Φασόλια γίγαντες με σπανάκι

Φασόλια γίγαντες με σπανάκι
6 Μαρτίου 2015, 02:00
A+ A-
Νηστεύουμε


της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου




Μπήκαμε στο Μάρτη και ελπίζω να είμαστε όλοι έτοιμοι ή μάλλον προετοιμασμένοι για τη μεγάλη νηστεία μέχρι τη Λαμπρή. Χαίρομαι όταν βλέπω όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους να νηστεύουν συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων για τους ορθόδοξους Έλληνες. Δείτε το και σαν μια ευκαιρία αποτοξίνωσης από το κρέας τουλάχιστον, δεν θα χάσετε. Απολαύστε όσπρια και λαχανικά και κάντε ευφάνταστους συνδυασμούς που μαζί με το ελαιόλαδο, πιστέψτε το, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από το κρέας.


Χρειάζομαι:
250 γραμ. φασόλια γίγαντες
500 γραμ. σπανάκι
1/4 κούπας ελαιόλαδο
4 φρέσκα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες
1 μικρή μαραθόριζα ψιλοκομμένη
4 καρότα σε ροδέλες
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κούπα χυμός ντομάτας 
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

Τι κάνω:
Μουλιάζω από το βράδυ τα φασόλια σε νερό. Την επομένη τα βάζω με φρέσκο νερό που να τα καλύπτει σε κατσαρόλα και φέρνω σε βρασμό. Χαμηλώνω και σιγοβράζω μέχρι να μαλακώσουν καλά (περίπου 40 λεπτά).
Στο μεταξύ αχνίζω το σπανάκι, το βάζω σε βαθειά κατσαρόλα χωρίς νερό και το αφήνω για 8-10 λεπτά με κλειστό καπάκι σε μέτρια θερμοκρασία. Στα μισά του χρόνου θα ανακατέψω. Σουρώνω καλά το σπανάκι και αφήνω να κρυώσει.
Σε κατσαρόλα σοτάρω στο λάδι το κρεμμύδι με τη μαραθόριζα για 6-8 λεπτά και προσθέτω τα φασόλια με μια κούπα από το νερό που έβρασαν. Ρίχνω τα καρότα και το χυμό ντομάτας καρυκεύω και σιγοβράζω για 30 λεπτά. Κόβω το σπανάκι και το προσθέτω μαζί με τον άνηθο στην κατσαρόλα αφήνω στη φωτιά ακόμη 10 λεπτά.

Επιστροφή