Πλούσιο κέικ με ξερά φρούτα

Πλούσιο κέικ με ξερά φρούτα
4 Ιανουαρίου 2014, 08:00
A+ A-
Ζεσταθείτε ...ψυχή τε και σώματι.
 

* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου


Μπήκαμε στην καινούρια χρονιά, που εύχομαι να είναι όχι απλώς καλή αλλά πολύ καλύτερη από την προηγούμενη. Το ξέρω ότι για τους περισσότερους η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Θέλω να στείλω κι εγώ ένα αισιόδοξο μήνυμα αλλά καμιά φορά τα λόγια είναι δύσκολα και τι να πεις. Αυτό μόνο: Ο καθένας μας να βρει και να αντλήσει από μέσα του τη δύναμη και το κουράγιο που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα που ξημερώνουν. Και να ξέρετε ότι δεν είμαστε μόνοι, ο ένας δίνει στον άλλο κουράγιο μʼ όποιον τρόπο μπορεί. Έτσι γίνονται όλα ευκολότερα. Εγώ από τη μεριά μου υπόσχομαι να σας γλυκαίνω περισσότερο εφέτος μιας κι αυτός είναι ο τρόπος μου. Αρχίζω καλωσορίζοντας τη νέα χρονιά μʼ ένα γλυκό που θα σας ζεστάνει και το σώμα και την ψυχή.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 1 ½  κούπας σταφίδες ξανθές
• 1 κούπα σταφίδες μαύρες
• 2 ½ κούπες διάφορα ξερά φρούτα της προτίμησής σας π.χ. (ανανάς, βερίκοκα, σύκα, πορτοκάλια, δαμάσκηνα, κεράσια γλασέ)
• 1 κούπα καρύδια χονδροαλεσμένα
• 250 γραμ. βούτυρο
• 1 κούπα μαύρη ζάχαρη
• ½ κούπα μπράντι +2 κουταλιές για το τελείωμα
• ½ κούπα χυμός πορτοκάλι
• 5 αβγά ελαφρά χτυπημένα
• 1 κουταλιά μέλι
• 2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
• 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
• 1 3/4  κούπας αλεύρι 
• ½ κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• ½ κουταλάκι σόδα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβω τα φρούτα σε μικρά κομματάκια και τα ανακατεύω με τις σταφίδες, τα βάζω σε κατσαρόλα και προσθέτω το βούτυρο, το πορτοκάλι, το μπράντι και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύω πάνω από χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια δυναμώνω και αφήνω να έρθουν σε βρασμό. Χαμηλώνω πολύ, κλείνω το καπάκι και τα αφήνω για 10 λεπτά να σιγοβράζουν. Κατεβάζω, μεταφέρω το μείγμα σε μεγάλο μπολ και  αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Τότε προσθέτω στο μείγμα τα αβγά, τα καρύδια, το μέλι και το ξύσμα. Ανακατεύω καλά και κοσκινίζω το αλεύρι και τη σόδα, ανακατεύω και πάλι. Βουτυρώνω  ένα βαθύ στρογγυλό ή τετράγωνο ταψί (23 εκ. ή 19 εκ. αντίστοιχα) και το στρώνω με 3 χαρτιά ψησίματος καλύπτοντας τον πυθμένα αλλά και τις πλευρές. Αδειάζω μέσα το μείγμα και το στρώνω. Αν θέλω το διακοσμώ με κομμάτια φρούτων και καρύδια. Ψήνω σε πολύ χαμηλό φούρνο στους 150 βαθμούς  για 2,5 ώρες. Μόλις βγει το περνώ με πινέλο με λίγο μπράντι, το σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και το αφήνω να κρυώσει αρκετές ώρες μέσα στο ταψί χωρίς να το μετακινήσω.

Δοκιμάστε το!

Επιστροφή