Eλλήνων Πάσχα

Eλλήνων Πάσχα
10 Απριλίου 2015, 02:00
A+ A-
Καλή Ανάσταση σε όλους μας!



της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου





Αυτό που περισσότερο μου έλειπε όταν ζούσα έξω ήταν το Πάσχα στην Ελλάδα.  Δεν ξέρω ακριβώς να εξηγήσω τι ήταν αυτό που με έκανε να θέλω και να νοσταλγώ τόσο απελπισμένα το Πάσχα στην πατρίδα.
Όπως όλοι εξιδανικεύουμε αυτό που μας λείπει. Πάντα είχα την εικόνα εκείνης της ιερής στιγμής, όταν ακούγεται  το «Δεύτε λάβετε φως», ανάβουν ως δια μαγείας οι λαμπάδες μας και συγκλονισμένοι ψάλλουμε όλοι μαζί το «Χριστός Ανέστη» με δάκρυα στα μάτια δίχως κανείς να βιάζεται να φεύγει και φυσικά χωρίς να ακούγεται ούτε ένα πυροτέχνημα. Αυτό είχα πάντα στο μυαλό μου για το Πάσχα στην Ελλάδα και ακόμα εκείνα τα φιλιά που δίναμε γνωστοί και άγνωστοι στην εκκλησία. Φιλιά κι αγκαλιές πραγματικές και όχι απλώς ο ένας να κουνά τα χέρια του άλλου.
Κι όσο το σκέφτομαι αυτά τα φιλιά που δίναμε μεταξύ μας το βράδυ της Ανάστασης  είναι που μου λείπουν περισσότερο, και τώρα που είμαι πια εδώ.


ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Αρνίσιο καρέ στο φούρνο





Χρειάζομαι:
• 2 αρνίσια καρέ με 12 παϊδάκια το καθένα
• 10 κουταλιές ελαιόλαδο
• 2 σκελίδες σκόρδο κομμένο στη μέση
• Αλάτι πιπέρι.
Για τα χόρτα:
• 1 κιλό διάφορα χόρτα
• 6 κουταλιές ελαιόλαδο
• 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 ματσάκι άνηθος
• 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες
•Αλάτι, πιπέρι.

Για τον πουρέ καρότου:
• 1 κιλό καθαρισμένα καρότα
• 2 πορτοκάλια (χυμός)
• 4 κουταλιές ελαιόλαδο
• Ελάχιστο φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
• Φρέσκος κάρδαμος ή άνηθος.
Τι κάνω: Κόβω με μεγάλο  μαχαίρι το κρέας ανάμεσα στα πλευρά και στη συνέχεια το αφαιρώ έτσι ώστε να μείνουν τα κόκαλα «καθαρά» στην άκρη τους. Κόβω το κόκαλο κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης,  με μπαλτά αφαιρώ το λίπος και χωρίζω τα παϊδάκια με το μαχαίρι. Προθερμαίνω το φούρνο στους 250ο βαθμούς. Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνω το λάδι και το σκόρδο αφήνω 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά να κάψει το λάδι και αφαιρώ το σκόρδο. Αλατοπιπερώνω τα παϊδάκια και τα περνώ γρήγορα από το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και γυρίζω να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές, 2-3 το πολύ λεπτά συνολικά (αν το τηγάνι μου δεν είναι τόσο μεγάλο το κάνω σε δύο ή και σε τρεις δόσεις).
Τοποθετώ τα παϊδάκια στο φούρνο  και τα ψήνω για 8 λεπτά (4 από κάθε πλευρά) για μέτριο ψήσιμο ή 10 λεπτά για καλοψημένα. Στο μεταξύ σε κατσαρόλα προσθέτω το λάδι και σοτάρω  τα φρέσκα κρεμμυδάκια  για 4 λεπτά, προσθέτω τα  χόρτα και τα σοτάρω ανακατεύοντας για λίγα 10 λεπτά ακόμη. Σβήνω με τις  ντομάτες και προσθέτω τον άνηθο. Σιγοβράζω για 5 λεπτά ακόμη και κατεβάζω προσθέτοντας  λίγο ακόμη φρέσκο ελαιόλαδο.
Για τον πουρέ: Σε αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτω τα καρότα και τα βράζω μέχρι να μαλακώσουν. Πολτοποιώ τα  βρασμένα καρότα με το χυμό του πορτοκαλιού. Ζεσταίνω το λάδι στη κατσαρόλα και προσθέτω το τζίντζερ και το σκόρδο, σοτάρω πολύ ελαφρά και προσθέτω το καρότο και το χυμό του πορτοκαλιού, ανακατεύω μέχρι να ζεσταθεί καλά και καρυκεύω. Σερβίρω με κάρδαμο ή άνηθο.


Σαλάτα με παντζάρια και μανούρι




Χρειάζομαι:
• 1 κιλό παντζάρια 
• 1 ματσάκι ρόκα
• 300 γραμ.  μανούρι κομμένο σε τριγωνάκια
•  1/4 της κούπας ελαιόλαδο
• 5 κουταλιές λευκό μπαλσάμικο
• Ανθός αλατιού, πιπέρι.
Τι κάνω: 
Τοποθετώ τα παντζάρια με μπόλικο αλατισμένο νερό σε κατσαρόλα και τα βράζω μέχρι να μαλακώσουν. Ξεφλουδίζω τα παντζάρια και τα κόβω σε κύβους. Ξεχωρίζω μερικά νεαρά φυλαράκια από τα παντζάρια και τα ανακατεύω μαζί με τα φύλλα της ρόκας. Ντρεσάρω καρυκεύω και σερβίρω τη σαλάτα προσθέτοντας την τελευταία στιγμή το μανούρι.


Τσουρέκι γεμιστό



Χρειάζομαι:
• 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 25 γραμ. φρέσκια μαγιά μπίρας
• 1 κούπα γάλα χλιαρό
• 1/4 κούπας ζάχαρη 
• 1/3 κούπας βούτυρο λιωμένο.
Για τη γέμιση:
•1 κούπα ξανθές σταφίδες
• 3 κουταλιές ρούμι
• 1/2 κούπα βούτυρο λιωμένο
• 1/2 κούπα ζάχαρη
• 2 κουταλάκια κανέλα
• 1/2 κούπα αμύγδαλο ψιλοτριμμένο.
Για την επικάλυψη:
•1 κρόκος αβγού χτυπημένος με 1 κουταλιά νερό
• 2 κουταλιές μαρμελάδα βερίκοκο.
Τι κάνω:  Ανακατεύω στο γάλα τη μαγιά και τη ζάχαρη. Κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω όλα τα υλικά της ζύμης. Ζυμώνω για 4 περίπου λεπτά και αφήνω τη ζύμη σκεπασμένη να φουσκώσει για 1 περίπου ώρα. Στο μεταξύ μουσκεύω τις σταφίδες στο ρούμι. Μόλις φουσκώσει η ζύμη την πατώ και την ανοίγω σε ένα λεπτό παραλληλόγραμμο φύλλο. Απλώνω με πινέλο το βούτυρο σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Ανακατεύω τη ζάχαρη, την κανέλα και το αμύγδαλο και πασπαλίζω το φύλλο με το μείγμα. Τέλος σκορπίζω επάνω στη ζύμη τις σταφίδες. Κόβω σε λωρίδες πλάτους 5 εκατ. τη ζύμη. Τυλίγω γύρω από τον εαυτό της σαν σαλιγκάρι την πρώτη λωρίδα και την τοποθετώ στο κέντρο  βουτυρωμένου στρογγυλού ταψιού διαμέτρου 25 εκατ. Τυλίγω γύρω από αυτήν τις υπόλοιπες λωρίδες μέχρι να γεμίσει το ταψί. Σκεπάζω και αφήνω ακόμα 1 ώρα τη ζύμη να ανέβει. Περνώ με το αβγό το τσουρέκι και το ψήνω σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο στους 190ο για 35-40  λεπτά. Μόλις το βγάλω, το περνώ με τη ζεστή μαρμελάδα να γυαλίσει και το αφήνω να κρυώσει.




Επιστροφή