Λουκουμάδες μπακαλιάρου
της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Οι Καναδοί και οι Νορβηγοί εφοδιάζουν σήμερα τον πλανήτη με παστό μπακαλιάρο καλής ποιότητας. Ψάρι που κάποτε χαρακτηριζόταν ως ψάρι του φτωχού, έφτασε να είναι αρκετά ακριβό μιας και η πολύχρονη και ανεξέλεγκτη αλιεία του, έχει σήμερα επιβάλλει περιορισμούς για τη προστασία του είδους. Οι Πορτογάλοι και οι Σπανιόλοι, ήταν καταπληκτικοί ψαράδες και λάτρες του παστού μπακαλιάρου, από τους αρχαίους χρόνους και επεξεργάζονταν τον μπακαλιάρο με τεχνικές που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα για να τον παστώσουν. Απολαύστε τον μπακαλιάρο όπως υπαγορεύει το έθιμο την 25η Μαρτίου. Όπως κι αν τον κάνετε είναι πεντανόστιμος.
Χρειάζομαι:
• 250 γραμ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου
• 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 10 γραμ. φρέσκια μαγιά
• 1 κούπα χλιαρό νερό
• 1/2 κουταλάκι κοφτό αλάτι
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1 κουταλιά ούζο
• 1 κουταλάκι ξίδι
• Λευκό πιπέρι, πάπρικα
• 1/2 κόκκινη γλυκιά πιπεριά σε πολύ μικρά κυβάκια
• Σπορέλαιο για το τηγάνισμα.
Τι κάνω:
Από την προηγούμενη τοποθετώ τον μπακαλιάρο σε μπόλικο νερό και για ένα 24ωρο και το αλλάζω συχνά. Στο μεταξύ ετοιμάζω και το χυλό. Στο νερό διαλύω τη μαγιά, κοσκινίζω το αλεύρι και το ανακατεύω με τη μαγιά και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την πιπεριά. Τοποθετώ σε ευρύχωρο μπολ που κλείνει το χυλό και κρατώ στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα στραγγίζω τον μπακαλιάρο και τον διαλύω (ξεφτίζω) σε μικρά κομματάκια. Ανακατεύω το μπακαλιάρο και τις πιπεριές στο χυλό. Σε βαθύ τηγάνι βάζω μπόλικο λάδι να κάψει. Με κουτάλι ρίχνω μικρές ποσότητες από το μείγμα στο καυτό λάδι. Αφήνω τα λουκουμαδάκια να ροδίσουν και τα μεταφέρω με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σερβίρω ζεστά με σκορδαλιά.