Παξιμαδάκια γλυκάνισου, κανέλας
5 Δεκεμβρίου 2014, 13:36
Ο πιο όμορφος και λαμπρός μήνας του χρόνου κατέφτασε. Έχει το όνομα αλλά και τη χάρη του πιο μυρωδάτου. Αρχίζουμε λοιπόν να στολίζουμε το σπίτι και τα σπιτικά γλυκά, και περιμένουμε και φέτος να μας επισκεφτεί το πνεύμα των Χριστουγέννων. Κανέλα και γλυκάνισο διαλέγω αυτή την εβδομάδα για να τυλίξω τα χριστουγεννιάτικά μου όνειρα και δώρα. Η Φανή έφτιαξε ήδη τις κορδέλες και τα χρωματιστά κουτάκια της είναι έτοιμα. Μην τα αφήνετε γιʼ αργότερα, ετοιμάστε τα τώρα γιατί οι γιορτές είναι πιο κοντά από ότι φαντάζεστε και εμείς αποφασισμένοι όπως κάθε χρόνο να τις γιορτάσουμε και να χαρίσουμε τα γλυκά μας δώρα σε όλους.
Χρειάζομαι:
• 1 κούπα ελαιόλαδο
• 1 κούπα ζάχαρη
• 2 μεγάλα αβγά
• 1 κούπα γάλα
• 2 κουταλιές ούζο
• 2 κουταλάκια σόδα
• 1 πορτοκάλι (χυμός και ξύσμα)
• 1 κουταλιά γλυκάνισο καλά κοπανισμένο
• 1 κουταλάκι γεμάτο κανέλα
• ελάχιστο αλάτι
• 4 ½ -5 κούπες αλεύρι
Τι κάνω:
Χτυπώ το λάδι με τη ζάχαρη για 4 λεπτά και προσθέτω ένα-ένα τα αβγά χτυπώντας καλά συνεχώς. Διαλύω τη σόδα στο χυμό και τη ρίχνω μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι. Χτυπώ καλά και στο μεταξύ κοσκινίζω το αλεύρι και το προσθέτω στο μείγμα ενσωματώνοντας το απαλά με τα υπόλοιπα.
Ρίχνω όσο χρειάζεται μέχρι να δημιουργηθεί ένα απαλό ζυμάρι. Το πλάθω σε 4 φραντζολίτσες. Τις τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τις χαράζω σε φετούλες χωρίς να τις κόβω εντελώς. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο βαθμούς για μισή περίπου ώρα.
Τις βγάζω και τις κόβω με μαχαίρι του ψωμιού σε φετούλες τις οποίες απλώνω σε ένα στρώμα σε ταψί και τις βάζω στους 90ο βαθμούς αυτή τη φορά να φρυγούν για μισή περίπου ώρα.
Μυρωδιές παντού!
της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Ο πιο όμορφος και λαμπρός μήνας του χρόνου κατέφτασε. Έχει το όνομα αλλά και τη χάρη του πιο μυρωδάτου. Αρχίζουμε λοιπόν να στολίζουμε το σπίτι και τα σπιτικά γλυκά, και περιμένουμε και φέτος να μας επισκεφτεί το πνεύμα των Χριστουγέννων. Κανέλα και γλυκάνισο διαλέγω αυτή την εβδομάδα για να τυλίξω τα χριστουγεννιάτικά μου όνειρα και δώρα. Η Φανή έφτιαξε ήδη τις κορδέλες και τα χρωματιστά κουτάκια της είναι έτοιμα. Μην τα αφήνετε γιʼ αργότερα, ετοιμάστε τα τώρα γιατί οι γιορτές είναι πιο κοντά από ότι φαντάζεστε και εμείς αποφασισμένοι όπως κάθε χρόνο να τις γιορτάσουμε και να χαρίσουμε τα γλυκά μας δώρα σε όλους.
Χρειάζομαι:
• 1 κούπα ελαιόλαδο
• 1 κούπα ζάχαρη
• 2 μεγάλα αβγά
• 1 κούπα γάλα
• 2 κουταλιές ούζο
• 2 κουταλάκια σόδα
• 1 πορτοκάλι (χυμός και ξύσμα)
• 1 κουταλιά γλυκάνισο καλά κοπανισμένο
• 1 κουταλάκι γεμάτο κανέλα
• ελάχιστο αλάτι
• 4 ½ -5 κούπες αλεύρι
Τι κάνω:
Χτυπώ το λάδι με τη ζάχαρη για 4 λεπτά και προσθέτω ένα-ένα τα αβγά χτυπώντας καλά συνεχώς. Διαλύω τη σόδα στο χυμό και τη ρίχνω μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι. Χτυπώ καλά και στο μεταξύ κοσκινίζω το αλεύρι και το προσθέτω στο μείγμα ενσωματώνοντας το απαλά με τα υπόλοιπα.
Ρίχνω όσο χρειάζεται μέχρι να δημιουργηθεί ένα απαλό ζυμάρι. Το πλάθω σε 4 φραντζολίτσες. Τις τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τις χαράζω σε φετούλες χωρίς να τις κόβω εντελώς. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο βαθμούς για μισή περίπου ώρα.
Τις βγάζω και τις κόβω με μαχαίρι του ψωμιού σε φετούλες τις οποίες απλώνω σε ένα στρώμα σε ταψί και τις βάζω στους 90ο βαθμούς αυτή τη φορά να φρυγούν για μισή περίπου ώρα.