Γλυκό σταφύλι
2 Οκτωβρίου 2015, 02:00
Ο δέκατος μήνας του χρόνου, ο Οκτώβρης, ο βροχάρης της λαικής μας παράδοσης, έρχεται ελπίζω γεμάτος βροχές. Είναι εδώ στο κατώφλι μας και τον καλοδεχόμαστε. Τον καλοσωρίζουμε και τον καλοπιάνουμε με λιχουδιές για να μας δώσει απλόχερα τα δικά του δώρα, άφθονες βροχές ευεργετικές για τη γεωργία, τις σπορές, τη γη που διψασμένη περιμένει. Ελάτε να μυρίσουμε αυτή τη μοναδική μυρωδιά που αναδύεται μετά τη βροχή. Φιλεύουμε το βροχάρη μας με γλυκό σταφύλι απ' τα χεράκια μας κι αν δεν έχετε ακόμη φτιάξει, θα βρείτε κι αυτόν το μήνα, σταφίδα. Εγώ φέτος θα σας το κάνω εντελώς ξεχωριστό και μοναδικό, για να εντυπωσιάσετε όποιον το δοκιμάσει!
Χρειάζομαι:
• 1 κιλό ρόγες σταφύλι (σταφίδα)
• 3/4 του κιλού ζάχαρη
• 1 κούπα χυμός πορτοκάλι
• 1 ροδέλα λεμόνι με τη φλούδα
• 1 βανίλια (φυσική βανίλια σε στικ)
Τι κάνω:
Ρίχνω σε κατσαρόλα εναλλάξ σταφύλι και ζάχαρη και περιχύνω με το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτω τη φέτα του λεμονιού και το λουβί της βανίλιας. Φέρνω σε βρασμό. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω, χωρίς να ανακατέψω καθόλου για 30 λεπτά. Δυναμώνω πάλι τη φωτιά και βράζω για 15-20 λεπτά σε δυνατό βρασμό ξαφρίζοντας όποτε χρειάζεται. Κλείνω τη φωτιά και αφήνω το γλυκό στην κατσαρόλα σκεπασμένο να κρυώσει. Μόλις κρυώσει τοποθετώ το γλυκό σε γυάλινο βάζο.
Η πρωτοτυπία στη συνταγή είναι το πορτοκάλι που κάνει διαφορετικό και πολύ αρωματικό το γλυκό. Οι πιο παραδοσιακοί χρησιμοποιήστε νερό αντί γιʼ αυτό αλλά προσθέστε χυμό μισού λεμονιού.
Πρωτοβρόχια
της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Ο δέκατος μήνας του χρόνου, ο Οκτώβρης, ο βροχάρης της λαικής μας παράδοσης, έρχεται ελπίζω γεμάτος βροχές. Είναι εδώ στο κατώφλι μας και τον καλοδεχόμαστε. Τον καλοσωρίζουμε και τον καλοπιάνουμε με λιχουδιές για να μας δώσει απλόχερα τα δικά του δώρα, άφθονες βροχές ευεργετικές για τη γεωργία, τις σπορές, τη γη που διψασμένη περιμένει. Ελάτε να μυρίσουμε αυτή τη μοναδική μυρωδιά που αναδύεται μετά τη βροχή. Φιλεύουμε το βροχάρη μας με γλυκό σταφύλι απ' τα χεράκια μας κι αν δεν έχετε ακόμη φτιάξει, θα βρείτε κι αυτόν το μήνα, σταφίδα. Εγώ φέτος θα σας το κάνω εντελώς ξεχωριστό και μοναδικό, για να εντυπωσιάσετε όποιον το δοκιμάσει!
Χρειάζομαι:
• 1 κιλό ρόγες σταφύλι (σταφίδα)
• 3/4 του κιλού ζάχαρη
• 1 κούπα χυμός πορτοκάλι
• 1 ροδέλα λεμόνι με τη φλούδα
• 1 βανίλια (φυσική βανίλια σε στικ)
Τι κάνω:
Ρίχνω σε κατσαρόλα εναλλάξ σταφύλι και ζάχαρη και περιχύνω με το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτω τη φέτα του λεμονιού και το λουβί της βανίλιας. Φέρνω σε βρασμό. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω, χωρίς να ανακατέψω καθόλου για 30 λεπτά. Δυναμώνω πάλι τη φωτιά και βράζω για 15-20 λεπτά σε δυνατό βρασμό ξαφρίζοντας όποτε χρειάζεται. Κλείνω τη φωτιά και αφήνω το γλυκό στην κατσαρόλα σκεπασμένο να κρυώσει. Μόλις κρυώσει τοποθετώ το γλυκό σε γυάλινο βάζο.
Η πρωτοτυπία στη συνταγή είναι το πορτοκάλι που κάνει διαφορετικό και πολύ αρωματικό το γλυκό. Οι πιο παραδοσιακοί χρησιμοποιήστε νερό αντί γιʼ αυτό αλλά προσθέστε χυμό μισού λεμονιού.