Τσιπούρα με αγκινάρες στο φούρνο
Την Κυριακή των Βαΐων, γιορτάζουμε την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Αυτή την ημέρα οι εκκλησίες στολίζονται με κλαδιά από βάγια σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Κυρίου μας στην ιερά πόλη όπου έριχναν βάγια για να περάσει ο Ιησούς.
Γιατί όμως αυτή την ημέρα τρώμε μόνο ψάρι;
Το σχήμα του ψαριού ήταν το σημάδι αναγνώρισης των πρώτων χριστιανών. Εξάλλου, η λέξη ΙΧΘΥΣ προέρχεται από τα αρχικά Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ.
Αν και είναι σαρακοστή, λοιπόν, η εκκλησία την Κυριακή των Βαϊων επιτρέπει το ψάρι. Έτσι και το τραγούδι των παιδιών λέει:
“Βάγια, Βάγια των βαγιών,
τρώνε ψάρι και κολιό,
κι ως την άλλη Κυριακή,
με το κόκκινο αυγό ! ”
Τσιπούρες με αγκινάρες στο φούρνο
Υλικά (για 4-6 άτομα):
• 1 τσιπούρα ή 1 λαυράκι (βάρος περίπου ένα κιλό)
Υλικά (για 4-6 άτομα):
1 τσιπούρα ή 1 λαυράκι (βάρος περίπου ένα κιλό)
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 χυμός λεμονιού
6 πατάτες
750 γραμμάρια αγκινάρες κατεψυγμένες
Δεντρολίβανο
Εκτέλεση:
Κόβετε τις πατάτες και τις αγκινάρες σε μικρά κομμάτια, τις αλατοπιπερώνετε και τις περιχύνετε με λαδολέμονο.
Ομοίως αλατοπιπερώνετε το ψάρι και το περιχύνετε με ελαιόλαδο. Τα τοποθετείτε σε ένα ταψί μαζί με τη δάφνη και το δεντρολίβανο.
Ψήνετε το ψάρι στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.
- See more at: http://www.mama365.gr/10481/syntages-gia-psari-sto-foyrno.html#sthash.j4OMXnar.dpuf• ελαιόλαδο
• αλάτι
• πιπέρι
• 1 χυμός λεμονιού
• 6 πατάτες
• 750 γραμμάρια αγκινάρες κατεψυγμένες
• Δεντρολίβανο
Εκτέλεση:
Κόβετε τις πατάτες και τις αγκινάρες σε μικρά κομμάτια, τις αλατοπιπερώνετε και τις περιχύνετε με λαδολέμονο.
Ομοίως αλατοπιπερώνετε το ψάρι και το περιχύνετε με ελαιόλαδο. Τα τοποθετείτε σε ένα ταψί μαζί με τη δάφνη και το δεντρολίβανο.
Ψήνετε το ψάρι στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.