Γαύρος μαριναρισμένος με λαχανικά
6 Ιουνίου 2014, 10:35

*Της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Συνέχεια ακούω γύρω μου συζητήσεις και γκρίνια κυρίως μέσα στο τρένο που το χρησιμοποιώ συχνά πηγαίνοντας στην Αθήνα. Πώς ήμασταν, ποιοι είμαστε και πώς μας κατάντησαν. Δεν λέω παίρνω κι εγώ μέρος σʼ αυτές τις συζητήσεις πολλές φορές. Η κρίση και τα οικονομικά προβλήματα δεν είναι εύκολο και ούτε πρόκειται να ξεπεραστούν σύντομα. Με τις γκρίνιες, όμως, δεν βγάζουμε τίποτα. Ανακαλύπτουμε ξανά τα μικρά πράγματα και τις μεγάλες χαρές που μας δίνουν. Αφήνουμε στην άκρη τη μουρμούρα ή μάλλον την ψήνουμε και την ευχαριστιόμαστε γιατί όπως θα έλεγε και ο φίλος μου ο Τάσος, που είναι δεινός ψαράς, -η μουρμούρα είναι ψάρι- και τίποτʼ άλλο. Eπειδή βέβαια αυτή την εποχή είναι λιγάκι δύσκολο να βρούμε τη μουρμούρα, θα κάνουμε γαυράκι και θα το ευχαριστηθούμε.
Γαύρος μαριναρισμένος με λαχανικά
Χρειάζομαι:
• 1/2 κιλό φρέσκο γαύρο
• αλάτι
• χυμός από 4 λάιμ και 1 κουταλάκι ξύσμα
• 1/2 κούπα ελαιόλαδο
• 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
• 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
• 1 κολοκύθι σε πολύ μικρά κυβάκια
• 1 κόκκινη, 2 κίτρινες πιπεριές
Τι κάνω:
Αφαιρώ τα κεφάλια και το μεσαίο κόκαλο των ψαριών. Τα πλένω καλά και τα στραγγίζω. Τα τοποθετώ σε γυάλινο μπολ, τα αλατίζω και ρίχνω το χυμό των λεμονιών, το ξύσμα και το σκόρδο. Σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω στο ψυγείο για 4 ώρες να μαριναριστούν στο χυμό. Κόβω την κίτρινη πιπεριά και την κόκκινη σε μικρά κυβάκια. Τα ανακατεύω με το κολοκύθι και το μαϊντανό και τα περιχύνω με το ελαιόλαδο. Καρυκεύω και τα τοποθετώ κι αυτά στο ψυγείο να μαριναριστούν. Στο μεταξύ, ψήνω την κίτρινη πιπεριά στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει, την ξεφλουδίζω και την πολτοποιώ. Την καρυκεύω. Σερβίρω το γαύρο με τα λαχανικά. Περιχύνω με λίγο από το ελαιόλαδο και τελειώνω με πινελιές από την πιπεριά.
Η ψητή πιπεριά θα μπορούσε να είναι και κόκκινη ή και πράσινη. Ο σκοπός της είναι να δώσει περισσότερη γεύση αλλά και χρώμα σʼ αυτό το πολύ όμορφο πιάτο.
Η μουρμούρα.

*Της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Συνέχεια ακούω γύρω μου συζητήσεις και γκρίνια κυρίως μέσα στο τρένο που το χρησιμοποιώ συχνά πηγαίνοντας στην Αθήνα. Πώς ήμασταν, ποιοι είμαστε και πώς μας κατάντησαν. Δεν λέω παίρνω κι εγώ μέρος σʼ αυτές τις συζητήσεις πολλές φορές. Η κρίση και τα οικονομικά προβλήματα δεν είναι εύκολο και ούτε πρόκειται να ξεπεραστούν σύντομα. Με τις γκρίνιες, όμως, δεν βγάζουμε τίποτα. Ανακαλύπτουμε ξανά τα μικρά πράγματα και τις μεγάλες χαρές που μας δίνουν. Αφήνουμε στην άκρη τη μουρμούρα ή μάλλον την ψήνουμε και την ευχαριστιόμαστε γιατί όπως θα έλεγε και ο φίλος μου ο Τάσος, που είναι δεινός ψαράς, -η μουρμούρα είναι ψάρι- και τίποτʼ άλλο. Eπειδή βέβαια αυτή την εποχή είναι λιγάκι δύσκολο να βρούμε τη μουρμούρα, θα κάνουμε γαυράκι και θα το ευχαριστηθούμε.
Γαύρος μαριναρισμένος με λαχανικά
Χρειάζομαι:
• 1/2 κιλό φρέσκο γαύρο
• αλάτι
• χυμός από 4 λάιμ και 1 κουταλάκι ξύσμα
• 1/2 κούπα ελαιόλαδο
• 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
• 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
• 1 κολοκύθι σε πολύ μικρά κυβάκια
• 1 κόκκινη, 2 κίτρινες πιπεριές
Τι κάνω:
Αφαιρώ τα κεφάλια και το μεσαίο κόκαλο των ψαριών. Τα πλένω καλά και τα στραγγίζω. Τα τοποθετώ σε γυάλινο μπολ, τα αλατίζω και ρίχνω το χυμό των λεμονιών, το ξύσμα και το σκόρδο. Σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω στο ψυγείο για 4 ώρες να μαριναριστούν στο χυμό. Κόβω την κίτρινη πιπεριά και την κόκκινη σε μικρά κυβάκια. Τα ανακατεύω με το κολοκύθι και το μαϊντανό και τα περιχύνω με το ελαιόλαδο. Καρυκεύω και τα τοποθετώ κι αυτά στο ψυγείο να μαριναριστούν. Στο μεταξύ, ψήνω την κίτρινη πιπεριά στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει, την ξεφλουδίζω και την πολτοποιώ. Την καρυκεύω. Σερβίρω το γαύρο με τα λαχανικά. Περιχύνω με λίγο από το ελαιόλαδο και τελειώνω με πινελιές από την πιπεριά.
Η ψητή πιπεριά θα μπορούσε να είναι και κόκκινη ή και πράσινη. Ο σκοπός της είναι να δώσει περισσότερη γεύση αλλά και χρώμα σʼ αυτό το πολύ όμορφο πιάτο.