Αρωματικό γλυκό ψωμί
11 Σεπτεμβρίου 2015, 02:00
Την ερχόμενη Πέμπτη 17 του μήνα μια σημαντική γιορτή ξημερώνει, Σοφίας, Πίστης, Ελπίδας κι Αγάπης. Κάθε χρόνο αναφέρω ξεχωριστά και με ιδιαίτερη έμφαση αυτή την τετραπλή γιορτή. Κατʼ αρχήν γιατί, λατρεύω το όνομα Σοφία που ήταν το όνομα της γιαγιάς μου, αλλά και για τη σημαντική σημειολογία αυτών των τεσσάρων ουσιαστικών που έχουν δεθεί με μια θρησκευτική ιστορία. Η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117-138 μ.Χ.). Οι τρεις θυγατέρες τής Αγίας Σοφίας, πήραν τα ονόματά τους από το χωρίο της Καινής Διαθήκης: «νυνί δέ μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τά τρία ταύτα, μείζων δέ τούτων η αγάπη». Για τη γιορτή λοιπόν, φτιάχνουμε αυτό το γλυκό ψωμάκι που θα μοιράσουμε με αγάπη σε όλους.
Χρειάζομαι:
• 15 γραμ. φρέσκια μαγιά μπίρας
• 1/3 κούπας ζάχαρη
• 1/2 κούπα χλιαρό γάλα
• 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κουταλάκι κανέλα
• 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
• 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
• 1/4 κούπας βούτυρο λιωμένο
• 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
• 2 κουταλιές άχνη
• 1 ασπράδι για το πασπάλισμα.
Τι κάνω:
Ανακατεύω το γάλα με τη μαγιά και 1 κουταλάκι από τη ζάχαρη και αφήνω το μείγμα για 10 λεπτά να αφρίσει. Ανακατεύω όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω μέχρι να πάρω μια μαλακιά λεία ζύμη. Την τοποθετώ σε λαδωμένο μπολ και την αφήνω 1 ώρα σκεπασμένη να ανέβει. Την πιέζω να κατέβει και τη χωρίζω στα 3. Την πλάθω σε στρογγυλό σχήμα ή ό,τι άλλο μου αρέσει. Την τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και αφήνω για 40 ακόμη λεπτά να ανέβει πάλι. Την περνώ με το ασπράδι και την πασπαλίζω με άχνη. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά.
Αγάπη
της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Την ερχόμενη Πέμπτη 17 του μήνα μια σημαντική γιορτή ξημερώνει, Σοφίας, Πίστης, Ελπίδας κι Αγάπης. Κάθε χρόνο αναφέρω ξεχωριστά και με ιδιαίτερη έμφαση αυτή την τετραπλή γιορτή. Κατʼ αρχήν γιατί, λατρεύω το όνομα Σοφία που ήταν το όνομα της γιαγιάς μου, αλλά και για τη σημαντική σημειολογία αυτών των τεσσάρων ουσιαστικών που έχουν δεθεί με μια θρησκευτική ιστορία. Η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117-138 μ.Χ.). Οι τρεις θυγατέρες τής Αγίας Σοφίας, πήραν τα ονόματά τους από το χωρίο της Καινής Διαθήκης: «νυνί δέ μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τά τρία ταύτα, μείζων δέ τούτων η αγάπη». Για τη γιορτή λοιπόν, φτιάχνουμε αυτό το γλυκό ψωμάκι που θα μοιράσουμε με αγάπη σε όλους.
Χρειάζομαι:
• 15 γραμ. φρέσκια μαγιά μπίρας
• 1/3 κούπας ζάχαρη
• 1/2 κούπα χλιαρό γάλα
• 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κουταλάκι κανέλα
• 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
• 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
• 1/4 κούπας βούτυρο λιωμένο
• 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
• 2 κουταλιές άχνη
• 1 ασπράδι για το πασπάλισμα.
Τι κάνω:
Ανακατεύω το γάλα με τη μαγιά και 1 κουταλάκι από τη ζάχαρη και αφήνω το μείγμα για 10 λεπτά να αφρίσει. Ανακατεύω όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω μέχρι να πάρω μια μαλακιά λεία ζύμη. Την τοποθετώ σε λαδωμένο μπολ και την αφήνω 1 ώρα σκεπασμένη να ανέβει. Την πιέζω να κατέβει και τη χωρίζω στα 3. Την πλάθω σε στρογγυλό σχήμα ή ό,τι άλλο μου αρέσει. Την τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και αφήνω για 40 ακόμη λεπτά να ανέβει πάλι. Την περνώ με το ασπράδι και την πασπαλίζω με άχνη. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά.