Ο Αετός πέταξε με επιτυχία στο στόχο του
Αν θέλαμε να μιλήσουμε με παρομοίωση θα λέγαμε ότι "ο Αετός πέταξε με επιτυχία στο στόχο του", αφού ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της λειτουργίας των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, κατά το πρώτο τρίμηνο της πιλοτικής εφαρμογής τους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση - Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων.
Η φιλοσοφία του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων εντάσσεται στον κεντρικό στόχο της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για συμφιλίωση της Αστυνομίας με την κοινωνία.
Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες επιτρέπουν την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε δυσπρόσιτες περιοχές, όσο και την περαιτέρω ανάπτυξη φιλικής και ανθρώπινης προσέγγισης των πολιτών, σε καθημερινή βάση.
Κατά το τρίμηνο της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος (τέλη Απριλίου-τέλη Ιουλίου 2015) ενεργοποιήθηκαν αρχικά τέσσερις (4) Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, στην Αρκαδία, την Εύβοια, τα Ιωάννινα και την Ξάνθη. Πρόσφατα αποφασίστηκε η διεύρυνση του θεσμού στη Φθιώτιδα, την Άρτα, την Πρέβεζα, την ορεινή Κορινθία και τη Μάνδρα Αττικής.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα αποτελέσματα της δραστηριότητας των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων κινούνται σε θετική κατεύθυνση και η επισκεψιμότητα ιδιωτών και Φορέων είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική.
Αποτέλεσμα αυτής της ανταπόκρισης είναι αφενός η πρόληψη – αποτροπή προβατικών συμπεριφορών, αφετέρου η ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας, συνεργασίας και συμφιλίωσης με τους πολίτες και τους Φορείς των πλέον απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών, παράγοντες που συντελούν καθοριστικά στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
Στην Εύβοια πραγματοποιήθηκαν συνολικά 78 δρομολόγια και εξυπηρετήθηκαν συνολικά 2.891 περιπτώσεις (2.576 από ιδιώτες και 315 από τοπικούς Φορείς). Βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., διευθετήθηκαν 5 διαφορές μεταξύ ιδιωτών, ενώ παρασχέθηκε συνδρομή σε 17 αιτήματα πολιτών.