Ψωμί με ελιές

Ψωμί με ελιές
7 Νοεμβρίου 2014, 02:00
A+ A-
Σαν τις ελιές



της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου




Τα κλωνάρια της ελιάς κρέμονται βαριά αυτήν την εποχή γεμάτα με τον πολύτιμο καρπό που περιμένει τη συγκομιδή. Δεν είναι τυχαίο πως ένα από τα μυστικά της καλής υγείας είναι το ελαιόλαδο. Κρατά την καρδιά μας υγιή και συντελεί στη μακροβιότητα. Μεγάλη παλιά, ιερή και μαγική συγχρόνως, η ιστορία της ελιάς, έχει αφήσει βαριά κληρονομιά στον τόπο μας. Ευλογημένοι οι καρποί της και οι τόποι που φυτρώνει. Ευλογημένοι κι εμείς που γεννιόμαστε σε τέτοιους τόπους και ζούμε στα χώματα που από την αρχή  του κόσμου επέλεξαν να φυτρώνουν τα λιόδεντρα. Δέντρα σκληρά, ανθεκτικά με καρπούς που γίνονται εύκολα, αντέχουν τις ταλαιπωρίες, που επιμένουν νʼ ανθίζουν και να γεμίζουν καρπούς ακόμα και στους δύσκολους καιρούς ακριβώς  σαν τους ανθρώπους που ζουν σʼ αυτούς τους τόπους.

Χρειάζομαι:
1 κιλό αλεύρι σιμιγδαλένιο
20 γραμ. φρέσκια μαγιά
1/2 κούπα χλιαρό γάλα
1.5 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κούπες ελιές μαύρες σε μικρά κομματάκια
2 κούπες χλιαρό νερό

Τι κάνω:
Στο γάλα διαλύω τη μαγιά και τη ζάχαρη. Τοποθετώ τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις ελιές, στο μίξερ και προσθέτω και το διάλυμα της μαγιάς. Ζυμώνω για 8 περίπου λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά, ελαστική ζύμη. Τη λαδώνω καλά τη σκεπάζω και την αφήνω να διπλασιαστεί σε όγκο (2 ώρες περίπου). Την πατώ και την ανοίγω σε χονδρό παραλληλόγραμμο. Σκορπίζω σε όλη την επιφάνεια τις ελιές και το τυλίγω σε ρολό. Το πλάθω ξανά δίνοντάς του το σχήμα μεγάλου καρβελιού. Τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, ελαφρά λαδωμένο και αφήνω να ανέβει πάλι (περίπου 1 ώρα). Ραντίζω με νερό και ψήνω σε μέτριο φούρνο στους 190ο για 50 περίπου λεπτά.

Επιστροφή