Ντόνατς

Ντόνατς
2 Ιανουαρίου 2015, 02:00
A+ A-
Γλυκιά χρονιά


της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου




Κι είμαστε εδώ  μαζί  πάλι  στην ανατολή του 2015. Μια χρονιά ακόμα κύλησε  στον αέναο κύκλο των χρόνων. Μια ακόμα  χρονιά έκλεισε και τώρα που λίγο πολύ όλοι κάναμε τους  μικρούς ή μεγαλύτερους απολογισμούς μας, ελπίζω να είμαστε λίγο πιο ήσυχοι και να γίναμε λίγο πιο σοφοί.
Κλείστε τα παλιά τεφτέρια και στα καινούρια που ανοίγουν τώρα, εύχομαι μόνο χαρές, γλυκές, μελωμένες να κάτι σαν τον πάτο της πιατέλας  απ΄ τα μελομακάρονα που περίσσεψαν. Τι μου λέτε;  Δεν έμειναν ούτε για δείγμα; γιʼ αυτό και ʼγω  θα φτιάξω κάτι γλυκό. Πώς αλλιώς θα άνοιγα τα φετινά τεφτέρια με τις συνταγές;

Χρονιά όμορφη και ζαχαρένια να ευχηθώ ακριβώς σαν το γλυκό που φτιάχνω  για να την καλοπιάσουμε.


Χρειάζομαι:
• 1/2 κούπα γάλα χλιαρό
• 1 κουταλιά μέλι 
• 1 1/2 κουταλιά  ζάχαρη 
• 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
• 1/2 κούπα μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
• 25 γραμ. φρέσκια μαγιά
• 2 αβγά χτυπημένα
• 450 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• Μπόλικο σπορέλαιο για το τηγάνι
• 100 γραμ. ζάχαρη + 2 κουταλιές κανέλα για το πασπάλισμα

Τι κάνω:
Ανακατεύω το γάλα με το μέλι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Στο μπολ του μίξερ ανακατεύω το αλεύρι με όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπώ στη μέτρια ταχύτητα για 6 περίπου λεπτά. Αφήνω τη ζύμη σκεπασμένη να φουσκώσει για 1 περίπου ώρα. Πλάθω ίσες μπαλίτσες με τη ζύμη που τις πατώ και με μια μικρή κουπ αφαιρώ το κέντρο δημιουργώντας έτσι μικρά δαχτυλίδια. Τηγανίζω σε μπόλικο λάδι μέχρι να πάρουν όμορφο χρυσαφί χρώμα. Στεγνώνω σε χαρτί κουζίνας και περνώ από το μείγμα ζάχαρης κανέλας.

Επιστροφή