Φτιάξτε μόνοι σας ψωμί ολικής με πατάτα

Φτιάξτε μόνοι σας ψωμί ολικής με πατάτα
4 Απριλίου 2014, 17:31
A+ A-
Το πιο νόστιμο απ' τα χεράκια σας

*της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου


Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς  που  δεν του άρεσε καθόλου το ψωμί.  Όσο καλό και να ήταν, του φαινόταν άνοστο. Είπε λοιπόν πώς όποιος του δώσει να φάει το καλύτερο ψωμί του κόσμου θα τον κάνει πλούσιο. Μα όσοι και να ήρθαν με τα πιο ευφάνταστα ψωμιά έφυγαν άπραγοι. Με τα πολλά, εμφανίστηκε κι ένας γέρος  που  είπε στο βασιλιά πώς αν τον ακολουθούσε στο φτωχικό του, εκεί θα έτρωγε το καλύτερο ψωμί του κόσμου. Δύσπιστος ο βασιλιάς τον ακολούθησε. Εκεί ο χωρικός, αφού τον έβαλε να δουλέψει στο χωράφι για ώρες, του έδειξε πώς να ζυμώσει  μόνος του και να  ψήσει το ψωμί. Όταν τελικά  αργά τη νύχτα κατάφερε να το δοκιμάσει ο βασιλιάς βροντοφώναξε «μα την Πίστη μου, αυτό είναι το νοστιμότερο ψωμί του κόσμου!». Ό,τι βγαίνει απʼ τα χεράκια μας μέσα από προσπάθεια,  νοιάξιμο και αγάπη είναι και το πιο νόστιμο.


Ψωμί ολικής με πατάτα

Χρειάζομαι:

• 1 ½ κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
• 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κουταλάκι  αλάτι 
• 1 κουταλιά ζάχαρη
• 10 γραμ. φρέσκια μαγιά μπίρας
• 1 μεγάλη πατάτα βρασμένη καλά (πολτοποιημένη)
• 1 κούπα γάλα χλιαρό
•1 ½  κουταλιά βούτυρο
• 1 μεγάλο αβγό.


Τι κάνω:

 Σε δύο κουταλιές γάλα διαλύω τη μαγιά με τη ζάχαρη.  Σε μπολ ανακατεύω το υπόλοιπο γάλα με την πατάτα και το βούτυρο. Χτυπώ τα αβγά και τα προσθέτω στο μείγμα μαζί με το διάλυμα της μαγιάς. Κοσκινίζω μέσα στο μείγμα το αλεύρι και προσθέτω το αλάτι.

Ζυμώνω μέχρι να πάρω μια ελαστική μαλακιά ζύμη, την οποία περνώ με λάδι και σκεπάζω, αφήνοντάς την να διπλασιαστεί (2-2 ½ ώρες). Πατώ τη ζύμη και πλάθω ένα μεγάλο καρβέλι που τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. 

Σκεπάζω κι αφήνω να ανέβει πάλι (1-1 ½ ώρα). Ψήνω στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 50 περίπου λεπτά.

Για να έχει το καρβέλι  ξεχωριστή εμφάνιση, αφήνω το ζυμάρι να ανέβει τη δεύτερη φορά μέσα σε πλεχτό καλάθι.Την ώρα που θα το ψήσω απλά το αναποδογυρίζω προσεχτικά  στο ταψί.

Επιστροφή