Σπιτική πικάντικη σάλτσα ντομάτας
25 Σεπτεμβρίου 2015, 02:00
Τέλος εποχής και για τις υπαίθριες ντομάτες. Τώρα στην αγορά βρίσκουμε αν έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, τις καλύτερες ντομάτες, χωρίς φάρμακα και ιδιαίτερη φροντίδα. Αυτές οι τελευταίες της ντοματιάς μπορεί να είναι λίγο πιο μικρές, όχι και τόσο εμπορικές, αλλά πεντανόστιμες, πιο αγνές και πιο φτηνές. Μʼ αυτές ή και τα μικρά πομοντόρια, τα βιομηχανικά ολόγλυκα ντοματάκια όλο σάρκα, φτιάχνω την αγαπημένη σάλτσα όλης της οικογένειας.
Ας πούμε κάτι σαν σπιτική κέτσαπ, αρκετά πικάντικη, που μπορείτε να την κρατήσετε στο ψυγείο όλο τον καιρό και να την απολαύσετε σε πολλά χειμωνιάτικα πιάτα ή σπιτικές πίτσες. Εμείς την τρώμε όλο το χειμώνα ακόμα και πάνω σε παξιμαδάκι.
Δοκιμάστε την και θα γίνει και η δική σας αγαπημένη.
Χρειάζομαι:
• 1 κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες
• 4 μήλα καθαρισμένα και κομμένα
• 5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 1 κούπα ζάχαρη σκούρα
• 5 κουταλιές γουόστερ σος (Worcestershire sauce)
• 1 κούπα μηλόξιδο
• 2 κούπες νερό
• 2 κουταλάκια αλάτι
• 1 κουταλάκι τριμμένο μαύρο πιπέρι
• 1 κουταλάκι μουστάρδα σε σκόνη
• 1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
• 1 κουταλάκι πάπρικα καπνιστή
• 1 κουταλάκι κάρυ
• 1/3 κουταλάκι κανέλα
• 1/3 κουταλάκι μπαχάρι
• 1/3 κουταλάκι γαρίφαλο
• 2 κουταλιές κορν-φλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό.
Τι κάνω:
Προσθέτω όλα τα υλικά εκτός από το κορν-φλάουρ σε μεγάλη κατσαρόλα και φέρνω σιγά-σιγά σε βρασμό, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σιγοβράζω για περίπου μια ώρα μέχρι να πήξει η σάλτσα. Πολτοποιώ με ράβδο τη σάλτσα και την ξαναφέρνω σε βρασμό. Ρίχνω το κορν-φλάουρ και αφήνω να πάρει βράση, ανακατεύοντας. Δοκιμάζω και διορθώνω την καρύκευση αφού κρυώσει. Τοποθετώ σε μπουκάλι και διατηρώ στο ψυγείο για 5 μήνες.
Αγαπημένη
της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Τέλος εποχής και για τις υπαίθριες ντομάτες. Τώρα στην αγορά βρίσκουμε αν έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, τις καλύτερες ντομάτες, χωρίς φάρμακα και ιδιαίτερη φροντίδα. Αυτές οι τελευταίες της ντοματιάς μπορεί να είναι λίγο πιο μικρές, όχι και τόσο εμπορικές, αλλά πεντανόστιμες, πιο αγνές και πιο φτηνές. Μʼ αυτές ή και τα μικρά πομοντόρια, τα βιομηχανικά ολόγλυκα ντοματάκια όλο σάρκα, φτιάχνω την αγαπημένη σάλτσα όλης της οικογένειας.
Ας πούμε κάτι σαν σπιτική κέτσαπ, αρκετά πικάντικη, που μπορείτε να την κρατήσετε στο ψυγείο όλο τον καιρό και να την απολαύσετε σε πολλά χειμωνιάτικα πιάτα ή σπιτικές πίτσες. Εμείς την τρώμε όλο το χειμώνα ακόμα και πάνω σε παξιμαδάκι.
Δοκιμάστε την και θα γίνει και η δική σας αγαπημένη.
Χρειάζομαι:
• 1 κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες
• 4 μήλα καθαρισμένα και κομμένα
• 5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 1 κούπα ζάχαρη σκούρα
• 5 κουταλιές γουόστερ σος (Worcestershire sauce)
• 1 κούπα μηλόξιδο
• 2 κούπες νερό
• 2 κουταλάκια αλάτι
• 1 κουταλάκι τριμμένο μαύρο πιπέρι
• 1 κουταλάκι μουστάρδα σε σκόνη
• 1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
• 1 κουταλάκι πάπρικα καπνιστή
• 1 κουταλάκι κάρυ
• 1/3 κουταλάκι κανέλα
• 1/3 κουταλάκι μπαχάρι
• 1/3 κουταλάκι γαρίφαλο
• 2 κουταλιές κορν-φλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό.
Τι κάνω:
Προσθέτω όλα τα υλικά εκτός από το κορν-φλάουρ σε μεγάλη κατσαρόλα και φέρνω σιγά-σιγά σε βρασμό, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σιγοβράζω για περίπου μια ώρα μέχρι να πήξει η σάλτσα. Πολτοποιώ με ράβδο τη σάλτσα και την ξαναφέρνω σε βρασμό. Ρίχνω το κορν-φλάουρ και αφήνω να πάρει βράση, ανακατεύοντας. Δοκιμάζω και διορθώνω την καρύκευση αφού κρυώσει. Τοποθετώ σε μπουκάλι και διατηρώ στο ψυγείο για 5 μήνες.