Πασχαλινό τραπέζι
Σε κάθε σπίτι από το βράδυ της Ανάστασης έως και την Κυριακή του Πάσχα οι μυρωδιές πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα.
Βέβαια, επειδή εμείς οι Ελληνες έχουμε την ...καλή συνήθεια να ξέρουμε να τρώμε και να περνάμε καλά, θα το παρακάνουμε όπως πάντα.
Θα ξεκινήσουμε το Μεγάλο Σάββατο με λίγη μαγειρίτσα, λίγο γαρδουμπάκια και θα πέσουμε για ύπνο ...αναστενάζοντας.
Το πρωί θα ξυπνήσουμε μες την τρελή χαρά να τρέξουμε στη σούβλα για να αρχίσουμε το γνωστό τσιμπολόγημα. Μέχρι να κατέβει το αρνάκι θα έχει φαγωθεί το μισό και μετά θα συνεχίσουμε με το τσούγκρισμα των αβγών που θα χάσουμε το μέτρημα στα πόσα φάγαμε. Και να οι σαλάτες, και να τα κοκορέτσια, και να τα τζατζίκια και να τα κρασιά ...και στο τέλος σόδα για να χωνέψουμε.
Και εκεί που λέμε όχι τέρμα όχι άλλο ...έρχεται και το γλυκάκι. Ε, να μην φάμε και λίγο έτσι για να αλλάξει η γεύση στον ουρανίσκο που έχει μείνει από το τόσο κρέας;
Μαγειρίτσα

Υλικά
• 2 αρνίσιες συκωταριές
• 1 αντεριά (προαιρετικά)
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
• 10-12 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
• 1 καρδιά από μαρούλι σε στενές λωρίδες
• ½ φλιτζ. άνηθο ψιλοκομμένο
• ½ φλιτζ. ρύζι για σούπα
• 8 φλιτζ. νερό
• Αλάτι, πιπέρι
Για το αβγολέμονο
3 κρόκοι αβγών
χυμό 2 λεμονιών
λίγο ζωμό από τη σούπα
Τι κάνουμε
Ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Χτυπάμε τους κρόκους με το λεμόνι. Προσθέτουμε λίγο-λίγο ζεστό ζωμό δίχως να σταματήσετε το χτύπημα, μέχρι να συμπληρωθούν περίπου 2 φλιτζάνια. Ρίχνουμε το αβγολέμονο στη σούπα. Ανακινούμε την κατσαρόλα για να πάει παντού και την αφήνουμε σε σβηστό μάτι για λίγο, μέχρι να δέσει.
Παραδοσιακά γαρδουμπάκια

Υλικά
• 2 αρνίσιες συκωταριές
• 1 κιλό έντερα αρνίσια
• 300 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
• 3 - 4 μαρούλια
• άνηθο, μαϊντανό, μάραθο
• 2 σκελίδες σκόρδο
• ελαιόλαδο
• κρασί λευκό
• αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ξύδι, ξύλινα καλαμάκια
Τι κάνουμε
Πλένουμε καλά τα έντερα με νερό και λεμόνι. Κόβουμε τα συκωτάκια σε μικρά κομμάτια και τα μαρινάρουμε σε ελαιόλαδο, σκόρδο, ρίγανη και ξύδι. Σε ένα ξύλινο καλαμάκι, περνάμε τα συκωτάκια, τα διπλώνουμε με τα μαρούλια και στη συνέχεια τα τυλίγουμε με τα έντερα μέχρι να καλυφθούν τελείως. Έπειτα τα βάζουμε σε τηγάνι με ελαιόλαδο για να πάρουν λίγο χρώμα. Μετά τα βάζουμε σε ένα ταψί, και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο του τηγανιού και αυτό που τα μαρινάραμε και από πάνω ρίχνουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα και λίγο κρασί λευκό. Προσθέτουμε και λίγο νεράκι και βάζουμε στο φούρνο για 45 λεπτά.
Σοκολατένια Πασχαλινά αυγά

Υλικά
- 2 φλ. άχνη ζάχαρη
- 200 γρ. φυστικοβούτυρο (λείο)
- 3-4 κ.σ. τυρί κρέμα
- λίγο γάλα
- 400 γρ. κουβερτούρα
- λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη
Βάζουμε την άχνη, το φυστικοβούτυρο και το τυρί κρέμα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε λίγες κουταλιές γάλα, τόσο ώστε να γίνει εύπλαστη η ζύμη μας (να μην κολλάει όμως στα χέρια).
Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ζύμης στο χέρι μας και φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια σε σχήμα αυγού. Τα βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξουν. Λιώνουμε στη συνέχεια την κουβερτούρα με λίγο βούτυρο σε μπεν μαρί. Βουτάμε μέσα ένα-ένα τα αυγουλάκια μας και τα αφήνουμε πάνω σε αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα. Πριν τα βάλουμε στο ψυγείο για να σφίξει η σοκολάτα τα πασπαλίζουμε με χρωματιστά τρουφάκια και τέλος όπως είπαμε τα βάζουμε ξανά στο ψυγείο να σφίξει η σοκολάτα.
