Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι
25 Δεκεμβρίου 2015, 02:00
A+ A-
Καλή χρονιά



 της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου




Υποδεχόμαστε την καινούρια χρονιά με τη λαμπρότητα που της αξίζει. Γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο καλούδια έτσι, όπως κάθε χρόνο υπαγορεύει το έθιμο και η καρδιά μας. Οι δύσκολοι καιροί ας μην σταθούν εμπόδιο και δικαιολογία, αλλά αντίθετα ευκαιρία για ενδυνάμωση σχέσεων και αγάπης. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο.
Φέτος θα στρώσουμε το πιο όμορφο τραπεζομάντηλο που το φυλάμε και κιτρινίζει αχρησιμοποίητο στην ντουλάπα από φόβο μην λερωθεί, θα βγάλουμε το καλό σερβίτσιο, θα ανάψουμε εκείνα τα όμορφα κεριά που μας χάρισαν κάποτε και τα φυλάμε πιστεύοντας πως είναι πολύ όμορφα για να τα κάψουμε. Θα ανοίξουμε εκείνο το πολύ ακριβό κρασί που μας χάρισαν κάποτε και το φυλάμε για μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση.
Τα πράγματα είναι για να τα χαιρόμαστε και να τα χρησιμοποιούμε, γιατί αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα να τα έχουμε. Τις στιγμές μας δεν τις κάνουν ιδιαίτερες αυτά, αλλά οι άνθρωποι που έχουμε γύρω μας, που μας αγαπούν και τους αγαπάμε.
Αυτό το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι θα είναι ξεχωριστό, γιατί θα έχει γύρω του όλους όσους θέλουμε να έχει, για να υποδεχτούμε μαζί το νέο χρόνο, που εύχομαι να φέρει αυτό που ο καθένας μας πιότερο επιθυμεί.


Καναπέ με αγγούρι και τυρί κότατζ



Χρειάζομαι
1 μεγάλο αγγούρι
2 κουταλιές κάπαρι
200 γραμ. τυρί κότατζ.

Κόβω σε φέτες το αγγούρι και τοποθετώ επάνω σε κάθε φέτα ½ κουταλάκι κότατζ και στο κέντρο μια κάπαρη.


Καναπέ με καπνιστό σολομό και κριμ τζιζ
Χρειάζομαι
• 150 γραμ. καπνιστό σολομό σε πολύ λεπτές φέτες
• 200 γραμ. τυρί κρέμα
• 1 κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο
• 1/4 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
• 1 κουταλιά χυμός λεμονιού.


Μπακλαβάς της Κύμης



Χρειάζομαι

• 2 πακέτα έτοιμα  ψιλά φύλλα για μπακλαβά (κρούστας)
• 650 γραμ. βούτυρο γάλακτος.
Για τη γέμιση:
• 1 κιλό ασπρισμένη και ψιλοτριμμένη αμυγδαλόψιχα.
Για το σιρόπι:
• 1 1/2 κιλό ζάχαρη
• 4 κουταλιές γλυκόζη
• 1 1/2 λίτρο νερό (6 ποτήρια)
• Χυμός 1/2 λεμονιού.

Tι κάνω
Αλείφω με βούτυρο ένα μεγάλο βαθύ ταψί. Στρώνω το ταψί με 6 φύλλα, βουτυρωμένα ένα-ένα πολύ καλά. Πασπαλίζω με αμυγδαλόψιχα το τελευταίο φύλλο. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία ανά δύο βουτυρωμένα φύλλα πασπαλίζοντας με αμυγδαλόψιχα μέχρι να τελειώσει το αμύγδαλο και να μείνουν τα τελευταία 6 φύλλα που θα στρώσω χωρίς αμύγδαλο. Χαράζω μέχρι κάτω με κοφτερό μαχαίρι το γλυκό σε μπακλαβαδωτά κομμάτια. Σε κατσαρολάκι λιώνω το υπόλοιπο βούτυρο και καυτό όπως είναι περιχύνω κάθε κομμάτι με κουταλάκι. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς ψήνω για μισή ώρα το γλυκό και συνεχίζω το ψήσιμο στους 130 βαθμούς για 2 ακόμη ώρες. Το γλυκό πρέπει να ψηθεί και να παραμείνει λευκό.

Στο μεταξύ ετοιμάζω το σιρόπι:
Σε κατσαρόλα προσθέτω όλα τα υλικά και φέρνω σε βρασμό ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις διαλυθεί χαμηλώνω τη θερμοκρασία και σιγοβράζω για 12-14 λεπτά. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει και περιχύνω τον μπακλαβά μόλις βγει από το φούρνο με το κρύο σιρόπι και τον αφήνω όλη νύχτα να το απορροφήσει εντελώς.


Χοιρινό μπούτι με πατάτες στο φούρνο



Xρειάζομαι:
• 1 χοιρινό μπούτι με την πέτσα του (4 κιλά περίπου)
• 3 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες χονδρές φέτες
• 1 κιλό καρότα καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
• Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• 4 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού.

Για την επικάλυψη:
• 1 κουταλιά βούτυρο λιωμένο
• 1 κουταλιά μέλι
• 1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη
• 1/3 κούπας κονιάκ
• 1/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού
• Φέτες πορτοκαλιού για το γαρνίρισμα.

Τι κάνω:
Καρυκεύω το μπούτι. Τοποθετώ το μπούτι σε μεγάλη γάστρα και σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς. Με κλειστό καπάκι ψήνω για 3 ώρες.
Στο μεταξύ ραντίζω τις πατάτες και τα καρότα με το λάδι και το πορτοκάλι, τα καρυκεύω και τα  προσθέτω στη γάστρα. Κλείνω το καπάκι και συνεχίζω για άλλες 2 ώρες το ψήσιμο.
Στη συνέχεια ετοιμάζω την επικάλυψη. Ζεσταίνω ελαφρά το κονιάκ και προσθέτω το μέλι και τη ζάχαρη ανακατεύω καλά. Συνεχίζω με το πορτοκάλι και τέλος προσθέτω το βούτυρο. Χαράζω την πέτσα ελαφρά με μαχαίρι έτσι ώστε να δημιουργήσω ρόμβους και  περνώ με το μείγμα της επικάλυψης καλά όλο το μπούτι.
Ψήνω στους 170 βαθμούς αυτή τη φορά χωρίς καπάκι μέχρι να πάρει το μπούτι ένα όμορφο καστανόξανθο χρώμα και κατά διαστήματα το περνάω με πινέλο με το μείγμα της επικάλυψης (περίπου 30 λεπτά ακόμη). Σερβίρω με τις πατάτες, τα καρότα και φέτες πορτοκαλιού.

Σας ευχόμαστε καλή χρονιά
2016 ευχές για ειρήνη, αγάπη,
υγεία και ευτυχία !


Επιστροφή