Νηστίσιμη διατροφή
5 Μαρτίου 2014, 09:30
Αυτοί την εποχή πολλοί νηστεύουν για θρησκευτικούς λόγους και υποβάλλουν τον εαυτό τους σε μια διατροφή χωρίς κρέας και πολλές φορές χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να μη λείψουν από τον οργανισμό απαραίτητα για την υγεία μας στοιχεία θα πρέπει να αναζητήσουμε τις καλύτερες πηγές που θα μας τα παρέχουν.
Έτσι δε πρέπει να λείπουν από το τραπέζι μας αυτές τις ημέρες τα παρακάτω.
Όλων των ειδών τα όσπρια.
Φρέσκα φρούτα με έμφαση στο γκρέιπ φρουτ και γενικά τα εσπεριδοειδή.
Όλων των ειδών λαχανικών ωμά και ελαφρώς βρασμένα με έμφαση στα φυλλώδη όπως το σπανάκι.
Θαλασσινά.
Ξηροί καρποί με έμφαση στα αμύγδαλα,
Αποξηραμένα φρούτα κυρίως βερίκοκα, δαμάσκηνα, κράνα και σταφίδες.
Εναλλαγές στο καθημερινό μας ψωμί απολαμβάνοντας την ίδια μέρα διαφορετικά είδη για μεγαλύτερη ποικιλία στα σιτηρά αλλά και σπόρους.
Άφθονο ταχίνι και δημητριακά όλων των ειδών με έμφαση στη βρώμη. (Προτιμήστε όλα όσα είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο.
Φροντίστε πάντα να συνδυάζετε τα όσπρια με κάποιο αμυλούχο τρόφιμο ή με δημητριακά στο ίδιο γεύμα.
Μόνο έτσι οι φυτικές πρωτεϊνες των οσπρίων αποκτούν την ίδια αξία αυτών του κρέατος αλλιώς υστερούν κατά πολύ μιας και λείπουν απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα που σχηματίζονται μόνο με τον παραπάνω συνδυασμό.
Άρα λοιπόν λίγο ψωμί με τα όσπρια επιβάλλεται.
Προτιμήστε φακόρυζο αντί για σκέτες φακές.
Ρεβιθόρυζο αντίστοιχα.
Σαλάτα από μαυρομάτικα με ρύζι και καλαμπόκι
Μπιζέλια με πατάτες κλπ.
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Αυτοί την εποχή πολλοί νηστεύουν για θρησκευτικούς λόγους και υποβάλλουν τον εαυτό τους σε μια διατροφή χωρίς κρέας και πολλές φορές χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να μη λείψουν από τον οργανισμό απαραίτητα για την υγεία μας στοιχεία θα πρέπει να αναζητήσουμε τις καλύτερες πηγές που θα μας τα παρέχουν.
Έτσι δε πρέπει να λείπουν από το τραπέζι μας αυτές τις ημέρες τα παρακάτω.
Όλων των ειδών τα όσπρια.
Φρέσκα φρούτα με έμφαση στο γκρέιπ φρουτ και γενικά τα εσπεριδοειδή.
Όλων των ειδών λαχανικών ωμά και ελαφρώς βρασμένα με έμφαση στα φυλλώδη όπως το σπανάκι.
Θαλασσινά.
Ξηροί καρποί με έμφαση στα αμύγδαλα,
Αποξηραμένα φρούτα κυρίως βερίκοκα, δαμάσκηνα, κράνα και σταφίδες.
Εναλλαγές στο καθημερινό μας ψωμί απολαμβάνοντας την ίδια μέρα διαφορετικά είδη για μεγαλύτερη ποικιλία στα σιτηρά αλλά και σπόρους.
Άφθονο ταχίνι και δημητριακά όλων των ειδών με έμφαση στη βρώμη. (Προτιμήστε όλα όσα είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο.
Φροντίστε πάντα να συνδυάζετε τα όσπρια με κάποιο αμυλούχο τρόφιμο ή με δημητριακά στο ίδιο γεύμα.
Μόνο έτσι οι φυτικές πρωτεϊνες των οσπρίων αποκτούν την ίδια αξία αυτών του κρέατος αλλιώς υστερούν κατά πολύ μιας και λείπουν απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα που σχηματίζονται μόνο με τον παραπάνω συνδυασμό.
Άρα λοιπόν λίγο ψωμί με τα όσπρια επιβάλλεται.
Προτιμήστε φακόρυζο αντί για σκέτες φακές.
Ρεβιθόρυζο αντίστοιχα.
Σαλάτα από μαυρομάτικα με ρύζι και καλαμπόκι
Μπιζέλια με πατάτες κλπ.