Φτιάξτε μόνοι σας πάστα ελιάς
3 Δεκεμβρίου 2013, 09:39
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Πάστα μαύρης αλλά και πράσινης ελιάς κυκλοφορεί στο εμπόριο έτοιμη και χρησιμοποιείται σαν ντιπάκι στα πιο μοδάτα, Ιταλικά κυρίως εστιατόρια.
Καλό βέβαια είναι να θυμόμαστε ότι η πάστα της ελιάς δεν είναι σύγχρονη ανακάλυψη.
Οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν μια τέτοια πάστα που τη δημιουργούσαν από ότι περίσσευε από τις ελιές, μετά την πίεση.
Γραπτή συνταγή για τέτοια πάστα υπάρχει από τον 3 π.Χ. αιώνα.
Ας φτιάξουμε λοιπόν τη δική μας ξεχωριστή πάστα ελιάς
Είναι ένα πολύ ωραίο άλειμμα πάνω σε χωριάτικο προζυμένιο ψωμί, με λίγη ντομάτα και αγγουράκι θα κάνει το τέλειο ορεκτικό ή το λιτό συνοδευτικό μιας φάβας ή μιας καυτής φασολάδας.
Φυλάξτε τη σε γυάλινο βαζάκι για αρκετές μέρες στο ψυγείο και φτιάξτε την πολλές πολλές φορές.
Σκορδάτη πάστα μαύρης ελιάς
½ κούπα ελιές τύπου Καλαμών χωρίς κουκούτσια
1/3 κούπας μαύρες χονδρές γλυκές ελιές χωρίς κουκούτσια
3 κουταλιές κάπαρη καλά πλυμένη
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές χυμός λεμονιού
1 κουταλιά ξίδι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φρέσκια ρίγανη
Πολτοποιώ όλα τα υλικά και ενσωματώνω αργά ανακατεύοντας το χυμό του λεμονιού και το ελαιόλαδο, καρυκεύω.
Τοποθετώ στο ψυγείο
Και απολαύστε την, σε ένα τέλειο ορεκτικό

Πάστα μαύρης αλλά και πράσινης ελιάς κυκλοφορεί στο εμπόριο έτοιμη και χρησιμοποιείται σαν ντιπάκι στα πιο μοδάτα, Ιταλικά κυρίως εστιατόρια.
Καλό βέβαια είναι να θυμόμαστε ότι η πάστα της ελιάς δεν είναι σύγχρονη ανακάλυψη.
Οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν μια τέτοια πάστα που τη δημιουργούσαν από ότι περίσσευε από τις ελιές, μετά την πίεση.
Γραπτή συνταγή για τέτοια πάστα υπάρχει από τον 3 π.Χ. αιώνα.
Ας φτιάξουμε λοιπόν τη δική μας ξεχωριστή πάστα ελιάς
Είναι ένα πολύ ωραίο άλειμμα πάνω σε χωριάτικο προζυμένιο ψωμί, με λίγη ντομάτα και αγγουράκι θα κάνει το τέλειο ορεκτικό ή το λιτό συνοδευτικό μιας φάβας ή μιας καυτής φασολάδας.
Φυλάξτε τη σε γυάλινο βαζάκι για αρκετές μέρες στο ψυγείο και φτιάξτε την πολλές πολλές φορές.
Σκορδάτη πάστα μαύρης ελιάς
½ κούπα ελιές τύπου Καλαμών χωρίς κουκούτσια
1/3 κούπας μαύρες χονδρές γλυκές ελιές χωρίς κουκούτσια
3 κουταλιές κάπαρη καλά πλυμένη
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές χυμός λεμονιού
1 κουταλιά ξίδι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φρέσκια ρίγανη
Πολτοποιώ όλα τα υλικά και ενσωματώνω αργά ανακατεύοντας το χυμό του λεμονιού και το ελαιόλαδο, καρυκεύω.
Τοποθετώ στο ψυγείο