Φανουρόπιτα

Φανουρόπιτα
21 Αυγούστου 2015, 02:00
A+ A-
Χάσατε κάτι?


της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου




Oπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή σας δίνω τη συνταγή του Αγίου Φανουρίου. Πώς μού ʼρθε τώρα αυτό; Είναι που στις 27 του μήνα γιορτάζουμε τη μνήμη του Άγιου Φανούρη. Φτιάξτε την και εύχομαι να σας φανερωθούν όλα όσα ψάχνετε.
Αυτό το όμορφο κέικ είναι τόσο νόστιμο που σας εγγυώμαι ότι θα χάνετε  από δω και μπρος διάφορα, για να έχετε και μια δικαιολογία να το φτιάχνετε!


Χρειάζομαι:
• 4 κούπες αλεύρι 
• 1 κούπα λάδι
• 1 1/2 κούπα ζάχαρη
• 1 κούπα χυμός πορτοκαλιού
• 1/4 κούπας κονιάκ
• 3/4 κούπας νερό
• 5 κοφτά κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
• 1/2 κουταλάκι σόδα
• 1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
• 1 κούπα σταφίδες ξανθές + 1/2 κούπα μαύρες • 2 κουταλιές κανέλλα τριμμένη
• 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο.

Τι κάνω:
Χτυπώ το λάδι με τη ζάχαρη στο μίξερ για 4 λεπτά. Διαλύω τη σόδα στο χυμό και την προσθέτω στο μείγμα, συνεχίζω με όλα τα υγρά χτυπώντας συνεχώς καλά. Κοσκινίζω το αλεύρι με τα μυρωδικά και το μπέικιν και αφού χαμηλώσω την ταχύτητα στο σιγανό τα προσθέτω στο μίξερ. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί ρίχνω τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύω καλά. Σε τετράγωνο ταψί 30 εκατ. στρώνω αντικολλητικό χαρτί και το περνάω με λίγο λάδι. Αδειάζω το μείγμα και ψήνω για 1 περίπου ώρα στους 160 βαθμούς.

Επιστροφή