ΠΑΤΑΤΕΣ: Πόσο καλά τις ξέρουμε;
28 Ιανουαρίου 2014, 10:00

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Οι πατάτες είναι μια μεγάλη οικογένεια, εμφανίζονται σε πολλά σχήματα μα και χρώματα
αλλά όλες χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες.
Τις κηρώδεις και τις αλευρώδεις.
Οι πρώτες έχουν πολύ υγρασία και λιγότερο άμυλο, με αποτέλεσμα να γίνονται εξαιρετικές στο τηγάνι ενώ κάνουν πολύ ωραίες σαλάτες, οι δεύτερες έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άμυλο πράγμα που τις κάνει πολύ αφράτες, με αποτέλεσμα να δίνουν πολύ πιο αφράτους πουρέδες, ελαφριά και κρεμώδη γκρατέν και να γίνονται εξαιρετικές όταν ψήνονται.
Όλες βέβαια οι φρέσκες ποικιλίες έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε άμυλο από αυτήν που θα αποκτήσουν κατά την ωριμότητά τους, κάτι που συμβαίνει και με τα μήλα.
Είναι πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών. Έτσι καταφέρνουν να μειώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα προστατεύοντάς μας από τη χοληστερίνη ενώ παράλληλα βοηθούν στη καλή λειτουργία του εντέρου. Οι περισσότερες βέβαια ίνες καθώς και πολλά από τα θρεπτικά συστατικά μα και πλούσια γεύση βρίσκονται στις φλούδες της που καλό θα ήταν να μην αφαιρούνται κατά το μαγείρεμα, από την άλλη συστήνεται πολύ καλό πλύσιμο κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό και κατόπιν καλό τρίψιμο της φλούδας με σκληρή βούρτσα για καλύτερα αποτελέσματα.
Η καρδιά μας θα μπορούσε να βασίζεται και σʼ αυτές καθώς η βιταμίνη Β6 που περιέχουν βοηθά στη καλή λειτουργία της καρδιάς.
Οι πατάτες δεν είναι παχυντικές Ιδίως όταν καταναλώνονται ψητές ή βραστές.
Σημειώστε ότι μια κανονική πατάτα περιέχει περίπου 120 θερμίδες. Το δε λίπος που περιέχουν είναι ελάχιστο εκτός βέβαια κι αν αποφασίσετε να τις απολαύσετε τηγανιτές τότε ναι απορροφούν λίπος και έχουν αρκετές θερμίδες.
Οι μεγάλες ώριμες αλευρώδεις πατάτες είναι οι πιο κατάλληλες για ψήσιμο στο φούρνο και όταν τις περιποιηθούμε είναι αληθινό γλύκισμα.
Διαλέξτε πατάτες χωρίς μάτια φύτρες δηλαδή κι αν υπάρχει κάτι τέτοιο αφαιρέστε το με τη μύτη ενός μαχαιριού.
Πλύντε σχολαστικά με κρύο νερό τις πατάτες και τρίξτε με σκληρό βουρτσάκι τη φλούδα καλά για να αφαιρεθούν τυχόν χώματα.
Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι τρυπήστε γύρω γύρω τη φλούδα φτάνοντας μέχρι τη σάρκα τους, αυτό θα βοηθήσει να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο.
Αλείψτε τις με ελαιόλαδο και αλάτι έτσι ώστε η φλούδα τους θα γίνει τραγανή κατά το ψήσιμο.
Πολύ νόστιμες γίνονται επίσης αν τις ψήσετε πάνω σε μια στρώση από χοντρό αλάτι που σʼ αυτή τη περίπτωση πρέπει να τοποθετήσετε πάνω σε ειδικό χαρτί ψησίματος που θα καλύψετε μʼ αυτό το ταψί σας για προστασία.
Υπάρχουν ειδικές ανοξείδωτες «πρόκες» για το ψήσιμο της πατάτας που αν τις μπήξετε στο κέντρο βοηθούν έτσι ώστε η θερμότητα να εισαχθεί ταχύτερα στο κέντρο. Το ίδιο μπορείτε να πετύχετε και με ένα μεγάλο μεταλλικό σουβλάκι, στο οποίο μπορείτε να περάσετε περισσότερες από μία.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο βαθμούς, για 1 ώρα με 75 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους.
Αλήθειες και ψέματα

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Οι πατάτες είναι μια μεγάλη οικογένεια, εμφανίζονται σε πολλά σχήματα μα και χρώματα
αλλά όλες χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες.
Τις κηρώδεις και τις αλευρώδεις.
Οι πρώτες έχουν πολύ υγρασία και λιγότερο άμυλο, με αποτέλεσμα να γίνονται εξαιρετικές στο τηγάνι ενώ κάνουν πολύ ωραίες σαλάτες, οι δεύτερες έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άμυλο πράγμα που τις κάνει πολύ αφράτες, με αποτέλεσμα να δίνουν πολύ πιο αφράτους πουρέδες, ελαφριά και κρεμώδη γκρατέν και να γίνονται εξαιρετικές όταν ψήνονται.
Όλες βέβαια οι φρέσκες ποικιλίες έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε άμυλο από αυτήν που θα αποκτήσουν κατά την ωριμότητά τους, κάτι που συμβαίνει και με τα μήλα.
Είναι πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών. Έτσι καταφέρνουν να μειώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα προστατεύοντάς μας από τη χοληστερίνη ενώ παράλληλα βοηθούν στη καλή λειτουργία του εντέρου. Οι περισσότερες βέβαια ίνες καθώς και πολλά από τα θρεπτικά συστατικά μα και πλούσια γεύση βρίσκονται στις φλούδες της που καλό θα ήταν να μην αφαιρούνται κατά το μαγείρεμα, από την άλλη συστήνεται πολύ καλό πλύσιμο κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό και κατόπιν καλό τρίψιμο της φλούδας με σκληρή βούρτσα για καλύτερα αποτελέσματα.
Η καρδιά μας θα μπορούσε να βασίζεται και σʼ αυτές καθώς η βιταμίνη Β6 που περιέχουν βοηθά στη καλή λειτουργία της καρδιάς.
Οι πατάτες δεν είναι παχυντικές Ιδίως όταν καταναλώνονται ψητές ή βραστές.
Σημειώστε ότι μια κανονική πατάτα περιέχει περίπου 120 θερμίδες. Το δε λίπος που περιέχουν είναι ελάχιστο εκτός βέβαια κι αν αποφασίσετε να τις απολαύσετε τηγανιτές τότε ναι απορροφούν λίπος και έχουν αρκετές θερμίδες.
ΚΑΝΩ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΨΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
Οι μεγάλες ώριμες αλευρώδεις πατάτες είναι οι πιο κατάλληλες για ψήσιμο στο φούρνο και όταν τις περιποιηθούμε είναι αληθινό γλύκισμα.
Διαλέξτε πατάτες χωρίς μάτια φύτρες δηλαδή κι αν υπάρχει κάτι τέτοιο αφαιρέστε το με τη μύτη ενός μαχαιριού.
Πλύντε σχολαστικά με κρύο νερό τις πατάτες και τρίξτε με σκληρό βουρτσάκι τη φλούδα καλά για να αφαιρεθούν τυχόν χώματα.
Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι τρυπήστε γύρω γύρω τη φλούδα φτάνοντας μέχρι τη σάρκα τους, αυτό θα βοηθήσει να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο.
Αλείψτε τις με ελαιόλαδο και αλάτι έτσι ώστε η φλούδα τους θα γίνει τραγανή κατά το ψήσιμο.
Πολύ νόστιμες γίνονται επίσης αν τις ψήσετε πάνω σε μια στρώση από χοντρό αλάτι που σʼ αυτή τη περίπτωση πρέπει να τοποθετήσετε πάνω σε ειδικό χαρτί ψησίματος που θα καλύψετε μʼ αυτό το ταψί σας για προστασία.
Υπάρχουν ειδικές ανοξείδωτες «πρόκες» για το ψήσιμο της πατάτας που αν τις μπήξετε στο κέντρο βοηθούν έτσι ώστε η θερμότητα να εισαχθεί ταχύτερα στο κέντρο. Το ίδιο μπορείτε να πετύχετε και με ένα μεγάλο μεταλλικό σουβλάκι, στο οποίο μπορείτε να περάσετε περισσότερες από μία.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο βαθμούς, για 1 ώρα με 75 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους.