Γλυκά ψέματα
1 Απριλίου 2014, 07:06
Και νάτος ο ξανθός Απρίλης να μας ξελογιάζει μοιράζοντας υποσχέσεις από δω κι από ʽκει. Είναι γνωστό πια πως από αυτές, ελάχιστες πραγματοποιούνται μα, εμείς του χαριζόμαστε. Άλλωστε πάντα το ξεκίνημά του είναι μες τα ψέματα. Δεν πειράζει είναι χαρούμενος, όμορφος και οι προθέσεις του γνωστές και καλές σε αντίθεση με κάτι άλλους. Ελαφρύ, γλυκό και ξελογιαστικό σαν τον Απρίλη, αυτό που θα φτιάξουμε σήμερα. Δεν είναι πολύ παχυντικό, αλλά αν θα σας πω, πως καθόλου δεν παχαίνει παρακαλώ να το συμπεριλάβετε στα υπόλοιπα ψέματα του Απρίλη!
Τάρτα λεμονιού
Χρειαζομαι:
Για τη ζύμη:
• 1 ½ κούπα αλεύρι
• 3/4 κούπας βούτυρο κρύο σε κομματάκια
• 1 κρόκος αβγού
• 4 κουταλιές ζάχαρη
• 1 σφηνάκι μπράντι
• 2 κουταλιές κρύο νερό. Για την κρέμα:
• ½ κούπα κορν φλάουρ
• 1 κούπα ζάχαρη
• ½ κούπα χυμός λεμονιού + 1 κουταλάκι ξύσμα • 1 ½ κούπα νερό
• 3 κρόκους αβγών
• 1 κουταλιά βούτυρο.
Τι κανω:
Ανακατεύω όλα τα υλικά της ζύμης και τα τρίβω με το χέρι μου ίσα να ενσωματωθούν. Τοποθετώ τη ζύμη για μισή ώρα στο ψυγείο. Ανοίγω τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και την απλώνω στον πάτο και τα τοιχώματα βουτυρωμένης ταρτιέρας.
Τρυπώ με πιρούνι τον πάτο της ζύμης και ψήνω στους 170 βαθμούς για 35 περίπου λεπτά, μέχρι η ζύμη να ψηθεί εντελώς. Αφήνω να κρυώσει καλά και στο μεταξύ ετοιμάζω την κρέμα.
Ανακατεύω με σύρμα το κορν φλάουρ με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και σταδιακά προσθέτω το χυμό και το νερό. Ανακατεύω μέχρι να έρθει σε βρασμό και νʼ αρχίσει να δένει. Ρίχνω λίγο από το καυτό μείγμα στους κρόκους και ανακατεύω καλά.
Προσθέτω τους κρόκους στην κατσαρόλα και κλείνω το μάτι. Συνεχίζω το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά. Τραβώ και προσθέτω ξύσμα και βούτυρο.
Κρυώνω. Γεμίζω με την κρέμα λεμονιού την τάρτα και διακοσμώ με φέτες λεμονιού. Τοποθετώ στο ψυγείο.
Δροσερό και χωνευτικό αυτό το γλυκό. Το προτιμώ έτσι να γεμίζει και να κυριαρχεί στον ουρανίσκο το λεμόνι. Αν το θέλετε πλουσιότερο και πιο γλυκό, λίγη σαντιγί ταιριάζει απόλυτα. Μπορείτε να προσθέσετε λίγες ροζέτες διακοσμώντας την τάρτα.
Καλό μήνα μ' ένα γλυκό ... ξελογιαστικό σαν τον Απρίλη
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Και νάτος ο ξανθός Απρίλης να μας ξελογιάζει μοιράζοντας υποσχέσεις από δω κι από ʽκει. Είναι γνωστό πια πως από αυτές, ελάχιστες πραγματοποιούνται μα, εμείς του χαριζόμαστε. Άλλωστε πάντα το ξεκίνημά του είναι μες τα ψέματα. Δεν πειράζει είναι χαρούμενος, όμορφος και οι προθέσεις του γνωστές και καλές σε αντίθεση με κάτι άλλους. Ελαφρύ, γλυκό και ξελογιαστικό σαν τον Απρίλη, αυτό που θα φτιάξουμε σήμερα. Δεν είναι πολύ παχυντικό, αλλά αν θα σας πω, πως καθόλου δεν παχαίνει παρακαλώ να το συμπεριλάβετε στα υπόλοιπα ψέματα του Απρίλη!
Τάρτα λεμονιού
Χρειαζομαι:
Για τη ζύμη:
• 1 ½ κούπα αλεύρι
• 3/4 κούπας βούτυρο κρύο σε κομματάκια
• 1 κρόκος αβγού
• 4 κουταλιές ζάχαρη
• 1 σφηνάκι μπράντι
• 2 κουταλιές κρύο νερό. Για την κρέμα:
• ½ κούπα κορν φλάουρ
• 1 κούπα ζάχαρη
• ½ κούπα χυμός λεμονιού + 1 κουταλάκι ξύσμα • 1 ½ κούπα νερό
• 3 κρόκους αβγών
• 1 κουταλιά βούτυρο.
Τι κανω:
Ανακατεύω όλα τα υλικά της ζύμης και τα τρίβω με το χέρι μου ίσα να ενσωματωθούν. Τοποθετώ τη ζύμη για μισή ώρα στο ψυγείο. Ανοίγω τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και την απλώνω στον πάτο και τα τοιχώματα βουτυρωμένης ταρτιέρας.
Τρυπώ με πιρούνι τον πάτο της ζύμης και ψήνω στους 170 βαθμούς για 35 περίπου λεπτά, μέχρι η ζύμη να ψηθεί εντελώς. Αφήνω να κρυώσει καλά και στο μεταξύ ετοιμάζω την κρέμα.
Ανακατεύω με σύρμα το κορν φλάουρ με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και σταδιακά προσθέτω το χυμό και το νερό. Ανακατεύω μέχρι να έρθει σε βρασμό και νʼ αρχίσει να δένει. Ρίχνω λίγο από το καυτό μείγμα στους κρόκους και ανακατεύω καλά.
Προσθέτω τους κρόκους στην κατσαρόλα και κλείνω το μάτι. Συνεχίζω το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά. Τραβώ και προσθέτω ξύσμα και βούτυρο.
Κρυώνω. Γεμίζω με την κρέμα λεμονιού την τάρτα και διακοσμώ με φέτες λεμονιού. Τοποθετώ στο ψυγείο.
Δροσερό και χωνευτικό αυτό το γλυκό. Το προτιμώ έτσι να γεμίζει και να κυριαρχεί στον ουρανίσκο το λεμόνι. Αν το θέλετε πλουσιότερο και πιο γλυκό, λίγη σαντιγί ταιριάζει απόλυτα. Μπορείτε να προσθέσετε λίγες ροζέτες διακοσμώντας την τάρτα.