Ανοιχτά πιτάκια με τυριά
28 Φεβρουαρίου 2014, 09:09
Αυτό ήταν, με την Κυριακή της Τυρινής που έρχεται κλείνει και για φέτος το Τριώδιο και τέρμα οι μασκαράδες και ο χαρτοπόλεμος. Όσοι λοιπόν δεν το γλεντήσατε μέχρι τώρα, έχετε μια τελευταία ευκαιρία αυτό το Σάββατο ή την Κυριακή να στήσετε ένα μικρό παρτάκι. Αυτά τα πάρτι ρεφενέ έχω ακούσει πως τώρα τελευταία κάνουν θραύση. Αναλαμβάνει δηλαδή ο καθένας να φέρει από κάτι κι αμέσως στήνεται το γλέντι. Τα μεζεδάκια είναι και έθνικ μιας και ο καθένας κάνει ό,τι του είναι πιο βολικό. Ωραίο δεν ακούγεται; Μάλιστα για αποκριάτικο πάρτι νομίζω είναι ιδανικό. Μην ντρέπεστε καθόλου, συνεννοηθείτε με τους κολλητούς σας και αναθέστε στον καθένα να μαγειρέψει κάτι. Μη διστάζετε, αφήστε και τους άντρες να μπουν στο παιχνίδι, αφού μερικοί μαγειρεύουν καλύτερα από πολλές. Όσο γιʼ αυτούς που δε γνωρίζουν ή δεν προλαβαίνουν, θα αναλάβουν την κάβα. και λόγω Τυρινής, η συνταγή μας σήμερα έχει να κάνει με τυριά.
Ανοιχτά πιτάκια με τυριά
Χρειάζομαι:
Για τη ζύμη:
• 3/4 κούπας γάλα
• 1 κουταλιά γιαούρτι
• 1 κουταλιά ζάχαρη
• 1 πολύ κοφτό κουταλάκι αλάτι
• 1 κουταλιά βούτυρο
• 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
• 15 γραμ. φρέσκια μαγιά
• 1 αβγό + 1 για το άλειμμα
• ½ κιλό αλεύρι.
Για τη γέμιση:
• 1 κούπα τυρί φέτα θρυμματισμένη
•1 κούπα διάφορα κίτρινα τυριά ανακατεμένα.
Τι κάνω:
Ζεσταίνω ελαφριά το γάλα και διαλύω τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί για 7 λεπτά μέχρι να πάρω ένα εύπλαστο ζυμάρι το οποίο θα σκεπάσω και θα αφήσω να φουσκώσει για 1 περίπου ώρα. Θα το πατήσω με τα χέρια μου και θα το χωρίσω σε μικρές μπαλίτσες στο μέγεθος αβγού. Ανοίγω το κάθε μπαλάκι πατώντας το με την παλάμη μου και βάζω μέσα τη γέμιση που έχω δημιουργήσει ανακατεύοντας τα υλικά. Το πιάνω, το τραβώ και το τσιμπώ με τα δάχτυλά μου έτσι ώστε να σχηματίσω μικρές γόνδολες. Αφήνω σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος για 15-20 λεπτά να φουσκώσουν πάλι. Περνώ με αβγό και ψήνω στους 190 βαθμούς για μισή ώρα.
* Μπορώ να χρησιμοποιήσω διάφορες γεμίσεις της προτίμησής μου, όχι μόνο τυριά, αλλά και άλλα υλικά και να δημιουργήσω πολύχρωμα και πιο ενδιαφέροντα πιτάκια. Ζαμπόν, λουκάνικα ντομάτα, πιπεριές, παστουρμάς είναι μόνο κάποια από τα υλικά που μπορώ να προσθέσω στα τυριά.
Για την Κυριακή της Τυρινής που θέλει πάρτι ...ρεφενέ
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Αυτό ήταν, με την Κυριακή της Τυρινής που έρχεται κλείνει και για φέτος το Τριώδιο και τέρμα οι μασκαράδες και ο χαρτοπόλεμος. Όσοι λοιπόν δεν το γλεντήσατε μέχρι τώρα, έχετε μια τελευταία ευκαιρία αυτό το Σάββατο ή την Κυριακή να στήσετε ένα μικρό παρτάκι. Αυτά τα πάρτι ρεφενέ έχω ακούσει πως τώρα τελευταία κάνουν θραύση. Αναλαμβάνει δηλαδή ο καθένας να φέρει από κάτι κι αμέσως στήνεται το γλέντι. Τα μεζεδάκια είναι και έθνικ μιας και ο καθένας κάνει ό,τι του είναι πιο βολικό. Ωραίο δεν ακούγεται; Μάλιστα για αποκριάτικο πάρτι νομίζω είναι ιδανικό. Μην ντρέπεστε καθόλου, συνεννοηθείτε με τους κολλητούς σας και αναθέστε στον καθένα να μαγειρέψει κάτι. Μη διστάζετε, αφήστε και τους άντρες να μπουν στο παιχνίδι, αφού μερικοί μαγειρεύουν καλύτερα από πολλές. Όσο γιʼ αυτούς που δε γνωρίζουν ή δεν προλαβαίνουν, θα αναλάβουν την κάβα. και λόγω Τυρινής, η συνταγή μας σήμερα έχει να κάνει με τυριά.
Ανοιχτά πιτάκια με τυριά
Χρειάζομαι:
Για τη ζύμη:
• 3/4 κούπας γάλα
• 1 κουταλιά γιαούρτι
• 1 κουταλιά ζάχαρη
• 1 πολύ κοφτό κουταλάκι αλάτι
• 1 κουταλιά βούτυρο
• 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
• 15 γραμ. φρέσκια μαγιά
• 1 αβγό + 1 για το άλειμμα
• ½ κιλό αλεύρι.
Για τη γέμιση:
• 1 κούπα τυρί φέτα θρυμματισμένη
•1 κούπα διάφορα κίτρινα τυριά ανακατεμένα.
Τι κάνω:
Ζεσταίνω ελαφριά το γάλα και διαλύω τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί για 7 λεπτά μέχρι να πάρω ένα εύπλαστο ζυμάρι το οποίο θα σκεπάσω και θα αφήσω να φουσκώσει για 1 περίπου ώρα. Θα το πατήσω με τα χέρια μου και θα το χωρίσω σε μικρές μπαλίτσες στο μέγεθος αβγού. Ανοίγω το κάθε μπαλάκι πατώντας το με την παλάμη μου και βάζω μέσα τη γέμιση που έχω δημιουργήσει ανακατεύοντας τα υλικά. Το πιάνω, το τραβώ και το τσιμπώ με τα δάχτυλά μου έτσι ώστε να σχηματίσω μικρές γόνδολες. Αφήνω σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος για 15-20 λεπτά να φουσκώσουν πάλι. Περνώ με αβγό και ψήνω στους 190 βαθμούς για μισή ώρα.
* Μπορώ να χρησιμοποιήσω διάφορες γεμίσεις της προτίμησής μου, όχι μόνο τυριά, αλλά και άλλα υλικά και να δημιουργήσω πολύχρωμα και πιο ενδιαφέροντα πιτάκια. Ζαμπόν, λουκάνικα ντομάτα, πιπεριές, παστουρμάς είναι μόνο κάποια από τα υλικά που μπορώ να προσθέσω στα τυριά.