Μάθετε να φτιάχνετε σωστά ελληνικό καφέ

Μάθετε να φτιάχνετε σωστά ελληνικό καφέ
4 Οκτωβρίου 2015, 12:40
A+ A-
Με αφορμή την ημέρα εορτασμού του ελληνικού καφέ σας παρουσιάζουμε όλα τα μυστικά για τέλεια παρασκευή.

Αν δεν το ξέρατε, η 1η Οκτωβρίου είναι η μέρα εορτασμού του ελληνικού καφέ,ένας καφές που ξεχωρίζει από τους άλλους. Ο ελληνικός καφές θέλει υπομονή και σωστή τεχνική στην παρασκευή. Δεν είναι μόνο μπρίκι, καφές και ζάχαρη. 

Ο καφές πρέπει να γίνεται με μεράκι και να ακολουθούνται τα σωστά βήματα, με τη σωστή σειρά. Με αφορμή την ημέρα εορτασμού του ελληνικού καφέ σας παραθέτουμε τα μυστικά για να τον φτιάξετε τέλειο.

Εννοείται ότι ελληνικός καφές στη μηχανή, παρασκευασμένος με ατμό, απλά δεν υπάρχει, ενώ θεωρείται ανεπαρκής και ο καφές που έχει φτιαχτεί σε μάτι ηλεκτρικής κουζίνας ή κεραμικής εστίας.

Ο σωστός καφές απαιτεί γκαζάκι ή χόβολη και παρασκευάζεται με τα παρακάτω βήματα:

1. Βάζουμε στο μπρίκι μας την επιθυμητή ποσότητα νερού, και το τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το νερό να ζεσταθεί

2. Όταν το νερό είναι χλιαρό, προσθέτουμε πρώτα τον καφέ και στη συνέχεια τη ζάχαρη, δημιουργώντας ένα ''βουναλάκι'', και το αφήνουμε να βυθιστεί μόνο του (χωρίς να ανακατέψουμε αρχικά)

3. Με ένα κουταλάκι ανακατεύουμε προς μία κατεύθυνση, μέχρι να διαλυθεί καλά ο καφές και η ζάχαρη

4. Βγάζουμε το κουτάλι και αφήνουμε τον καφέ να βράσει

5. Όταν αρχίσει να δημιουργείτε περιμετρικά του χείλους του μπρικιού ένας δακτύλιος μεγέθους ενός κέρματος των 0.20?,  κατεβάζουμε το μπρίκι από την φωτιά και σερβίρουμε

6. Και ένα μυστικό για τέλειο καϊμάκι: Σερβίροντας τον καφέ από ψηλά δημιουργούμε ένα πιο ''λεπτό'' καϊμάκι, ενώ σερβίροντας των καφέ από χαμηλά έχουμε πιο ''πλούσιο'' καϊμάκι.

Επιστροφή