Φακές με μελιτζάνες στη γάστρα
1 Απριλίου 2016, 07:00
Για όσους νηστεύουν και όχι μόνο
Κυριακή 3 Απριλίου είναι η μεγάλη γιορτή της Σταυροπροσκυνήσεως. Τι γιορτάζουμε όμως;
Σηκώνουμε τον Σταυρό μας
Κόβουμε σε μικρά καρέ τις μελιτζάνες τις βάζουμε σε μπολ και τις αλατίζουμε.
Σε μπολ βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τον πελτέ, την πιπεριά, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι.
Σε μικρή γάστρα βάζουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Βάζουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα λαχανικών, απλώνουμε σε στρώση τις μισές μελιτζάνες ,από πάνω απλώνουμε σε στρώση τις μισές φακές.
Επαναλαμβάνουμε στρώση με το μισό μείγμα λαχανικών, στρωση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και στρώση με τις υπόλοιπες φακές. Τέλος ρίχνουμε στην επιφάνεια του φαγητού το υπόλοιπο μίγμα λαχανικών. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και με σιρόπι ρόδι ή σιρόπι μπαλσάμικο.
Σκεπάζουμε καλά τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC για περίπου 1 ώρα και 30'. Το φαγητό πρέπει να σιγοψήνεται γιατί τα υγρά του είναι λίγα. Προς το τέλος του ψησίματος που έχει κατεβάσει ζουμάκι από τα λαχανικά. Δυναμώνουμε τον φούρνο και ξεσκεπάζουμε το φαγητό να μελώσει και να μείνει με το λάδι του.
Σηκώνουμε τον Σταυρό μας
Καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία μας προβάλλει στους ιερούς Ναούς μας τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου και μας καλεί να τον προσκυνήσουμε με δέος και πίστη και να πάρουμε χάρη πολλή και δύναμη για τον πνευματικό αγώνα που διεξάγουμε την περίοδο αυτή μέχρι την Κυριακή της Αναστάσεως του Κυρίου.
Καθώς συνεχίζεται η νηστεία, θα δοκιμάσουμε μια συνταγή λίγο διαφορετική που σίγουρα θα αρέσει.
Φακές με δίχρωμες μελιτζάνες στη γάστρα
Κόβουμε σε μικρά καρέ τις μελιτζάνες τις βάζουμε σε μπολ και τις αλατίζουμε.
Σε μπολ βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τον πελτέ, την πιπεριά, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι.
Σε μικρή γάστρα βάζουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Βάζουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα λαχανικών, απλώνουμε σε στρώση τις μισές μελιτζάνες ,από πάνω απλώνουμε σε στρώση τις μισές φακές.
Επαναλαμβάνουμε στρώση με το μισό μείγμα λαχανικών, στρωση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και στρώση με τις υπόλοιπες φακές. Τέλος ρίχνουμε στην επιφάνεια του φαγητού το υπόλοιπο μίγμα λαχανικών. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και με σιρόπι ρόδι ή σιρόπι μπαλσάμικο.
Σκεπάζουμε καλά τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC για περίπου 1 ώρα και 30'. Το φαγητό πρέπει να σιγοψήνεται γιατί τα υγρά του είναι λίγα. Προς το τέλος του ψησίματος που έχει κατεβάσει ζουμάκι από τα λαχανικά. Δυναμώνουμε τον φούρνο και ξεσκεπάζουμε το φαγητό να μελώσει και να μείνει με το λάδι του.