Πώς να φτιάξετε κουραμπιέδες, μελομακάρονα και καρυδόπιτα
18 Δεκεμβρίου 2015, 02:00
Μόλις λίγες μέρες μάς χωρίζουν από την ομορφότερη γιορτή του χρόνου, τα Χριστούγεννα και η διάθεση νʼ αρχίσουμε και τις μαγειρικές προετοιμασίες είναι μεγάλη.Τα κλασικά Χριστουγεννιάτικα γλυκά που μοσχοβολούν μέσα στις πιατέλες είναι το σήμα κατατεθέν των ημερών.
Οι νοικοκυρές κάποτε τα έφτιαχναν νωρίς-νωρίς και όλοι περίμεναν πώς και πώς να τα γευτούν.Ειδικά τα μελομακάρονα που είναι και νηστίσιμα έδιναν τη δική τους γευστική νότα από τις αρχές αυτού του μήνα.
Τώρα, οι περισσότεροι τα θεωρούν δύσκολα και προτιμούν να αγοράσουν για το καλό λίγα γλυκά παρά να επιχειρήσουν να τα φτιάξουν στο σπίτι.
Εγώ φέτος θα σας δώσω μοναδικές συνταγές για τα Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα. Θα γίνουν υπέροχα και επιτυχημένα, αυτό το ξέρετε ήδη.
Αξίζει τον κόπο να φτιάξουμε τα δικά μας Χριστουγεννιάτικα γλυκά.
Μαζί μʼ αυτά θα φτιάξουμε κι ένα ξεχασμένο υπέροχο Ευβοιώτικο γλυκό που έφτιαχναν οι παλιές τα Χριστούγεννα, τα καρυδάτα.
Ας ξεκινήσουμε όμως γιατί μύρισαν κιόλας Χριστούγεννα!
Χρειάζομαι
• 1/2 κούπα αμύγδαλα με τη φλούδα χονδροκομμένα
• 1 κούπα φρέσκο βούτυρο γάλακτος σε φυσική θερμοκρασία
• 3/4 κούπας άχνη ζάχαρη + επιπλέον για το πασπάλισμα
• 2 βανίλιες
• 2 κρόκοι αβγών
• 1 σφηνάκι κονιάκ
• 1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
• 2 κούπες αλεύρι μαλακό
• 1/2 κούπα αμυγδαλόψιχα λευκή σε σκόνη.
Τι κάνω:
Τοποθετώ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς τα αμύγδαλα με τη φλούδα και τα αφήνω να ψηθούν και να πάρουν ένα ωραίο καστανό χρώμα ( 8-10 λεπτά περίπου). Προσέχω να μην καούν γιατί πικρίζουν. Αφήνω τα αμύγδαλα να κρυώσουν εντελώς.
Στο μεταξύ κοσκινίζω το σιμιγδάλι με τη βανίλια, το αμύγδαλο σε σκόνη και το αλεύρι. Χτυπώ στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη αρκετή ώρα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει (περίπου 8 λεπτά).
Ρίχνω τους κρόκους και χτυπώ μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. Προσθέτω το κονιάκ. Ενσωματώνω το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας απαλά και τέλος προσθέτω τα χονδροκομμένα αμύγδαλα. Πλάθω σε σχήμα μισοφέγγαρο ή στρογγυλό ή κόβω με κούπ-πατ διάφορα σχήματα, όπως καρδούλες και αστεράκια. Τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Τοποθετώ τους κουραμπιέδες σε δίσκο στρωμένο με άχνη ζάχαρη και τους πασπαλίζω ζεστούς με άχνη.
Χρειάζομαι
• 1/2 καρυδόψιχα αλεσμένη σε σκόνη
• 1/2 κούπα ζάχαρη
• 1/2 κούπα φρυγανιά
• 3 ασπράδια
• 2 κουταλιές άχνη + επιπλέον για το πασπάλισμα
• 2 κουταλιές κορν-φλάουρ
• 1 κουταλιά κανέλα τριμμένη
• 1/3 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο.
Τι κάνω
Χτυπώ τα ασπράδια στο μίξερ και χτυπώντας προσθέτω την άχνη και 2 κουταλιές από τη ζάχαρη. Χτυπώ δυνατά μέχρι να πάρω μια σφιχτή μαρέγκα και προσθέτω στο τέλος κοσκινίζοντας το κορν-φλάουρ. Χτυπώ λίγο ακόμα να ανακατευτεί και αφήνω στην άκρη. Ανακατεύω σε μπολ τα καρύδια με την υπόλοιπη ζάχαρη, τη φρυγανιά και τα κανελογαρίφαλα. Ρίχνω τη μαρέγκα στο μείγμα των καρυδιών και ανακατεύω. Πλάθω το μείγμα σε μισοφέγγαρα που τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με βουτυρωμένο χαρτί ψησίματος.Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά. Μόλις τα βγάλω από το φούρνο τα πασπαλίζω με άχνη.

Χρειάζομαι
• 1 κούπα λάδι (1/2 κούπα ελαιόλαδο +1/2 κούπα σπορέλαιο)
• 1 σφηνάκι σουσαμόλαδο
• 1/3 κούπας χυμός πορτοκαλιού
• 1 σφηνάκι κονιάκ
• 1/3 κούπας ζάχαρη
• 2 κουταλιές μέλι
• 1 κουταλάκι μπέικιν-πάουντερ
• 1/2 κουταλάκι σόδα
• 1 κουταλιά κανέλας τριμμένη
• 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
• Ξύσμα 1 πορτοκαλιού και 1 μανταρινιού
• 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
• 6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Για το σιρόπι:
• 1 κούπα ζάχαρη
• 1 κούπα νερό
• 1 κούπα μέλι
• 1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού και μανταρινιού
• 1 ξύλο κανέλας
• 5-6 ολόκληρα γαρίφαλα
• Καρυδόψιχα για το πασπάλισμα.
Τι κάνω
Κοσκινίζω το αλεύρι με το σιμιγδάλι, τη σόδα, το μπέικιν-πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ζεσταίνω ελαφριά τα λάδια και τα χτυπώ στο μίξερ με τη ζάχαρη για 8 λεπτά. Προσθέτω το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα. Προσθέτω το μείγμα του αλευριού και ανακατεύω απαλά ίσα να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να πάρω μια μεταξένια ζύμη. Πλάθω σε οβάλ σχήμα τα μελομακάρονα και τα τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, 30 περίπου λεπτά.
Στο μεταξύ ετοιμάζω το σιρόπι. Βράζω το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα και τις φλούδες για 8 μόλις λεπτά. Προσθέτω το μέλι και κατεβάζω. Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα τοποθετώ σε μονή στρώση σε βαθύ ταψί και τα αφήνω 10 λεπτά (τα θέλω χλιαρά και όχι εντελώς κρύα αλλά ούτε και καυτά τη στιγμή που θα δεχτούν το σιρόπι). Τα περιχύνω με το σιρόπι που πρέπει να είναι αρκετά ζεστό. Τα αφήνω να τραβήξουν και να κρυώσουν εντελώς κι αν το σιρόπι δεν τα σκεπάζει καλά τα αναποδογυρίζω 1-2 φορές. Τοποθετώ σε πιατέλα τα μελομακάρονα και τα πασπαλίζω με τριμμένη ή χονδροκομμένη καρυδόψιχα.

Σας ευχόμαστε
Καλά Χριστούγεννα
Γεύσεις και μυρωδιές αγαπημένες!!!
της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Μόλις λίγες μέρες μάς χωρίζουν από την ομορφότερη γιορτή του χρόνου, τα Χριστούγεννα και η διάθεση νʼ αρχίσουμε και τις μαγειρικές προετοιμασίες είναι μεγάλη.Τα κλασικά Χριστουγεννιάτικα γλυκά που μοσχοβολούν μέσα στις πιατέλες είναι το σήμα κατατεθέν των ημερών.
Οι νοικοκυρές κάποτε τα έφτιαχναν νωρίς-νωρίς και όλοι περίμεναν πώς και πώς να τα γευτούν.Ειδικά τα μελομακάρονα που είναι και νηστίσιμα έδιναν τη δική τους γευστική νότα από τις αρχές αυτού του μήνα.
Τώρα, οι περισσότεροι τα θεωρούν δύσκολα και προτιμούν να αγοράσουν για το καλό λίγα γλυκά παρά να επιχειρήσουν να τα φτιάξουν στο σπίτι.
Εγώ φέτος θα σας δώσω μοναδικές συνταγές για τα Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα. Θα γίνουν υπέροχα και επιτυχημένα, αυτό το ξέρετε ήδη.
Αξίζει τον κόπο να φτιάξουμε τα δικά μας Χριστουγεννιάτικα γλυκά.
Μαζί μʼ αυτά θα φτιάξουμε κι ένα ξεχασμένο υπέροχο Ευβοιώτικο γλυκό που έφτιαχναν οι παλιές τα Χριστούγεννα, τα καρυδάτα.
Ας ξεκινήσουμε όμως γιατί μύρισαν κιόλας Χριστούγεννα!
Kουραμπιέδες σιμιγδαλένιοι


Χρειάζομαι
• 1/2 κούπα αμύγδαλα με τη φλούδα χονδροκομμένα
• 1 κούπα φρέσκο βούτυρο γάλακτος σε φυσική θερμοκρασία
• 3/4 κούπας άχνη ζάχαρη + επιπλέον για το πασπάλισμα
• 2 βανίλιες
• 2 κρόκοι αβγών
• 1 σφηνάκι κονιάκ
• 1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
• 2 κούπες αλεύρι μαλακό
• 1/2 κούπα αμυγδαλόψιχα λευκή σε σκόνη.
Τι κάνω:
Τοποθετώ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς τα αμύγδαλα με τη φλούδα και τα αφήνω να ψηθούν και να πάρουν ένα ωραίο καστανό χρώμα ( 8-10 λεπτά περίπου). Προσέχω να μην καούν γιατί πικρίζουν. Αφήνω τα αμύγδαλα να κρυώσουν εντελώς.
Στο μεταξύ κοσκινίζω το σιμιγδάλι με τη βανίλια, το αμύγδαλο σε σκόνη και το αλεύρι. Χτυπώ στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη αρκετή ώρα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει (περίπου 8 λεπτά).
Ρίχνω τους κρόκους και χτυπώ μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. Προσθέτω το κονιάκ. Ενσωματώνω το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας απαλά και τέλος προσθέτω τα χονδροκομμένα αμύγδαλα. Πλάθω σε σχήμα μισοφέγγαρο ή στρογγυλό ή κόβω με κούπ-πατ διάφορα σχήματα, όπως καρδούλες και αστεράκια. Τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Τοποθετώ τους κουραμπιέδες σε δίσκο στρωμένο με άχνη ζάχαρη και τους πασπαλίζω ζεστούς με άχνη.
Καρυδάτα


Χρειάζομαι
• 1/2 καρυδόψιχα αλεσμένη σε σκόνη
• 1/2 κούπα ζάχαρη
• 1/2 κούπα φρυγανιά
• 3 ασπράδια
• 2 κουταλιές άχνη + επιπλέον για το πασπάλισμα
• 2 κουταλιές κορν-φλάουρ
• 1 κουταλιά κανέλα τριμμένη
• 1/3 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο.
Τι κάνω
Χτυπώ τα ασπράδια στο μίξερ και χτυπώντας προσθέτω την άχνη και 2 κουταλιές από τη ζάχαρη. Χτυπώ δυνατά μέχρι να πάρω μια σφιχτή μαρέγκα και προσθέτω στο τέλος κοσκινίζοντας το κορν-φλάουρ. Χτυπώ λίγο ακόμα να ανακατευτεί και αφήνω στην άκρη. Ανακατεύω σε μπολ τα καρύδια με την υπόλοιπη ζάχαρη, τη φρυγανιά και τα κανελογαρίφαλα. Ρίχνω τη μαρέγκα στο μείγμα των καρυδιών και ανακατεύω. Πλάθω το μείγμα σε μισοφέγγαρα που τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με βουτυρωμένο χαρτί ψησίματος.Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά. Μόλις τα βγάλω από το φούρνο τα πασπαλίζω με άχνη.
Μελομακάρονα

Χρειάζομαι
• 1 κούπα λάδι (1/2 κούπα ελαιόλαδο +1/2 κούπα σπορέλαιο)
• 1 σφηνάκι σουσαμόλαδο
• 1/3 κούπας χυμός πορτοκαλιού
• 1 σφηνάκι κονιάκ
• 1/3 κούπας ζάχαρη
• 2 κουταλιές μέλι
• 1 κουταλάκι μπέικιν-πάουντερ
• 1/2 κουταλάκι σόδα
• 1 κουταλιά κανέλας τριμμένη
• 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
• Ξύσμα 1 πορτοκαλιού και 1 μανταρινιού
• 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
• 6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Για το σιρόπι:
• 1 κούπα ζάχαρη
• 1 κούπα νερό
• 1 κούπα μέλι
• 1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού και μανταρινιού
• 1 ξύλο κανέλας
• 5-6 ολόκληρα γαρίφαλα
• Καρυδόψιχα για το πασπάλισμα.
Τι κάνω
Κοσκινίζω το αλεύρι με το σιμιγδάλι, τη σόδα, το μπέικιν-πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ζεσταίνω ελαφριά τα λάδια και τα χτυπώ στο μίξερ με τη ζάχαρη για 8 λεπτά. Προσθέτω το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα. Προσθέτω το μείγμα του αλευριού και ανακατεύω απαλά ίσα να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να πάρω μια μεταξένια ζύμη. Πλάθω σε οβάλ σχήμα τα μελομακάρονα και τα τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, 30 περίπου λεπτά.
Στο μεταξύ ετοιμάζω το σιρόπι. Βράζω το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα και τις φλούδες για 8 μόλις λεπτά. Προσθέτω το μέλι και κατεβάζω. Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα τοποθετώ σε μονή στρώση σε βαθύ ταψί και τα αφήνω 10 λεπτά (τα θέλω χλιαρά και όχι εντελώς κρύα αλλά ούτε και καυτά τη στιγμή που θα δεχτούν το σιρόπι). Τα περιχύνω με το σιρόπι που πρέπει να είναι αρκετά ζεστό. Τα αφήνω να τραβήξουν και να κρυώσουν εντελώς κι αν το σιρόπι δεν τα σκεπάζει καλά τα αναποδογυρίζω 1-2 φορές. Τοποθετώ σε πιατέλα τα μελομακάρονα και τα πασπαλίζω με τριμμένη ή χονδροκομμένη καρυδόψιχα.

Σας ευχόμαστε
Καλά Χριστούγεννα