25 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα μνήμης για τα θύματα της δουλείας
Για πάνω από 400 χρόνια, περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά ήταν τα θύματα του τραγικού διατλαντικού δουλεμπορίου, ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ας θυμηθούμε όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας που υπέφεραν και έχασαν τη ζωή τους στα χέρια όλων των βασανιστών τους.
Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε τα βασανιστήρια, το βιασμό και τη δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών, τις οικογένειες που χωρίστηκαν, τις ζωές που ξεριζώθηκαν, και τις φρικτές συνθήκες στα πλοία γεμάτα σκλάβους, στις φυτείες και τα σκλαβοπάζαρα. Οι υποβαθμίσεις δεν μπορούν θα θαφτούν με το χρόνο, θα πρέπει να εξεταστούν, να κατανοηθούν και να αντιμετωπιστούν.
Για πάντα ελεύθερος: Γιορτάζοντας τη χειραφέτηση
Η Διακήρυξη της Χειραφέτησης, η οποία υπεγράφη από τον Πρόεδρο Abraham Λίνκολν την 1η Ιανουαρίου 1863, δήλωσε ότι όλα τα πρόσωπα που είναι σκλάβοι σε οποιαδήποτε πολιτεία ή σε ορισμένο τμήμα πολιτείας θα είναι από σήμερα και για πάντα ελεύθεροι.
Τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων
Σε ανάμνηση της μνήμης των θυμάτων, η Γενική Συνέλευση, με το υπʼ αριθμ. ψήφισμά 62/122 της 17ης Δεκεμβρίου 2007, ανακήρυξε την 25η Μαρτίου, ως τη Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων από τη Δουλεία και το Διατλαντικό Δουλεμπόριο, η οποία θα πρέπει να εορτάζεται σε ετήσια βάση.
ΤΡΑΓΙΚΟ
Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σχεδόν 36 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο, παραμένουν μέχρι και σήμερα σε κατάσταση δουλείας και οι περισσότεροι από τους μισούς βρίσκονται σε πέντε χώρες, την Ινδία, την Κίνα, το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν και τη Ρωσία, όπως αποκάλυψε η αυστραλιανή οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walk Free.
Σύμφωνα με την έρευνα της οργάνωσης, «περιπτώσεις σύγχρονης δουλείας εντοπίζονται και στις 167 χώρες» οι οποίες ελέγχθηκαν. Μπορεί να αφορούν εμπορία ανθρώπων, σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εργασία, υπηρεσία για εξόφληση χρέους ή ακόμη και καταναγκαστικούς γάμους.



















