Φάβα με καρότο
14 Νοεμβρίου 2014, 02:00
Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου ξεκινά και η νηστεία των Χριστουγέννων, τουλάχιστον σύμφωνα με τις επιταγές της Ορθοδοξίας. Δεν ξέρω πόσοι πραγματικά θα την αρχίσουν από τώρα. Χαίρομαι να βλέπω και να ακούω πάντως πως όχι μόνο πολλοί από τους παλιότερους αλλά και νέα παιδιά νηστεύουν και μάλιστα και τις σαράντα ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να καθαρίσουμε τον οργανισμό μας από τις τοξίνες του κρέατος και να στραφούμε σʼ ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, αξιοποιώντας όσα η ελληνική γη μας δίνει πλουσιοπάροχα.
Καταπληκτικό ελαιόλαδο όσπρια, λαχανικά δημητριακά και ξηρούς καρπούς. Είναι όμως και μια ευκαιρία να θυμόμαστε, να τιμάμε και να τηρούμε τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά μας, γιατί έτσι κρατάμε την ταυτότητά μας και αυτό είναι και η μοναδική μας ελπίδα να μη χαθούμε σαν λαός και σαν έθνος, γιατί πραγματικά κινδυνεύουμε.
Υλικά
• 1 κούπα φάβα
• 2 κούπες νερό
• 1 μέτριο κρεμμύδι ολόκληρο
• 2 καρότα σε χονδρές φέτες
• 1 δαφνόφυλλο, 1 γαρίφαλο
• 2 κόκκους μαύρο πιπέρι
• Ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού (κατά βούληση)
• Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένω τη φάβα. Καθαρίζω το κρεμμύδι και τα καρότα. Τοποθετώ τη φάβα και το νερό σε κατσαρολάκι και φέρνω σε βρασμό. Χαμηλώνω και ξαφρίζω όσο χρειάζεται. Προσθέτω το κρεμμύδι, τα καρότα και τα μυρωδικά. Δεν προσθέτω καθόλου αλάτι παρά μόνο στο τέλος. Σιγοβράζω μέχρι να λιώσει η φάβα ανακατεύοντας που και που. (Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό ακόμα). Όταν η φάβα έχει μαλακώσει εντελώς και έχει στεγνώσει κατεβάζω από τη φωτιά, αφαιρώ τα μυρωδικά και την πολτοποιώ μαζί με τα λαχανικά. Προσθέτω ελαιόλαδο, λεμόνι και καρυκεύω. Σερβίρω με κάπαρη και φέτες κρεμμυδιού.
Νηστεύουμε
της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου ξεκινά και η νηστεία των Χριστουγέννων, τουλάχιστον σύμφωνα με τις επιταγές της Ορθοδοξίας. Δεν ξέρω πόσοι πραγματικά θα την αρχίσουν από τώρα. Χαίρομαι να βλέπω και να ακούω πάντως πως όχι μόνο πολλοί από τους παλιότερους αλλά και νέα παιδιά νηστεύουν και μάλιστα και τις σαράντα ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να καθαρίσουμε τον οργανισμό μας από τις τοξίνες του κρέατος και να στραφούμε σʼ ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, αξιοποιώντας όσα η ελληνική γη μας δίνει πλουσιοπάροχα.
Καταπληκτικό ελαιόλαδο όσπρια, λαχανικά δημητριακά και ξηρούς καρπούς. Είναι όμως και μια ευκαιρία να θυμόμαστε, να τιμάμε και να τηρούμε τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά μας, γιατί έτσι κρατάμε την ταυτότητά μας και αυτό είναι και η μοναδική μας ελπίδα να μη χαθούμε σαν λαός και σαν έθνος, γιατί πραγματικά κινδυνεύουμε.
Υλικά
• 1 κούπα φάβα
• 2 κούπες νερό
• 1 μέτριο κρεμμύδι ολόκληρο
• 2 καρότα σε χονδρές φέτες
• 1 δαφνόφυλλο, 1 γαρίφαλο
• 2 κόκκους μαύρο πιπέρι
• Ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού (κατά βούληση)
• Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένω τη φάβα. Καθαρίζω το κρεμμύδι και τα καρότα. Τοποθετώ τη φάβα και το νερό σε κατσαρολάκι και φέρνω σε βρασμό. Χαμηλώνω και ξαφρίζω όσο χρειάζεται. Προσθέτω το κρεμμύδι, τα καρότα και τα μυρωδικά. Δεν προσθέτω καθόλου αλάτι παρά μόνο στο τέλος. Σιγοβράζω μέχρι να λιώσει η φάβα ανακατεύοντας που και που. (Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό ακόμα). Όταν η φάβα έχει μαλακώσει εντελώς και έχει στεγνώσει κατεβάζω από τη φωτιά, αφαιρώ τα μυρωδικά και την πολτοποιώ μαζί με τα λαχανικά. Προσθέτω ελαιόλαδο, λεμόνι και καρυκεύω. Σερβίρω με κάπαρη και φέτες κρεμμυδιού.