Χωριάτικη σαλάτα

Χωριάτικη σαλάτα
19 Ιουνίου 2015, 02:00
A+ A-
Απ' το χωριό



της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου



Η δική μας ελληνική σαλάτα έχει περάσει πια στα παραδοσιακά πιάτα της χώρας με τον πολύ κολακευτικό τίτλο χωριάτικη. Κι αυτή σαν το καλοκαίρι μας, είναι πιο γευστική, πιο όμορφη και πιο αρωματική στο χωριό. Ίσως γιʼ αυτό φέρει κι αυτό το όνομα γιατί ό,τι είναι χωριάτικο, σίγουρα είναι πλούσιο, αγνό και καλύτερης ποιότητας από τα …πρωτευουσιάνικα. Δεν ξέρω πόσοι θα απολαύσουμε φέτος καλοκαίρι στο χωριό, αλλά σίγουρα τη χωριάτικη σαλάτα θα τη γευτούμε πολλές πολλές φορές ακόμα και σαν κύριο γεύμα. Εμείς εδώ θα την κάνουμε για σήμερα λίγο πιο ντελικάτη και χορταστική και με μπόλικη φέτα θα αντικαταστήσει ένα κύριο γεύμα.

Χρειάζομαι:
• 3 φέτες χωριάτικο ψωμί
• 1 σκελίδα σκόρδο στη μέση
• 1/3 κούπας ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες
• 4 ντομάτες κομμένες σε χονδρό καρεδάκι
• 1 μεγάλο αγγούρι σε λεπτές λωρίδες
• 3 κουταλιές κάπαρη και λίγα καπαρόφυλλα
• ½  πιπεριά Φλωρίνης σε λεπτές λωρίδες
• ½  πράσινη πιπεριά σε λεπτές λωρίδες
• 10 μαύρες  ελιές κομμένες  φιλετάκι
• 1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη +1/2 κουταλάκι ξερή
• 300 γραμ. τυρί φέτα σε χονδρό καρεδάκι
• 6 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο
• Ανθός αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι κάνω: Πιέζω σε όλη την επιφάνεια του ψωμιού τις σκελίδες του σκόρδου έτσι ώστε απλά να αρωματιστεί. Ραντίζω το ψωμί με 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο και το φρυγανίζω για 5 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο βαθμούς. Στο μεταξύ πλένω καλά με κρύο νερό το κρεμμύδι και το τοποθετώ σʼ ένα μεγάλο μπολ με νερό και πάγο στο ψυγείο για όσο ετοιμάζω τη σαλάτα  (καλό είναι να μείνει 15 λεπτά). Σε μεγάλο μπολ τοποθετώ όλα τα λαχανικά και το κρεμμύδι καλά στραγγισμένο, τα ραντίζω με το ξίδι, τα πασπαλίζω με τον ανθό του αλατιού και το πιπέρι, τη ρίγανη και τέλος με το ελαιόλαδο. Ανακατεύω καλά και σε μεγάλη πιατέλα βάζω το ψωμί και επάνω του όλα τα υλικά της σαλάτας. Τελειώνω με τη φέτα και τα φρέσκα φυλλαράκια ρίγανης.

Επιστροφή