Μύδια αχνιστά με σάλτσα ντομάτας

Μύδια αχνιστά με σάλτσα ντομάτας
23 Μαΐου 2014, 08:00
A+ A-
Αχνιστά...


*Της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου



Καθώς πλησιάζουμε στο καλοκαίρι και τα μαγειρέματα έχουν γίνει πιο ελαφριά, καλό είναι, να προτιμάμε εκτός από τις άφθονες σαλάτες και τα φρούτα, τα ψαρικά κάθε είδους και γενικότερα τα θαλασσινά. Μιας λοιπόν που μιλάμε για θαλασσινά, δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για να απολαύσουμε τα μύδια. Τα φρέσκα μύδια είναι τώρα γεμάτα, πεντανόστιμα και σε πολύ καλές τιμές. Μαγειρεύονται πολύ γρήγορα  αλλά βέβαια θέλουν τον τρόπο τους. Αχνίστε τα, λοιπόν, και απολαύστε τα με μια ωραία μακαρονάδα ή ένα απλό ρυζάκι.



Μύδια αχνιστά με σάλτσα ντομάτας

Χρειάζομαι:

• 2 κιλά φρέσκα μύδια
• 4 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1/2 κούπα λευκό κρασί
• 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
• 3 σκελίδες σκόρδο
• 1 δαφνόφυλλο
• 4 ώριμες ντομάτες χονδροκομμένες
• 1 μαραθόριζα ψιλοκομμένη
• 2 κρεμμύδια σε λεπτές λωρίδες
• 1 κουταλάκι φρέσκο θυμάρι
• Αλάτι, πιπέρι


Τι κάνω:

Σοτάρω στο λάδι τα κρεμμύδια και το σέλερι για 5 λεπτά, προσθέτω το σκόρδο, τις ντομάτες και το δαφνόφυλλο και σιγοβράζω για 10 λεπτά. Στο μεταξύ σε βαθειά κατσαρόλα και δυνατή φωτιά βάζω τα μύδια και το κρασί και σκεπάζω με το καπάκι. Ανακινώ την κατσαρόλα χωρίς να την ανοίξω για 5 λεπτά και μετά ελέγχω ανακατεύοντας τα μύδια. Σκεπάζω και αφήνω ακόμη 3-4 λεπτά ανακινώντας. Μόλις τα μύδια ανοίξουν, αποσύρω και τα μεταφέρω με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα. Σουρώνω με ψιλό σουρωτήρι το ζωμό των μυδιών και τον προσθέτω στις ντομάτες. Συνεχίζω να σιγοβράζω τη σάλτσα για 15 ακόμη λεπτά και τη σερβίρω επάνω από τα μύδια.


Προσέχω να μην παραβράσουν τα μύδια γιατί τότε σκληραίνουν και συρρικνώνονται. Αν κάποιο μύδι δεν ανοίξει τελικά δεν θα το καταναλώσω.

Επιστροφή