Γιορτινό ψωμί με σταφίδες και κρασί
23 Οκτωβρίου 2015, 02:00
Την Τετάρτη που μας έρχεται θα γιορτάσουμε και φέτος την επέτειο του ΟΧΙ. Μια τόση δα λεξούλα, τρία γράμματα, δυο συλλαβές όλες κι όλες και συμπύκνωσε μέσα της όλη εκείνη τη δύναμη, την αντίσταση, την αποφασιστικότητα, την τόλμη, την ομοψυχία, τη συντροφικότητα των Ελλήνων, πέρα από κάθε ελπίδα.
Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, από την απόρριψη εκείνου του φασιστικού τελεσίγραφου και δεν ξέρω τι μας απέμεινε, ίσως μόνο οι απορρίψεις! Όμως περιμένω και πιστεύω ότι κάπου υπάρχει ακόμα αυτή η ομοψυχία και κάποια στιγμή θα ξεπηδήσει πέρα από κάθε ελπίδα κι απελπισία μαζί.
Χρειάζομαι:
• 1 κιλό αλεύρι σιμιγδαλένιο
• 50 γραμ. φρέσκια μαγιά μπίρας
• 1/4 κούπας χλιαρό νερό
• ½ κούπα ελαιόλαδο
• 1 κούπα κόκκινο κρασ
• 1 κούπα ζάχαρη
• 1/2 κούπα ρακί
• 1 κούπα χυμός πορτοκάλι +ξύσμα 1 πορτοκαλιού
• 1 κούπα σταφίδες μαύρες
• 1 κούπα σταφίδες ξανθές
• 1 κούπα καρύδια χονδροκοπανισμένα
• 1 κουταλιά κανέλα.
Τι κάνω:
Στο νερό διαλύω τη μαγιά. Προσθέτω όλα τα υλικά και ζυμώνω τουλάχιστον για 8 λεπτά μέχρι να πάρω μια ζύμη μαλακιά και μεταξένια. Πλάθω σε καρβέλι, τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και αφήνω 5-6 ώρες να ανέβει και να διπλασιαστεί. Βρέχω με νερό και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο τους 170 βαθμούς για 1 περίπου ώρα.
ΟΧΙ ?
της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Την Τετάρτη που μας έρχεται θα γιορτάσουμε και φέτος την επέτειο του ΟΧΙ. Μια τόση δα λεξούλα, τρία γράμματα, δυο συλλαβές όλες κι όλες και συμπύκνωσε μέσα της όλη εκείνη τη δύναμη, την αντίσταση, την αποφασιστικότητα, την τόλμη, την ομοψυχία, τη συντροφικότητα των Ελλήνων, πέρα από κάθε ελπίδα.
Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, από την απόρριψη εκείνου του φασιστικού τελεσίγραφου και δεν ξέρω τι μας απέμεινε, ίσως μόνο οι απορρίψεις! Όμως περιμένω και πιστεύω ότι κάπου υπάρχει ακόμα αυτή η ομοψυχία και κάποια στιγμή θα ξεπηδήσει πέρα από κάθε ελπίδα κι απελπισία μαζί.
Χρειάζομαι:
• 1 κιλό αλεύρι σιμιγδαλένιο
• 50 γραμ. φρέσκια μαγιά μπίρας
• 1/4 κούπας χλιαρό νερό
• ½ κούπα ελαιόλαδο
• 1 κούπα κόκκινο κρασ
• 1 κούπα ζάχαρη
• 1/2 κούπα ρακί
• 1 κούπα χυμός πορτοκάλι +ξύσμα 1 πορτοκαλιού
• 1 κούπα σταφίδες μαύρες
• 1 κούπα σταφίδες ξανθές
• 1 κούπα καρύδια χονδροκοπανισμένα
• 1 κουταλιά κανέλα.
Τι κάνω:
Στο νερό διαλύω τη μαγιά. Προσθέτω όλα τα υλικά και ζυμώνω τουλάχιστον για 8 λεπτά μέχρι να πάρω μια ζύμη μαλακιά και μεταξένια. Πλάθω σε καρβέλι, τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και αφήνω 5-6 ώρες να ανέβει και να διπλασιαστεί. Βρέχω με νερό και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο τους 170 βαθμούς για 1 περίπου ώρα.