Προβληματική η καθαριότητα των σχολείων
H καθαριότητα των ελληνικών σχολείων είναι προβληματική, αφού το Υπουργείο Παιδείας (σε απάντηση αναφοράς του βουλευτή Δημήτρη Αναγνωστάκη) παραδέχεται ότι δεν έχουν υπογραφεί έγκαιρα συμβάσεις με καθαρίστριες ή συνεργεία καθαρισμού.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης είναι, από τον Οκτώβριο του 2013, υπεύθυνο για τη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, που με τη σειρά τους καθίστανται υπεύθυνες για τη σύναψη συμβάσεων με καθαρίστριες ή συνεργεία καθαρισμού, που δεν ανήκουν σε μόνιμο προσωπικό των σχολικών μονάδων.
Συμπληρωματικά το Υπουργείο αναφέρει ότι από 30/01/2014 το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης θα μπορεί να συνάπτει συμβάσεις σχετικές με το αντικείμενο της καθαριότητας.
Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργείου, ο κ. Αναγνωστάκης πισημαίνει:
«Από την απάντηση του Υπουργείου, προκύπτει ότι τουλάχιστον μέχρι τις 30/01/2014 δεν έχει υπογραφεί κάποια σχετική σύμβαση, γεγονός που αναμφίβολα συντελεί στην κακή εικόνα των σχολικών μονάδων και έχει αρνητικές συνέπειες στην υγιεινή των μαθητών.
Δυστυχώς ο σχεδιασμός του Υπουργείου, για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, έχει χρονική απόσταση από την καθημερινότητα, με τους μαθητές και δασκάλους τους να είναι τα θύματα αυτής της καθυστέρησης.»