
Όταν η μαρμελάδα θα αφήνει μια στρώση στην ανάποδη μεριά της κουτάλας είναι έτοιμη, οπότε την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα μέσα σε επίσης καυτά, καλά αποστειρωμένα βάζα.
Στη συνέχεια τα σφραγίζουμε. Τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε τα βαζάκια σε ξηρό και σκοτεινό μέρος και όταν ανοιχτούν τα βάζουμε στο ψυγείο.