Σαρλότ μελιτζάνας
17 Ιουλίου 2015, 02:00
Αν και η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα του καλοκαιριού είναι η ντομάτα, η υπέροχη μελιτζάνα σίγουρα μοιράζεται μαζί της το σκήπτρο της γεύσης. Η εμβληματική αυτή Περσίδα καλλονή δίνει γλύκα, ένταση, γήινο χαρακτήρα και νοστιμιά στα καλοκαιρινά πιάτα και μαζί με το βασιλικό κάνουν το πιο αρμονικό τρίο που έχει να επιδείξει το καλοκαίρι. Ο μουσακάς, αυτός ο πρέσβης της ελληνικής κουζίνας, δεν είναι και το πιο ελαφρύ πιάτο του κόσμου αν και επιδέχεται σίγουρα βελτιώσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Απολαύστε τις, σʼ έναν υπέροχο μουσακά ή σε πιο απλή μορφή, ψητές στο φούρνο με ελαιόλαδο πάνω σε μια μπρουσκέτα. Αν βέβαια φτιάξετε το παρακάτω πιάτο θα την απολαύσετε χωρίς ενοχές.
Χρειάζομαι:
• 5 μελιτζάνες μεγάλες φλάσκες
• 2 κούπες σπιτικής σάλτσας ντομάτας με βασιλικό
• 1 1/2 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
• 7 κουταλιές ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι.
Τι κάνω: Κόβω σε λεπτές φέτες τις μελιτζάνες, τις λαδώνω ελαφρά και τις καρυκεύω. Τις απλώνω σε ταψί και τις ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά. Στη μέση του ψησίματος θα τις γυρίσω.
Στρώνω με φέτες μελιτζάνας τα τοιχώματα και τον πάτο μιας μεγάλης πυράντοχης, βαθιάς και ψηλής φόρμας ή 6 ατομικές. Απλώνω ένα στρώμα γιαούρτι επάνω στις μελιτζάνες και συνεχίζω με ένα στρώμα σάλτσας ντομάτας, συνεχίζω με μια στρώση μελιτζάνας και επαναλαμβάνω για 3-4 φορές τελειώνοντας με μελιτζάνα. Κλείνω με αλουμινόχαρτο τις φορμίτσες και τις τοποθετώ σε μπεν μαρί. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά αν πρόκειται για ατομικά φορμάκια ή 35-40 για τη μεγαλύτερη.
Περσίδα καλλονή
της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Αν και η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα του καλοκαιριού είναι η ντομάτα, η υπέροχη μελιτζάνα σίγουρα μοιράζεται μαζί της το σκήπτρο της γεύσης. Η εμβληματική αυτή Περσίδα καλλονή δίνει γλύκα, ένταση, γήινο χαρακτήρα και νοστιμιά στα καλοκαιρινά πιάτα και μαζί με το βασιλικό κάνουν το πιο αρμονικό τρίο που έχει να επιδείξει το καλοκαίρι. Ο μουσακάς, αυτός ο πρέσβης της ελληνικής κουζίνας, δεν είναι και το πιο ελαφρύ πιάτο του κόσμου αν και επιδέχεται σίγουρα βελτιώσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Απολαύστε τις, σʼ έναν υπέροχο μουσακά ή σε πιο απλή μορφή, ψητές στο φούρνο με ελαιόλαδο πάνω σε μια μπρουσκέτα. Αν βέβαια φτιάξετε το παρακάτω πιάτο θα την απολαύσετε χωρίς ενοχές.
Χρειάζομαι:
• 5 μελιτζάνες μεγάλες φλάσκες
• 2 κούπες σπιτικής σάλτσας ντομάτας με βασιλικό
• 1 1/2 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
• 7 κουταλιές ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι.
Τι κάνω: Κόβω σε λεπτές φέτες τις μελιτζάνες, τις λαδώνω ελαφρά και τις καρυκεύω. Τις απλώνω σε ταψί και τις ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά. Στη μέση του ψησίματος θα τις γυρίσω.
Στρώνω με φέτες μελιτζάνας τα τοιχώματα και τον πάτο μιας μεγάλης πυράντοχης, βαθιάς και ψηλής φόρμας ή 6 ατομικές. Απλώνω ένα στρώμα γιαούρτι επάνω στις μελιτζάνες και συνεχίζω με ένα στρώμα σάλτσας ντομάτας, συνεχίζω με μια στρώση μελιτζάνας και επαναλαμβάνω για 3-4 φορές τελειώνοντας με μελιτζάνα. Κλείνω με αλουμινόχαρτο τις φορμίτσες και τις τοποθετώ σε μπεν μαρί. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά αν πρόκειται για ατομικά φορμάκια ή 35-40 για τη μεγαλύτερη.