Σούπα ...μού ʽπες

Σούπα ...μού ʽπες
22 Φεβρουαρίου 2014, 10:16
A+ A-
Φτιάξτε σούπα κρέμα με όσπρια και κρέμα μανιταριών



* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου




Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει
καλοκαίρι θα μυρίσει.
Μέχρι τότε όμως προλαβαίνουμε να φτιάξουμε πολλές σούπες. Τις φτιάχνουμε για πολλούς λόγους: Είναι νόστιμες, ζεσταίνουν, έχουμε απίστευτες δυνατότητες να αυτοσχεδιάσουμε με τα υλικά που μας αρέσουν αλλά και τα περισσευούμενα, έτσι ώστε τίποτα να μην πάει χαμένο. Είναι ένα πλήρες γεύμα μέσα σʼ ένα μικρό μπολάκι. Προετοιμάζονται από πριν και τις ζεσταίνουμε τη στιγμή που τις χρειαζόμαστε. Πολλές φορές τις απολαμβάνουμε σε κούπα, χωρίς μαχαιροπίρουνα και πιάτα, αλλά στο καναπεδάκι αγκαλιά με το ταίρι μας ή τη γάτα μας, αν προτιμάτε. Θέλετε κι άλλα; Έχει ακόμα αλλά πρέπει να στρωθούμε στο μαγείρεμα.


Σούπα κρέμα με όσπρια
και κρέμα μανιταριών


Χρειάζομαι:

• 2 μεγάλες πατάτες χονδροκομμένες
• 1 κούπα φακές
• 2 καρότα χονδροκομμένα
• 1 κούπα χυμό ντομάτας
• 1 κρεμμύδι
• 1 πράσο
• 1 φέτα σελινόριζας (50 γραμ.)
• 4 κούπες νερό
• 1 φύλλο δάφνης, 1 κλωναράκι θυμάρι.

Για την κρέμα μανιταριών:
• 100 γραμ. λευκά μανιτάρια σε φετούλες
• 1/3  κούπας κρέμα γάλακτος.


Τι κάνω:
Σε μια κατσαρόλα τοποθετώ όλα τα υλικά εκτός από την ντομάτα. Δεν αλατίζω και σιγοβράζω μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 30 λεπτά). Πολτοποιώ το μείγμα σε μπλέντερ και το περνώ από σίτα για καλύτερη υφή. Προσθέτω την ντομάτα, καρυκεύω και σιγοβράζω για 15 λεπτά ακόμη.

Για την κρέμα μανιταριών: Σιγοβράζω τα μανιτάρια με την κρέμα για 10 λεπτά. Πολτοποιώ το μείγμα των μανιταριών, αφήνοντας μερικά μανιτάρια για ντεκόρ. Καρυκεύω και μόλις σερβίρω τη σούπα, βάζω στο κέντρο 2 κουταλιές από την κρέμα μανιταριών.


Αντικαθιστώ τις φακές με άλλα όσπρια της προτίμησής μου. Σʼ αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι προβρασμένα σε νερό, εκτός από τα μαυρομάτικα και τη φάβα που μπορώ να τα χειριστώ ακριβώς όπως τις φακές.

Επιστροφή