Ελιές μαύρες μελένιες

Ελιές μαύρες μελένιες
13 Νοεμβρίου 2015, 02:00
A+ A-
Σαν τις ελιές



 της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου






Είναι η πιο κατάλληλη εποχή να φτιάξουμε μαύρες σπιτικές ελιές. Υπάρχουν πολλοί τρόποι και κάθε τόπος έχει τις δικές του συνήθειες. Ανάλογα, βέβαια, με τον τύπο της ελιάς και τα γούστα μας μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Από την Εύβοια έχω πολλές συνταγές για ελιές και μπορώ να σας πω ότι όλες είναι πολύ καλές και δοκιμασμένες.
Φέτος, όμως, θα σας δώσω την καλύτερη και την πιο αγαπημένη και θα την αφιερώσω στην κυρά-Κούλα, τη σούπερ γιαγιά της Δροσιάς που μ' έμαθε τόσα πολλά πράγματα  για τις ελιές και πολλά ξεχασμένα που έκαναν οι παλιές. Μʼ αγκάλιασε σαν δικό της παιδί και μου χάρισε γνώση κι αγάπη. Την κυρά-Κούλα που παραμένει αειθαλής, ακούραστη, δοτική, παραγωγική και υπέροχη σαν τα λιόδεντρα, ή αν θέλετε, σαν όλες τις μανάδες και τις γιαγιάδες αυτού του τόπου.

Χρειάζομαι:

• 1 κιλό μαύρες ελιές μεσαίου μεγέθους
• 1/2 κιλό αλάτι χονδρό
• 1/2 κιλό ελαιόλαδο
• 1/2 κούπα ξίδι από κρασί
• 2 κουταλιές μέλι θυμαρίσιο.

Τι κάνω: Χαράζω τις ελιές κατά μήκος με προσοχή, χωρίς να φτάσω στο κουκούτσι μόνο μία φορά. Τις τοποθετώ σε καλάθι και τις πασπαλίζω με το αλάτι. Τις αφήνω για 20 ημέρες σε δροσερό μέρος φροντίζοντας κάθε 2 μέρες να τις ανακατεύω καλά έτσι ώστε να τις πιάσει το αλάτι πηγαίνοντας παντού. Τις αδειάζω σε λεκάνη και τις πλένω καλά με άφθονο κρύο νερό. Τις αφήνω 5 μέρες σε μπόλικο κρύο νερό αλλάζοντάς το καθημερινά. Την τελευταία μέρα τις σουρώνω και τις αφήνω να στραγγίξουν πολύ καλά. Τις τοποθετώ σε γυάλινο ή πήλινο δοχείο και προσθέτω το μέλι, το λάδι και το ξίδι.

Επιστροφή