Γλυκές αναμνήσεις ...

Γλυκές αναμνήσεις ...
15 Μαρτίου 2014, 10:00
A+ A-
Με γίδα βραστή
*Της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου

Οι παιδικές  μνήμες  φαγητών και γλυκών που συνήθιζαν να φτιάχνουν οι μαμάδες μας, ζουν μέσα μας και ταυτίζουν πάντα τα φαγητά αυτά με  ευχάριστες στιγμές της ζωής μας. Έχω ακούσει ανθρώπους να λένε για τρόφιμα που δεν τους αρέσουν στην πραγματικότητα και ότι τους ευχαριστεί να τα τρώνε γιατί συνδέονται με τη νιότη τους ή με κάποια καλή ανάμνηση. Έτσι είμαστε οι άνθρωποι, μπορεί να μην είμαστε δεμένοι με τα ίδια πράγματα αλλά λειτουργούμε συναισθηματικά  με τους ίδιους κώδικες. Πιστέψτε με, όλοι έχουν κάπου μέσα τους μια ευαίσθητη χορδή που μπορείτε  νʼ αγγίξετε  με διάφορους τρόπους. Ένας απʼ αυτούς και η μαγειρική. Το σημερινό φαγητό μέσα από τις δικές μου αναμνήσεις είναι αγαπημένο και με ταξιδεύει πίσω στο χρόνο.

Γίδα βραστή

Χρειάζομαι:

• 2 ½ κιλά γίδα 
• 1 φύλλο δάφνης
• ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι σε κόκκους
• 1 μεγάλο κρεμμύδι
• 1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
• 4 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες
• ½  κιλό καρότα σε χονδρές ροδέλες
• ½ κιλό πατάτες σε μεγάλα κομμάτια
• 2 ροδέλες σελινόριζας ψιλοκομμένες.

Τι κάνω:

Σε μπόλικο κρύο νερό βάζω τη γίδα και τη φέρνω σε βρασμό. Σιγοβράζω για 5 λεπτά και πετώ το νερό. Πλένω το κρέας καλά.  Βάζω σε μεγάλη κατσαρόλα  αρκετό νερό και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτω το κρέας. Σιγοβράζω  για 15 λεπτά περίπου και ξαφρίζω αν χρειάζεται. Καρυκεύω και προσθέτω το κρεμμύδι, τη δάφνη, το πιπέρι και την πιπεριά αν χρησιμοποιώ. Βράζω τη γίδα όσο χρειάζεται μέχρι να μαλακώσει αρκετά (περίπου 2 ½ ώρες). Τα τελευταία 40 λεπτά θα προσθέσω τα υπόλοιπα λαχανικά.

Αν θέλω, μπορώ να στραγγίξω το ζωμό και να σερβίρω χωριστά τη γίδα με τα λαχανικά και στο ζωμό να ρίξω λίγες χυλοπίτες ή κριθαράκι και να τον σερβίρω σαν σούπα ξεχωριστά.

Επιστροφή