Eλιοπίτες

Eλιοπίτες
6 Νοεμβρίου 2015, 02:00
A+ A-
Ιερό δέντρο


 της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου




Στον τόπο μας και στις περισσότερες περιοχές της χώρας, το μάζεμα της ελιάς για την παραγωγή ελαιόλαδου αρχίζει αυτό το μήνα.
Το καλύτερο δώρο του κόσμου το λιόδεντρο, ευλογημένο, αιώνιο και παραγωγικό μάς δίνει τον καρπό του απλόχερα.
Δώρο πολύτιμο θρέψης. Όσοι από μας ψάχνουν για σπάνιες σούπερ τροφές στα περίεργα κι απίθανα του κόσμου, ας κοιτάξουν τούτο το θαύμα που βρίσκεται στα πόδια μας. Έχουμε την πιο σπουδαία τροφή του κόσμου, αλλά συνήθως εκτιμάμε ό,τι μας λείπει περισσότερο απʼ το να χαιρόμαστε αυτά που έχουμε !  Ναι, το χρυσάφι της γης είναι δικό μας, θα το μαζέψουμε και θα το ευχαριστηθούμε σε γλυκές κι αλμυρές δημιουργίες.

Χρειάζομαι:
• 1 κούπα ελαιόλαδο
• 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
• Ελάχιστο αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
• 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
 • 1 κούπα ελιές χονδροκομμένες χωρίς κουκούτσια.

Τι κάνω:
Ανακατεύω το λάδι με το χυμό και προσθέτω το αλεύρι κοσκινισμένο και τα καρυκεύματα. Ανακατεύω μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη και προσθέτω τις ελιές.
Πλάθω σε  ατομικές ελιόπιτες και τις τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο βαθμούς για 25 λεπτά περίπου.

Επιστροφή