Όχι στο κλείσιμο της πορθμειακής γραμμής Ωρωπού- Εέτριας
Με γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (06/02/2014), από τον Νοέμβριο του 2014 διακόπτεται η λειτουργία της γραμμής Ωρωπού – Ερέτριας για τους χειμερινούς μήνες έως και τον Απρίλιο του 2015 και τροποποιείται συνολικά η λειτουργία της γραμμής.
Η δημοτική σύμβουλος Ασημίνα Καραμπέτσου, που εκπροσωπεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση» εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της με την διακοπή λειτουργίας της γραμμής για πέντε μήνες και –μεταξύ άλλων- τονίζει:
«Ουσιαστικά η απόφαση αυτή βγήκε με γνώμονα τις αποφάσεις των πλοιοκτητών να διατηρούν τα πλοία στη γραμμή μόνο για την περίοδο της αυξημένης τουριστικής κίνησης, περίοδο που τους διασφαλίζει υπερκέρδη, ενώ τους χειμερινούς μήνες αφήνουν τους κατοίκους της περιοχής, τους εργαζομένους που κινούνται καθημερινά, απομονωμένους.
Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών, σύμφωνα με την κατεύθυνση 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που συμφώνησαν τότε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ-σήμερα ΣΥΡΙΖΑ) για την άρση του καμποτάζ, ο οποίος έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία από το 2001.
Από το 2001 και μετά κατεδαφίζεται ό,τι εμποδίζει την ελευθερία δράσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου για την ενίσχυση της κερδοφορία του. Καταργείται η υποχρεωτική 10μηνη δρομολόγηση και η ναυτολόγηση των ναυτεργατών, τροποποιούνται οι οργανικές συνθέσεις, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα στοιχειώδη μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Ταυτόχρονα δίνονται μια σειρά από φοροελαφρύνσεις, αφορολόγητο πετρέλαιο κλπ.»
Η κ. Καραμπέτσου καλεί συλλόγους, φορείς και κατοίκους της Ερέτριας να αγωνιστούν ώστε να υπάρχει καθημερινή και τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ερέτριας με τον Ωρωπό.




















