Πάπια ψητή με σάλτσα μανταρινιού

Πάπια ψητή με σάλτσα μανταρινιού
31 Δεκεμβρίου 2013, 15:54
A+ A-
Για τις πρώτες μέρες του χρόνου



* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου



Ελάτε να καλοπιάσουμε τον καινούριο χρόνο. Αφήστε στην άκρη όλα τα προβλήματα και χαρείτε σκορπώντας λίγη χαρά με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας. Πάντα υπάρχουν πράγματα για να δώσουμε στους άλλους κι αν νομίζετε ότι δεν υπάρχει τίποτα πια, κοιτάξτε μέσα σας κι αμέσως θα τα βρείτε, άλλωστε αυτό είναι το νόημα αυτής της μεγάλης γιορτής
 Σας εύχομαι καλή χρονιά, γλυκιά, νόστιμη κι ευτυχισμένη και ξεκινήστε φτιάχνοντας....

Πάπια ψητή με σάλτσα μανταρινιού

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 1 πάπια βάρους 1,5-2 κιλών.
• 1 κούπα λευκό κρασί
• 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
• 1 χονδρή φέτα λάιμ
• 1 χονδρή φέτα μανταρινιού
• 1 κουταλιά μέλι
• 1 ξύλο κανέλλας
• 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο στα 4
• 1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι σε κόκκους
• Αλάτι, πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:  
Σε μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά της μαρινάδας και αφού πλύνω καλά την πάπια και με τσιμπιδάκι αφαιρέσω τυχόν φτερά που υπάρχουν, την τοποθετώ μέσα σε μεγάλη ανθεκτική σακούλα για τρόφιμα και ρίχνω επάνω της τη μαρινάδα. Κλείνω τη σακούλα, την τοποθετώ μέσα σε ανοξείδωτο σκεύος (γιατί  ίσως υπάρξουν διαρροές) και την αφήνω στο ψυγείο  για 2 ώρες.
Μισή ώρα πριν την ψήσω θα την βγάλω από το ψυγείο και θα την τοποθετήσω πάνω σε σχάρα (με ταψάκι από κάτω) με το στήθος προς τα πάνω. Καρυκεύω την πάπια απʼ όλες τις πλευρές χωρίς να ξεχάσω να την καρυκεύσω και εσωτερικά.
Την τοποθετώ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και την αφήνω για 15 λεπτά. Χαμηλώνω στους 180 βαθμούς  και συνεχίζω το ψήσιμο για 45 ακόμη λεπτά περνώντας κάθε 10 λεπτά με πινέλο την πάπια με τη μαρινάδα.

Για τη σάλτσα μανταρινιού

 ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 1/4 κούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
• 2 κουταλιές ζάχαρη
• 1,5 κούπα χυμός μανταρινιού
• 1 κούπα ζωμός κότας
• 1 μεγάλο μανταρίνι καθαρισμένο σε φιλέτα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε κατσαρολάκι βάζω το ξίδι με τη ζάχαρη και αφήνω σε ελαφριά φωτιά τη ζάχαρη να λιώσει. Σε αυτό το στάδιο δεν ανακατεύω καθόλου αλλά παρακολουθώ με προσοχή και αφήνω να σιγοβράζει το μείγμα μου για 5 λεπτά. Με προσοχή ρίχνω το χυμό και το ζωμό και αφήνω τη σάλτσα να σιγοβράζει μέχρι να μειωθεί σε 1 κούπα.
Στο μεταξύ, καθαρίζω με κοφτερό μαχαίρι το μανταρίνι έτσι ώστε να αφαιρέσω όσο καλύτερα μπορώ τις άσπρες εσωτερικές μεμβράνες οι οποίες περιβάλουν την κάθε φέτα, καθώς και τα κουκούτσια αν υπάρχουν και το κόβω σε μικρά φετάκια κρατώντας και όλα τα υγρά που θα προκύψουν.
Καρυκεύω τη σάλτσα, προσθέτω τα φιλέτα και τους χυμούς του μανταρινιού και αποσύρω από τη φωτιά.


Επιστροφή