Ρύζι με λαχανικά
31 Ιουλίου 2015, 02:00
Τέτοιο καιρό πάντα αναπολώ τα πανηγύρια στα διάφορα μέρη της Ελλάδας. Κράταγαν τρεις τουλάχιστον μέρες παλαιότερα αλλά τώρα λόγω κρίσης, όπως μου λένε έχουν περιοριστεί. Δεν έβλεπα την ώρα κάποτε στο μικρό νησάκι του Αιγαίου, απʼ όπου καταγόταν η μαμά, να βοηθήσω στο πανηγύρι της Παναγίας, από το μαγείρεμα μέχρι το σερβίρισμα κάτω από τη δροσιά των πλατανιών. Το κλασικό πιλάφι που έφτιαχναν τότε μαζί με τη γίδα πεντανόστιμο και ελαφρώς λιωμένο, ένα τέτοιο πιλάφι είχα προσπαθήσει κι εγώ στα πρώτα μου μαγειρέματα με πολύ καμάρι. Πιο καλοκαιρινό και ελαφρύ σας στέλνω το πανηγυρικό μου πιλαφάκι και εύχομαι σε όλους καλό καλοκαίρι με πολλές βουτιές.
Χρειάζομαι:
• 5 κουταλιές ελαιόλαδο
• 250 γραμ. μανιτάρια λευκά σε φετούλες
• 1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά σε κύβους
• 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• Αλάτι, πιπέρι
• 4 κούπες νερό ή ζωμό λαχανικών
• 3 καρότα σε λεπτές φέτες
• 2 κούπες ρύζι τύπου Αμερικής
• 1 κουταλάκι βούτυρο
• 1 κούπα αρακά κατεψυγμένο.
Τι κάνω:
Σε βαθύ τηγάνι τοποθετώ το λάδι και σοτάρω ελαφρά το κρεμμυδάκι, την πιπεριά και τα μανιτάρια, για περίπου 10 λεπτά. Στο μεταξύ σε κατσαρόλα βάζω το ζωμό ή το νερό να βράσει και προσθέτω το ρύζι. Μόλις πάρει βράσει, ρίχνω το καρότο, χαμηλώνω, σκεπάζω και αφήνω να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά. Ανακατεύω τον αρακά και το μείγμα των μανιταριών στο ρύζι μαζί με το βούτυρο. Αφήνω για 1 μόλις λεπτό. Κλείνω το μάτι και σκεπάζω με καθαρό πανί και το καπάκι. Αφήνω για 5 λεπτά πριν σερβίρω.
Πανηγυρικά
της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Τέτοιο καιρό πάντα αναπολώ τα πανηγύρια στα διάφορα μέρη της Ελλάδας. Κράταγαν τρεις τουλάχιστον μέρες παλαιότερα αλλά τώρα λόγω κρίσης, όπως μου λένε έχουν περιοριστεί. Δεν έβλεπα την ώρα κάποτε στο μικρό νησάκι του Αιγαίου, απʼ όπου καταγόταν η μαμά, να βοηθήσω στο πανηγύρι της Παναγίας, από το μαγείρεμα μέχρι το σερβίρισμα κάτω από τη δροσιά των πλατανιών. Το κλασικό πιλάφι που έφτιαχναν τότε μαζί με τη γίδα πεντανόστιμο και ελαφρώς λιωμένο, ένα τέτοιο πιλάφι είχα προσπαθήσει κι εγώ στα πρώτα μου μαγειρέματα με πολύ καμάρι. Πιο καλοκαιρινό και ελαφρύ σας στέλνω το πανηγυρικό μου πιλαφάκι και εύχομαι σε όλους καλό καλοκαίρι με πολλές βουτιές.
Χρειάζομαι:
• 5 κουταλιές ελαιόλαδο
• 250 γραμ. μανιτάρια λευκά σε φετούλες
• 1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά σε κύβους
• 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• Αλάτι, πιπέρι
• 4 κούπες νερό ή ζωμό λαχανικών
• 3 καρότα σε λεπτές φέτες
• 2 κούπες ρύζι τύπου Αμερικής
• 1 κουταλάκι βούτυρο
• 1 κούπα αρακά κατεψυγμένο.
Τι κάνω:
Σε βαθύ τηγάνι τοποθετώ το λάδι και σοτάρω ελαφρά το κρεμμυδάκι, την πιπεριά και τα μανιτάρια, για περίπου 10 λεπτά. Στο μεταξύ σε κατσαρόλα βάζω το ζωμό ή το νερό να βράσει και προσθέτω το ρύζι. Μόλις πάρει βράσει, ρίχνω το καρότο, χαμηλώνω, σκεπάζω και αφήνω να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά. Ανακατεύω τον αρακά και το μείγμα των μανιταριών στο ρύζι μαζί με το βούτυρο. Αφήνω για 1 μόλις λεπτό. Κλείνω το μάτι και σκεπάζω με καθαρό πανί και το καπάκι. Αφήνω για 5 λεπτά πριν σερβίρω.