Λαχανικά φρέσκα ή κατεψυγμένα, και γιατί
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Το σωστό είναι να προτιμάμε τα φρέσκα λαχανικά εποχής.
Με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν είναι μπαγιάτικα αλλά φρεσκοκομμένα, ούτε έχουν μείνει στο μανάβικο για καιρό εκτεθειμένα στον ατμοσφαιρικό αέρα και απλώς ραντίζονται με νερό ή και χημικά πολλές φορές κόβονται και καθαρίζονται για να δείχνουν φρέσκα ή καλύτερα να ξαναζωντανεύουν.
Αν δεν τηρούνται οι παραπάνω κανόνες είναι καλύτερα να προτιμηθούν τα κατεψυγμένα εταιρειών που τηρούν τις προδιαγραφές ταχείας κατάψυξης χωρίς τη χρήση συντηρητικών. Αυτό το εξακριβώνουμε διαβάζοντας τα συστατικά που περιέχουν.
Σήμερα η ταχεία ψύξη των λαχανικών είναι μια πάρα πολύ υγιεινή μέθοδος εφόσον έχουν αποκλειστεί οι συντηρητικές ουσίες.
Για λαχανικά εκτός εποχής βέβαια δεν το συζητώ καθόλου το πιο σωστό είναι να απολαμβάνουμε τα κατεψυγμένα με την παραπάνω προϋπόθεση.