Ντοματοκεφτέδες
10 Οκτωβρίου 2014, 02:00

της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Η ελληνική διατροφή και η κουζίνα είναι διάσημη και ξακουστή σʼ όλο τον κόσμο. Σʼ αυτούς τους δύσκολους καιρούς περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη να ακούγεται η χώρα μας, για ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει.
Χώρα ευλογημένη η πατρίδα μας, με αγαθά όπως το ελαιόλαδο και το κρασί που ζηλεύουν πολλοί αλλά και τρεις χρυσούς κανόνες που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, που με ευχαρίστηση βλέπω όλο και περισσότερο να εφαρμόζουμε και πάλι στη διατροφή μας. Φρεσκάδα, απλότητα και ποικιλία, μʼ αυτές τις αποσκευές, συνταγές τοπικές παραδοσιακές σαν τη σημερινή, με αδιαμφισβήτητα αξεπέραστα ελληνικά προϊόντα, άξιους και εργατικούς ανθρώπους, η Ελλάδα μας ξαναμπαίνει στη μαγειρική σκηνή του κόσμου και στις πρώτες θέσεις.
Eκεί που δικαιωματικά ανήκουμε.
Συνταγή
• 4 ντομάτες ξεφλουδισμένες σε μικρά καρεδάκια
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 αβγό
• 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
• 1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 60 γραμ. τυρί φέτα (τριμμένη με το χέρι σε κομματάκια)
• 10 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• Αλάτι-πιπέρι
• Ελαιόλαδο για το τηγάνι
Τι κάνω:
Τοποθετώ τις ντομάτες και το κρεμμύδι σε τρυπητό. Καρυκεύω και ανακατεύω. Αφήνω για 1 περίπου ώρα να στραγγίσουν καλά. Σε μπολ ανακατεύω τα υπόλοιπα υλικά και αφού πατήσω ελαφρά το μείγμα της ντομάτας έτσι ώστε να βγάλει τυχόν υγρά ακόμη το προσθέτω στο μπολ. Ανακατεύω και τηγανίζω σε καυτό λάδι ρίχνοντας κουταλιές από το μείγμα. Τους τοποθετώ πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από το λάδι και τους σερβίρω ζεστούς ή σε θερμοκρασία δωματίου με σαλτσούλα της προτίμησής μου.
Πρωτιές

της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Η ελληνική διατροφή και η κουζίνα είναι διάσημη και ξακουστή σʼ όλο τον κόσμο. Σʼ αυτούς τους δύσκολους καιρούς περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη να ακούγεται η χώρα μας, για ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει.
Χώρα ευλογημένη η πατρίδα μας, με αγαθά όπως το ελαιόλαδο και το κρασί που ζηλεύουν πολλοί αλλά και τρεις χρυσούς κανόνες που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, που με ευχαρίστηση βλέπω όλο και περισσότερο να εφαρμόζουμε και πάλι στη διατροφή μας. Φρεσκάδα, απλότητα και ποικιλία, μʼ αυτές τις αποσκευές, συνταγές τοπικές παραδοσιακές σαν τη σημερινή, με αδιαμφισβήτητα αξεπέραστα ελληνικά προϊόντα, άξιους και εργατικούς ανθρώπους, η Ελλάδα μας ξαναμπαίνει στη μαγειρική σκηνή του κόσμου και στις πρώτες θέσεις.
Eκεί που δικαιωματικά ανήκουμε.
Συνταγή
• 4 ντομάτες ξεφλουδισμένες σε μικρά καρεδάκια
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 αβγό
• 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
• 1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 60 γραμ. τυρί φέτα (τριμμένη με το χέρι σε κομματάκια)
• 10 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• Αλάτι-πιπέρι
• Ελαιόλαδο για το τηγάνι
Τι κάνω:
Τοποθετώ τις ντομάτες και το κρεμμύδι σε τρυπητό. Καρυκεύω και ανακατεύω. Αφήνω για 1 περίπου ώρα να στραγγίσουν καλά. Σε μπολ ανακατεύω τα υπόλοιπα υλικά και αφού πατήσω ελαφρά το μείγμα της ντομάτας έτσι ώστε να βγάλει τυχόν υγρά ακόμη το προσθέτω στο μπολ. Ανακατεύω και τηγανίζω σε καυτό λάδι ρίχνοντας κουταλιές από το μείγμα. Τους τοποθετώ πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από το λάδι και τους σερβίρω ζεστούς ή σε θερμοκρασία δωματίου με σαλτσούλα της προτίμησής μου.